V Case

Αγαπητέ Πιτσιρίκο,
παρακολουθώ χρόνια τους προβληματισμούς και τα συμπεράσματά σου, καθώς και πολλών φίλων που σου γράφουν. Είσαστε μια νοητική όαση χαλάρωσης και εγρήγορσης μέσα στον επίπονο δρόμο που καλούμαστε υποχρεωτικά και καθημερινά να περπατάμε, χρόνια τώρα, μαζί με το υπνωτισμένο τμήμα των διπλανών μας συνελλήνων.

Σου γράφω μια κατασταλαγμένη πλέον, καλά μελετημένη και προσεκτικά ελεγμένη άποψή, το γιατί ο Τσίπρας ξωπέταξε τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Παράδειγμα: Είμαστε 10 άνθρωποι που αποφασίζουμε να ζήσουμε μόνοι και ο καθένας έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό στην κοινή συμβίωση.

Προσεκτικά και με πολλή κουβέντα, συμφωνούμε όλοι σε κάποιες μονάδες χρονοέργου -στην Φυσική αυτό καλείται ΔΡΑΣΗ-και μετά το πόσες από αυτές θα δικαιούται ο καθένας από τους δέκα μας με βάση το τι θα έχει προσφέρει.

Οι μονάδες δράσης δηλαδή, που είναι “Έργο x Χρόνος” είναι οι μονάδες χρήματος που θα χρησιμοποιούμε μεταξύ μας εμείς οι δέκα, όχι για να πλουτίζουν κάποιοι από μας, αλλά για να μπορούμε τακτικά να αξιολογούμε την προσφορά του καθένα μας στο σύνολο των 10.

Ιδεατό;

ΝΑΙ (και ΟΧΙ).

Αλλά στην κοινωνία μας έχουμε το χρήμα-Ευρώ που κάνει ακριβώς το ίδιο χωρίς να υπάρχει όμως ούτε κοινή συμφωνία στο πόση δράση αντιστοιχεί στο 1-Ευρώ, ή στο 1-Οτιδήποτε, ούτε βεβαίως και έλεγχος εάν οι αναμενόμενες δράσεις πραγματοποιούνται και δεν υποκλέπτονται.

Όμως ο καθένας μας που έχει ΑΦΜ, έχει πλέον και ένα on-line και real-time profile, τι οφείλει στο κράτος, τι του οφείλει το κράτος (πολίτες, επιχειρήσεις και οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο) και διασταλτικά, μέσα από απλές αναδιφήσεις δεδομένων συναλλαγών (transactions) με χρήση σύγχρονων Η/Υ, και τι αλληλόχρεες εκκρεμότητες υπάρχουν μεταξύ μη κρατικών συναλλαγών/συναλλασσομένων, δηλαδή πολιτών, εταιρειών κ.λ.π

Μόνο με το ΑΦΜ.

Ένας τέτοιος μηχανισμός-αλγόριθμος, εάν λειτουργούσε όπως τον ετοίμαζε ο Βαρουφάκης, μέσα σε 3-5 μέρες,

1) θα απεξαρτούσε άμεσα τις κρατικές συναλλαγές με τους πολίτες από την διαμεσολάβηση των τραπεζών καθιστώντας
τις ως χρεοκοπημένες που είναι ουσιαστικά άχρηστες, έστω και για λίγο διάστημα, και

2) θα οδηγούσε σε πραγματική και ουσιαστική απομείωση του εσωτερικού χρέους, ή ενός μεγάλου μέρους του, αφού οι πολίτες που είναι εμπλεκόμενοι σε αλυσίδες χρεώσεων και οφειλόμενων πιστώσεων, θα μπορούσαν με αντικειμενικό τρόπο να ουδετεροποιήσουν, μέρη ή μεγάλα τμήματά τους μέσω αλληλο-χρεω-πιστώσεων, όλα δεμένα με τα ΑΦΜ μας.

Και για να είναι εύκολοι οι υπολογισμοί, στη θέση των Ευρώ θα έμπαινε για λίγο διάστημα μια virtual μονάδα οικονομικής δράσης, το λεγόμενο και IΟU.

Τόσο απλό, αλλά τόσο τρομακτικό για τα τραπεζικά κτήνη.

Αλλά πώς να το σταματήσουν;

Πώς να πετάξουν έξω και να απενεργοποιήσουν τον αρχιτέκτονα του σχεδίου που θα αποδείξει αναπόδραστα και θα εκθέσει μια για πάντα τους κλεπτοκράτες;

Με κάτι λιγότερο οδυνηρό. Ένα δημοψήφισμα ας πούμε.

Τα λοιπά είναι ιστορία εν τω γεννάσθαι.

jopil

Να είσαι καλά και πάντα δυνατός. Συνέχισε.

(Αγαπητέ φίλε, ο Βαρουφάκης έπαιξε τέλεια το παιχνίδι αλλά ο Τσίπρας δεν έκανε την τελευταία κίνηση, για να σηκώσει το τραπέζι. Αντιθέτως, προσκύνησε. Η Ιστορία θα τους κρίνει και τους δυο. Προσωπικά, αν και διαφωνώ σε αρκετά με τον Βαρουφάκη, θεωρώ πως η στάση του -εκτός από πολύ έξυπνη- ήταν και πατριωτική· αν και νομίζω πως ήταν λάθος του που εμπιστεύτηκε -όπως και πολλοί άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ- τον Τσίπρα. Τώρα, η χώρα ξέμεινε με τον Τσακαλώτο, να υπογράφει ό,τι του βάζουν μπροστά του. Τι να πει κανείς; Σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.