61,3%

Αγαπητέ πιτσιρίκο, εκείνη τη μαγική προ του δημοψηφίσματος περίοδο -τότε που ακόμα σκίζαμε εθνικώς τα μνημόνια- υπήρχαν όντως φωνές που έλεγαν ότι ο Τσίπρας παίζει θέατρο. Το φωνάζανε ακόμα και οι δεξιοί. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Τράγκα να το λέει στο ραδιόφωνο, ένα παγωμένο πρωινό του χειμώνα, όταν πήγαινα στη δουλειά με το αυτοκίνητο.

Φυσικά, δεν ήθελα να το πιστέψω πάνω στην τρέλα της πρώτης φοράς αριστερά, αλλά μέσα μου με έτρωγε για τα καλά.

Πλέον επιβεβαιώθηκαν δυο πράγματα:

Πρώτον, αναμφίβολα ο Τσίπρας και η παρέα του αποδείχθηκαν ένα καθαρά συστημικό κόμμα, καθώς και ότι η αριστερή πλατφόρμα που συνεχίζει να τον στηρίζει, με τα ναι μεν αλλά, φέρει εξίσου ευθύνη όσο κωλοτρίβεται μαζί τους. Επιπλέον, γεννά εκ νέου υποψίες για το μελλοντικό ρόλο της, αν τελικά διαχωρίσει τη θέση της.

Δεύτερο -και πιο λυπηρό- είναι το γεγονός ότι ο οχτρός ξέρει πολύ καλά να διαχειρίζεται καταστάσεις και να πείθει τον κόσμο με αυτά ακριβώς που θέλει ν ακούσει.

Πόσο χάλια μπορεί να νοιώθω σήμερα όταν την Παρασκευή πριν το δημοψήφισμα στη συγκέντρωση για το Όχι, βλέποντας όλο αυτό τον παλμό που είχε ο κόσμος δάκρυσα.

Όλα αυτά για το τίποτα πήγαν στράφι. Το μεγαλύτερο μέρος του 61,3% πείστηκε “once again” πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

“Αφού δεν μπόρεσαν κι αυτοί” μου λέει κάποιος χθες, “δεν γίνεται τίποτα” .

Μονολογούσα μέσα μου κι έλεγα πόσα βήματα πίσω είμαστε για μια φορά ακόμα.

Πάντως, σε παραδέχομαι για τις τοποθετήσεις σου όλο αυτό τον καιρό έπεσες μέσα ή σχεδόν μέσα σε πολλά σημαντικά πράγματα.

Κλείνοντας, θα συμφωνήσω μαζί σου στο ζήτημα ότι πια τίποτα δεν θα είναι ίδιο, μόνο που φοβάμαι ότι το περιεχόμενο αυτής της φράσης αλλάζει κάθε μέρα δραματικά με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και καλό κουράγιο.

Δημήτρης

(Αγαπητέ Δημήτρη, αν κάποιος είναι απατεώνας και σε εξαπατήσει, δεν φταις εσύ που εξαπατήθηκες. Μην τρελαθούμε κιόλας. Ο Τσίπρας και η παρέα του είναι απατεώνες. Μπράβο τους που εξαπάτησαν τόσους ανθρώπους. Μπράβο τους που έλεγαν πέντε χρόνια “άσπρο” και έκαναν μαύρο. Και τώρα; Τι θα κάνουν τώρα; Νομίζουν πως θα το ξανακάνουν; Αν το ξανακάνουν, η ευθύνη θα είναι πια των πολιτών. Χρήσιμη είναι η άθλια συμπεριφορά της Πρώτη Φορά Αριστερά. Χρήσιμοι και όλοι αυτοί οι αριστεροί που έχουν γαντζωθεί στις υπουργικές και βουλευτικές καρέκλες τους. Χρήσιμοι και γελοίοι. Μαθήματα είναι όλα αυτά. Μαθήματα για τους πολίτες. Για να πάμε παρακάτω. Να αφήσουμε επιτέλους τις αναθέσεις στους κάθε λογής Τσίπρες και να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Έπεσα μέσα σε πολλά –η πρόβλεψη για το δημοψήφισμα κούφανε πολύ κόσμο- αλλά δεν έπεσα καθόλου μέσα στο λόγο που ο Τσίπρας έκανε το δημοψήφισμα. Δεν είχα καταλάβει πως ο Τσίπρας έκανε δημοψήφισμα για να βγει το Ναι. Βέβαια, από την άλλη, του την φέραμε του Τσίπρα -και όχι μόνο του Τσίπρα- και βγάλαμε το Όχι με θρίαμβο. Και ξεβρακώσαμε τον Τσίπρα, την παρέα του, τους ολιγάρχες, τους τηλεδημοσιογράφους και τα άλλα κόμματα. Δημήτρη, όλα καλά θα πάνε. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.