Μην είσαι τόσο σίγουρος

Πιτσιρίκο έγραψες κάπου:
“οι πολίτες είναι απρόβλεπτοι. Θα αντιδράσουν. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πότε θα αντιδράσουν. Η Γαλλική Επανάσταση, η Κομμούνα του Παρισιού, η Οκτωβριανή Επανάσταση -τρία κοσμοϊστορικά γεγονότα- αποδεικνύουν πως ο «λαός» μπορεί να κάνει μεγάλες εκπλήξεις και έχει απίστευτες δυνατότητες. Δεν έχει νόημα να ζητάμε αντίδραση, αν οι πολίτες δεν επιθυμούν να αντιδράσουν.

Η μαρξιστική-λενινιστική θεωρία για την επαναστατική κατάσταση είναι πως οι μάζες θα αντιδράσουν, όταν θα υπάρξουν οι αντικειμενικές συνθήκες που θα το ευνοούν. Μέχρι τότε, ας βοηθήσουμε να υπάρξουν αυτές οι συνθήκες. κι ας μην καθόμαστε να κοιτάμε σαν το ΚΚΕ και τα άλλα κομμουνιστικά κόμματα, που ξέχασαν πως σκοπός της ύπαρξής τους είναι η ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης και όχι οι αυξήσεις των μισθών· αυτή είναι δουλειά των συνδικάτων, όχι των κομμουνιστικών κομμάτων. Εγώ δεν πιστεύω στο εμπάργκο στα προϊόντα γιατί το εμπάργκο είναι αρνητική και αμυντική κίνηση, η οποία κάποια στιγμή, μοιραία, ατονεί. Αντιθέτως, πιστεύω πολύ στα δίκτυα διανομής και ανταλλαγής ελληνικών προϊόντων, χωρίς αποδείξεις. Αυτό θα πονέσει. Και να είναι μόνιμο, όχι προσωρινό. Ήδη, υπάρχουν πολλοί που το κάνουν. Επίσης, πιστεύω στην μαζική προσφυγή πολιτών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παραβίαση ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Με τα αίσχη που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει δικαίωση. Μυαλό χρειάζεται, όχι επανάσταση. Άλλωστε, οι άλλοι θα έχουν πάντα περισσότερα και καλύτερα όπλα. Δεν αρκεί να θέλουν οι κάτω, πρέπει να μην μπορούν και οι επάνω. Είχε και ο Λένιν τις ωραίες του στιγμές.”

Οι επαναστάσεις γίνονται όταν επικρατήσουν δυο συνθήκες:

Α) Να μην υπάρχει άλλη επιλογή, δηλαδή να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και

Β) Να εμφανιστεί ο Λένιν, ο Κάστρο, η ο Μάο. Οι οποίοι δεν εμφανίζονται πάντα. Οι επαναστάσεις -τουλάχιστον οι πετυχημένες- είναι άρτια οργανωμένες, οργανώνονται εκ του άνωθεν (όχι από τον λαό) όπως ήταν άριστα οργανωμένη και η ρωσική επανάσταση. Το ίδιο ρόλο έπαιξε και η Φιλική Εταιρία.

Ανέφερες τρία γεγονότα, αλλά υπάρχουν παρά πολλές επαναστάσεις για τις οποίες δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα γιατί απλά δεν έγιναν ποτέ, επειδή δεν εμφανίστηκε κάποιος Φιντέλ τη στιγμή που έπρεπε, τη στιγμή που το λάδι είχε πάρει βράση.

Οι λαοί αυτοί είτε κατέρρευσαν, είτε εξαφανίστηκαν, είτε σέρνονται σε ατελείωτη φτώχεια και μιζέρια.

Οι βυζαντινοί έχασαν την Μικρά Ασία μέσα σε 70 χρόνια. Δε μπόρεσαν να αντιδράσουν στον εκτουρκισμό της, ούτε εμφανίστηκε ένας ντόπιος χριστιανός να ξεσηκώσει τους ντόπιους πληθυσμούς την στιγμή που έπρεπε για να αποτραπεί το μοιραίο.

Όπως αντίστροφα εμφανίστηκε ο Κεμάλ τη κατάλληλη στιγμή.

Ίσως και να μην υπήρχαν τα νούμερα για αντίδραση, καθώς η Μικρά Ασία ήταν αραιοκατοικημένη τότε (βλέπε Ελλαδα σήμερα, είμαστε τέταρτοι στην παγκόσμια κατάταξη συρρίκνωσης πληθυσμού, χωρίς καμία αντίδραση εδώ και χρόνια).

Υπάρχει βλέπεις και αυτό το γαμ..ένο σημείο μη επιστροφής, το οποίο ποτέ δεν ξέρεις αν το έχεις περάσει η όχι.

Οι Βυζαντινοί το πέρασαν το 1071 στη μάχη του Ματζικέρτ, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν πήραν χαμπάρι Χριστό, νόμιζαν οτι ήταν μια ασήμαντη ήττα.

Να μην είσαι και τόσο σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα πέσει ένας διακόπτης, και ο λαός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Οι λαοί, θέλουν και τον Μάστορά τους. Και ο δικός μας αργεί, καμιά σαρανταριά χρόνια, οπότε εμφανίζονται μόνοι λαοπλάνοι ο ένας μετά τον άλλο.

Με εκτίμηση

Γιώργος

(Αγαπητέ Γιώργο, μια σύγχρονη επανάσταση δεν είναι απαραίτητο να έχει την μορφή της Οκτωβριανής Επανάστασης. Μάλλον θα έχει εντελώς διαφορετική μορφή. Με την ευκαιρία, την Οκτωβριανή Επανάσταση, την οργάνωσε άψογα ο Λένιν αλλά την έκανε ο λαός, όχι οι κομμουνιστές. Χωρίς το λαό, η Οκτωβριανή Επανάσταση θα είχε αποτύχει και οι κομμουνιστές θα είχαν φάει τα μούτρα τους, όπως στην Γερμανία, για παράδειγμα. Δεν καταλάβαιναν οι μουζίκοι από μαρξισμό και κομμουνισμό. Βέβαια, καταλάβαιναν από πείνα και κοινωνική δικαιοσύνη. Τους ηγέτες τους γεννάει η κοινωνία. Μόνο, όμως, όταν τους έχει ανάγκη. Στην Ελλάδα, προφανώς, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για την ώρα, έχουμε ανάγκη Τσίπρες και άλλους τέτοιους φλώρους. Γιώργο, εγώ είμαι αισιόδοξος. Βλέπω άξιους ανθρώπους και δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία. Είχα χρόνια να το δω αυτό. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.