Χαιρετισμούς από την Νάξο

naxosΠρος Πιτσιρίκο,
Σου γράφω από την Νάξο με τις όμορφες παραλίες, για ένα από τα προβλήματά της: Τα σκουπίδια.

Η Νάξος διαθέτει χωματερή εδώ και τριάντα περίπου χρόνια στην θέση “Τίμιος Σταυρός”, δύο χιλιόμετρα από την Χώρα της Νάξου, ακριβώς δίπλα στην θάλασσα. Αρχικά, ο Δήμος Νάξου έκαιγε τα σκουπίδια, με τον καπνό λόγω των βόρειων ανέμων να καταλήγει συνήθως στην Χώρα.

Μετά από είκοσι χρόνια αυτής της κατάστασης, άρχισαν σιγά σιγά να αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι το πρόβλημα (διοξίνες). Σταμάτησαν να τα καίνε, και άρχισαν να τα χώνουν. Τώρα πλέον έχει δημιουργηθεί μία πυραμίδα φαραωνικών διαστάσεων από σκουπίδια και μπάζα δίπλα στο κύμα.

Ο παλαιός χώρος λοιπόν έχει κορεστεί, και ο νέος που επέβαλαν είναι η “Κορφή Ξύδι”.

Η περιοχή έχει εύφορη γη, καλλιέργειες και βοσκότοπους, πλούσια υδατικά αποθέματα και ιστορικά μνημεία (π.χ. ο προϊστορικός χώρος “Ξυλόκαστρο”).

Ο οικισμός της “Γαλήνης” (που απέχει 800 περίπου μέτρα από την θέση) προσέφυγε στο Σ.Τ.Ε. Άλλα πήγαν απροετοίμαστοι, ενάντια σε μία παραπλανητική Μ.Π.Ε. (που μέχρι και πηγάδι εντός του χώρου το “βάπτισε” στέρνα) και έχασαν την υπόθεση.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, κάτοικοι της περιοχής, για να δουν τι επιπτώσεις θα έχει ο Χ.Υ.Τ.Α. στα πηγάδια τους, προσέλαβαν γεωλόγο για να κάνει μια μελέτη του χώρου και γύρω περιοχής. Με την ομάδα του διεπίστωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

– Τον χώρο του Χ.Υ.Τ.Α. διαπερνά ρέμα, ενώ υπάρχει πηγάδι και Ενετική κρήνη εντός του γηπέδου.

– Η άμεση περιοχή επιρροής του υπό κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. διαθέτει συνολικά 39 σημεία εμφάνισης ύδατος (κρήνες, πηγάδια, γεωτρήσεις), αρκετά από τα οποία έχουν σημαντική παροχή νερού.

– Η Μ.Π.Ε. που συντάχθηκε και εγκρίθηκε από του αρμοδίους είναι ελλιπής, αναφέρει μόνο ελάχιστες από τις πηγές νερού στην άμεση περιοχή, ενώ δεν εξέτασε ουσιαστικά το υδρογεωλογικό καθεστώς της περιοχής.

– Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο κάμπος Γαλήνης – Εγγαρών. Ο κάμπος περιέχει πάνω από 100 πηγάδια, ορισμένα από τα οποία υδροδοτούν το δίκτυο ύδρευσης της Νάξου (δημοτικά πηγάδια Εγγαρών). Τυχόν διαφυγόντα στραγγίσματα από τον Χ.Υ.Τ.Α. θα μεταγγιστούν στον υδροφόρο των Εγγαρών και θα τον καταστρέψουν.

Το τελευταίο σημείο είναι και το πιο σημαντικό. Δεν μιλάμε πλέον μόνο για 30-40 οικογένειες και το βιός τους, άλλα για το πόσιμο νερό που πίνουν 6,000 και πλέον κάτοικοι της Νάξου.

Έγινε καταγγελία προς την ΕΥΕΠ (επιθεωρητές περιβάλλοντος) τον Οκτώβρη του 2014. Μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει κανέναν έλεγχο όπως υποχρεούνται (άρθρο 20 Ν.4014/2011), ενώ από την επικοινωνία με την προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Γεωργία Κοτίνη εισπράττουμε τόσους μήνες μόνο δικαιολογίες.

Επικοινωνήσαμε και με το αρμόδιο Υπουργείο Υ.Π.Α.Π.ΕΝ., όπου και υπάγεται η εν λόγω υπηρεσία, το οποίο δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το ζήτημα.

Θα σου έλεγα και για τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή, ή και τα καντινέλια (Falco naumanni) που φωλιάζουν εκεί γύρω, αλλά αυτά πλέον είναι πολυτέλειες.

Αυτά λοιπόν…

Για τους αρμόδιους, το πιο βολικό είναι να κρυφτούν πίσω από την ψεύτικη Μ.Π.Ε. και το Σ.τ.Ε. Το σωστό είναι να βρουν θέση που δεν απειλεί το πόσιμο νερό.

Προφανώς κάνουν ότι νομίζουν, αφού δεν τους ελέγχει κανένας.

Πάντως, Πιτσιρίκο, τα επόμενα χρόνια που θα έρθεις στην Νάξο, ρώτα πριν πιεις νερό από την βρύση.

Α, να και ένα άλμπουμ φωτογραφιών, για να δουν και οι αναγνώστες περί τίνος πρόκειται.
https://picasaweb.google.com/108988577995445439954/XYTANAXOS?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLSf7q3RuLC7tgE

Να είσαι καλά.

ΜesonisiNaxos

(Αγαπητέ φίλε, θέλω να γίνουν όλα όμορφα στην αγαπημένη Νάξο. Πρέπει να γίνουν όλα όμορφα. Και το νερό πρέπει να πίνεται. Η Νάξος θα είναι η βασίλισσα των Κυκλάδων τα επόμενα χρόνια επειδή δεν καταστράφηκε όπως άλλα νησιά και επειδή οι κάτοικοί της δεν αλλοτριώθηκαν. Να μην ξεπουληθούν οι λίμνες στον Άγιο Προκόπιο, να μην εξαφανίζονται οι υπέροχες αμμοθίνες στην Πλάκα, να μην γίνουν αλλού τα λάθη που έγιναν στην όμορφη -και μαγική κάποτε- Αγία Άννα. Νερό πίνω από το Τσικαλαριό, οπότε είμαι …ταύρος. Για ό,τι θέλετε, εγώ είμαι πάντα στην διάθεσή σας. Στη Νάξο έχω περάσει ίσως την ομορφότερη περίοδο της ζωής μου. Οπότε, πάντα κάτι θα της χρωστάω. Να είστε καλά. Και πάντα μαχητικά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.