Espanya & Catalunya (part 2)

arabic spainΠοιος να ξέρει άραγε, Πιτσιρίκο, για αυτό που ρωτάς. Το σίγουρο είναι πως ο Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι δεν θα υποστήριζε τους υπάρχοντες σχηματισμούς της αριστεράς, ούτε πιθανά το σημερινό concept της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Παραείναι νεοφιλελεύθερες οι αντιλήψεις στο μέτωπο του «ναι» για την ανεξαρτησία. Ούτε τα εκατομμύρια των υποστηρικτών θα είχε ο ηγέτης του αναρχισμού. Οι εποχές έχουν αλλάξει και η ιδεολογία του Αναρχισμού έχει διαβληθεί όσο καμία άλλη από τις καθεστωτικές δυνάμεις.

Για τους κατοίκους της Ισπανίας έχεις δίκιο. Μαυριτάνικο αίμα καυτό.

Από τις οάσεις της Σαχάρα που μαζεύονταν οι Τουαρέγκ αιώνες πριν. Άναβαν μεγάλες φωτιές τις νύχτες, κτυπούσαν τα ταμπούρλα τους και με τους ήχους της μουσικής χόρευαν κάτω από το φως τους φεγγαριού και δίπλα στα φοινικόδεντρα.

Κι όταν τελείωνε το γλέντι, δοξολογούσαν τον έναν και μοναδικό θεό τους. Άλλαχ, Άλλαχ, Άλλαχ!

Πέρασαν την θάλασσα και έφτιαξαν ανάκτορα μεγάλα και λαμπρά στην Γρανάδα και την Μάλαγα.

Μαθηματικοί, μελετητές του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, αστρονόμοι και αλχημιστές. Κι όλα αυτά, αιώνες πριν από την χριστιανική αναγέννηση της δυτικής Ευρώπης.

Κυριάρχησαν οι Μαυριτανοί στην μισή Ισπανία. Μονάχα στο βόρειο τμήμα υπήρχαν οι χριστιανοί ηγεμόνες που όταν αισθάνθηκαν πως είναι αρκετά ισχυροί ξεκίνησαν την αντεπίθεση για την ανακατάληψη της χερσονήσου.

Δεν ήταν εύκολη υπόθεση αυτή. Τους πήρε χρόνια και ο πληθυσμός ήταν αλλόθρησκος. Μουσουλμάνοι και Εβραίοι.

Οι Ισπανοί βασιλιάδες έπρεπε να τους «πείσουν» να γίνουν χριστιανοί. Κι αυτό έκαναν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η «Ιερά Εξέταση» άνθησε στην Ισπανία. Υπήρξε παράδοση και «ιεραποστολική» εμπειρία.

Οι πρώην μουσουλμάνοι στο νότο μαζεύονταν στις αρένες κι όταν το αίμα του ταύρου έρεε, σηκώνονταν όρθιοι και φώναζαν. Το «άλλαχ» των προγόνων τους έγινε «όλε». «Όλε, όλε, όλε»! Παντού όλε! Υπέροχη ιστορία δεν βρίσκεις; Σατανική η εκδίκηση της ερήμου. Όλε!

Μινωίτες, Φοίνικες, Έλληνες, Ρωμαίοι, Βησιγότθοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Μαυριτανοί. Ένα μωσαϊκό τρέλας και πάθους.

Ίσως τελικά Πιτσιρίκο, ο Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι να σκεφτόταν πως, αν η ιστορία της απόσχισης ξεκινήσει, δεν πρόκειται παρά να τελειώσει με αίμα. Καυτό αίμα.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Για τα Επτάνησα έχεις απόλυτο δίκιο. Ας όψονται όμως οι Εγγλέζοι που τα έδωσαν δώρο στον Γεώργιο τον Α΄. Αν τα Επτάνησα γίνονταν μια ανεξάρτητη Ελληνόφωνη Πολιτεία, θα είχαν προσφέρει πολλά στον εκσυγχρονισμό του νεοελληνικού κράτους και στην πολιτιστική εξέλιξη των Ελλαδιτών, που έμαθαν το σαπούνι μετά την μικρασιατική καταστροφή και την επαφή τους με τους πρόσφυγες Μικρασιάτες.

(Αγαπητέ Ηλία, εγώ προτείνω να επιστρέψουν οι Άραβες στην Ισπανία. Θα έκανε καλό και στους ίδιους και στους Ισπανούς. Ηλία, προσπάθησε να βρεις έναν Ισπανό που να παραδέχεται πως έχει αραβική ή εβραϊκή καταγωγή. Εγώ δεν έχω βρει ακόμα. Όσοι έχω γνωρίσει μου λένε πως είναι “καθαροί”, και πως καταγωγή από τους Άραβες έχουν οι “άλλοι”. Είναι πολύ αστείο. Ηλία, μου αρέσει που πιάνουμε κουβεντούλα. Να είσαι καλά. Καλή εβδομάδα.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.