Με όλο το σεβασμό

Γεια σου πιτσιρίκο.
Ο Αλέξης, όντως αδιάβαστος, μα καθόλου αφελής αν και κουτοπόνηρος, ποτέ του δεν πίστεψε ότι η ισχύς του δικαίου θα κατατροπώσει την ισχύ της δύναμης.

Ποτέ του δεν πίστεψε ότι ο λάκκος στον οποίο μας έριξε δεν είχε φίδια.

Ποτέ του δεν θέλησε να έχει σχέδιο διαπραγμάτευσης.

Ποτέ του δεν αμφέβαλε αλλά και ποτέ του δεν αισθάνθηκε απροστάτευτος ούτε προς την πλευρά του δράκου ούτε προς εκείνη του λέοντα.

Είχε πάντοτε σχέδιο πτήσης και οι πορείες του ήταν απόλυτα χαρτογραφημένες.

Δεν είχε ιδέα για το τι είναι και που βρίσκεται η Νέκυια ούτε του πέρασε ποτέ από το μυαλό να ζητήσει βοήθεια από τους νεκρούς.

Δεν είχε την ικανότητα αλλά ούτε και του πέρασε ποτέ από το μυαλό η διάθεση να χρησιμοποιήσει την γλώσσα για να καταστήσει υπαρκτό αυτό που δεν υπάρχει. Ούτε αυτή η γλώσσα καταδέχτηκε ποτέ να δημιουργήσει αυτόν τον Αλέξη.

Η γραφειοκρατικοποίηση του κόμματος και η αποστράγγισή του από κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας ήταν ο πρωταρχικός σκοπός αυτού του Αλέξη προκειμένου να μην ενώσει, να μην διαρθρώσει και να μην προωθήσει.

Ποτέ του δεν αναρωτήθηκε “και τώρα τι κάνουμε;” γιατί ήταν το τέλειο προϊόν των παλιότερων ανεπαρκών απαντήσεων.

Ποτέ του δεν δίστασε να διεκπεραιώσει την καταρράκωση της Δημοκρατίας γιατί ποτέ του δεν θεώρησε την Δημοκρατία ούτε καν σαν θεσμική υποχρέωση, πόσο μάλλον σαν αξία, δράση και συμμετοχή.

Ποτέ το ήθος της αριστεράς δεν χαρακτήρισε τις πράξεις του Αλέξη, είτε σαν φορέα είτε σαν υποκείμενο των δράσεων του, γι’ αυτό και δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει πόλεμο ή συμμαχίες προς ή με τον οποιονδήποτε.

Ποτέ του δεν τον απασχόλησε το ζήτημα της συγγνώμης ή της αυτοκριτικής γιατί αυτά δεν είναι ίδια αριβιστών και δωσίλογων.

Ποτέ του δεν δείλιασε ή φοβήθηκε εκτός από το βράδυ της 5ης Ιουλίου μπροστά στον έξαλλο χορό των ΟΧΙ μήπως και διαβάσει ο χορός τις σκέψεις του. Ούτε είχε ποτέ αξιοπρέπεια.

Λυπάμαι αλλά ο Αλέξης είναι ανίκανος να αντιληφθεί τι είναι αυτό για το οποίο δεν θα συγχωρεθεί ποτέ.

Είναι ανίκανος να δει τον αντάρτη στο τραπέζι.

Είναι ανίκανος να κατανοήσει το ηρωικό δράμα εκείνου που δεν προσαρμόσθηκε στην ρητορική του ήρεμου νοικοκυρεμένου ύπνου.

Είναι ανίκανος να νοιώσει αυτόν τον όλο οξυγόνο αέρα, αυτή την νέα οπτική, γιατί για τον ίδιο δεν επρόκειτο παρά για ένα φτηνό κόλπο ταχυδακτυλουργού σε τσίρκο που μόνο σκοπό είχε να μας μεταφέρει από τον πόνο στον απαρηγόρητο πόνο της απελπισίας.

Οι πυρπολήσεις των ουρανίων είναι ιδανικά που δεν αρμόζουν σε φράσεις όπου γίνονται αναφορές σε δωσίλογους.

Η οντολογική χίμαιρα της Παρισινής Κομμούνας, έστω και αν παραχωρούσαμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια της παραδοχής της σαν χίμαιρας, φαντάζει αξεπέραστα μεγαλειώδης για να σταθεί στο πλάι της ένα τιποτένιο τίποτα ως υπονόμευσή της.

Το παράσιτο αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ, ακόμα και αν το ήθελε, να γκρεμίσει, να εντοπίσει και ύστερα να εγκαθιδρύσει την υπόσχεση.

Ούτε θα ήταν ποτέ ικανό για την υλοποίηση του δικαιώματος στην ιστορική έκπληξη.

Γι’ αυτό και η παρακαταθήκη του, του “αφού δεν μπόρεσα εγώ, δε γίνεται αλλιώς” προκαλεί σαρκαστική ιλαρότητα ακόμα και σε τέτοιες τραγικές στιγμές.

Γι’ αυτό και η διαπίστωση της τιποτένιας μικρότητας του σπάει τις αλυσίδες της αυταπάτης, καθαρίζει τον αέρα από την μπόχα της παρουσίας του προδότη και ανοίγει διάπλατα τις πύλες προς το ανεξάρτητο, προς το ελεύθερο όνειρο.

Ολόκληρου του λαού!

Φίλε Πιτσιρίκο, στάθηκε υπεράνω των δυνάμεων μου.

Ο Γιώργος του ΚΛΙΚ

(Αγαπητέ Γιώργο, ο Τσίπρας έκανε και ένα καλό: Έκανε πολλούς να καταλάβουν επιτέλους πως δεν υπάρχουν σωτήρες. Βέβαια, κάποιοι επιμένουν ακόμα. Υπάρχουν πολλοί Τσίπρες στην κοινωνία. Ο κωλοπαιδαρισμός είχε μεγάλη πέραση στην ελληνική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες. Γέμισε ο τόπος κωλόπαιδα που νόμιζαν πως έχουν μόνο δικαιώματα -αυτοί προσωπικά- και καμία ευθύνη. Και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Και στο πρόσωπο του Τσίπρα. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.