Πού πάμε σαν χώρα;

Αγαπητέ πιτσιρίκο
Απλά, ορισμένες επισημάνσεις και ερωτήματα σχετικά με το πού πάμε:

1. Φυσικά, η πλειοψηφία των Ελλήνων βιώνει ήδη την οικονομική κατάρρευση, όμως, για να δεις τι έρχεται, ψάξε το “δεν θα φτάνουν τα χρήματα για συντάξεις το 2016”, ή “καταρρέουν τα ασφαλιστικά ταμεία”.

Σε μία χώρα όπου, πάνω από το 50% του πληθυσμού (συνταξιούχοι και εξαρτώμενοι από αυτούς), ζει από τις συντάξεις, ενώ και η αγορά κατά μεγάλο βαθμό στηρίζεται στις συντάξεις, καταλαβαίνει κανείς εύκολα πού οδηγούμαστε.

Δεν πιστεύω ότι προς το παρόν υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών συντάξεων αλλά για να αποφευχθεί αυτό οι μειώσεις θα είναι διαρκείς τα επόμενα χρόνια, ενώ σταδιακά οι συντάξεις θα γίνουν φιλοδωρήματα.

Όσοι φυσικά θα μπορούν να πάρουν σύνταξη με τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις που μπαίνουν.

Πολλοί δεν θα συμπληρώσουν ποτέ τα συντάξιμα ένσημα, ενώ από τους επαγγελματίες τεράστιος αριθμός χρωστάνε στα ταμεία και αυτό θα αυξηθεί ραγδαία· εδώ δεν έχουν να ζήσουν, πόσο μάλλον να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.

Και σκέψου στο μέλλον τι θα πει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων προχωρημένης ηλικίας να μην έχει σύνταξη, η απόλυτη εξαθλίωση.

2. Ο συνδυασμός πολυετούς λιτότητας και υπερφορολόγησης θα οδηγήσει την πλειοψηφία των Ελλήνων να έχει χρέη σε τράπεζες και δημόσιο(πάρα πολλοί έχουν ήδη). Το αδιέξοδο είναι τεράστιο.

3. Πάρα πολλοί νέοι έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα και ετοιμάζονται πολλοί ακόμη. Αυτό,σε συνδυασμό με το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα δημιουργεί μία χώρα με πληθυσμό που διαρκώς θα μειώνεται και θα γερνάει.

4. Η ανεργία θα είναι περίπου μόνιμη· για το θέμα αυτό περιττό να αναλύσουμε, πολύ περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να κλείσουν δουλειές,παρά να ανοίξουν κλπ κλπ.

Παρ’ όλα αυτά, τα αδιέξοδα -και πολύ περισσότερα που μπορούν να αναφερθούν- δεν έχει γενικευτεί η κρίση ακόμη,κυρίως γιατί αρκετοί συνεχίζουν να ζουν ξοδεύοντας από τα έτοιμα, δηλαδή όσα είχαν αποταμιεύσει οι ίδιοι ή οι γονείς τους και μάλιστα πολλοί από αυτούς ευελπιστούν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Όμως και τα έτοιμα θα τελειώσουν και η κατάσταση θα χειροτερέψει.Τότε λοιπόν θα είναι η ώρα της αλήθειας.

Πιτσιρίκο πιστεύω ότι ακόμη δεν είδαμε τίποτα, η φτώχεια που θα ζήσουν οι Έλληνες τα επόμενα χρόνια θα είναι απερίγραπτη.

Φυσικά, όλα αυτά δεν βλέπω να οδηγούν και σε καμία σοβαρή προσπάθεια για να σωθεί κάπως η παρτίδα.

Ούτε από την πλευρά του πολιτικού προσωπικού, ούτε από τον κόσμο που μοιάζει να έχει συμφιλιωθεί με το απολύτως μοιραίο και αναπόφευκτο στο οποίο οδηγούμαστε.

Το οποίο ίσως είναι πολύ χειρότερο κι από τα χειρότερα σενάρια…

Σπύρος

(Αγαπητέ Σπύρο, εγώ μας έχω εμπιστοσύνη. Χιλιάδες χρόνια ιστορία, και υπάρχουμε ακόμα. Έχουμε ταλέντο στην επιβίωση. Για την χώρα δεν ανησυχώ, γιατί ήταν πάντα προτεκτοράτο, δεν είναι τώρα. Είμαστε πολυμήχανοι και θα τα καταφέρουμε. Με όλους απέναντί μας -κυρίως τους Έλληνες πολιτικούς και τους ολιγάρχες-, θα γράψουμε πάλι Ιστορία. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.