Παίξτε μπάλα, όχι πόλεμο

cameronΤο βράδυ του χτυπήματος του ISIS στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ήταν στο γήπεδο Stade de France και παρακολουθούσε τον φιλικό αγώνα ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Χτες το βράδυ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ήταν ένας από τους θεατές του φιλικού αγώνα ανάμεσα στην Αγγλία και την Γαλλία στο Ουέμπλεϊ του Λονδίνου.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επρόκειτο να παρακολουθήσει τον χτεσινό φιλικό αγώνα μεταξύ της Γερμανίας και της Ολλανδίας στο Αννόβερο, αλλά ο αγώνας αναβλήθηκε λόγω απειλών για βομβιστική επίθεση.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρακολούθσε τον φιλικό αγώνα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη.

Δηλαδή, η απάντηση των ηγετών της Ευρώπης στο χτύπημα του ISIS στο Παρίσι είναι να πηγαίνουν στα γήπεδα.

Θα μπορούσε κάποιος να πει πως αυτό λέει πολλά για το σύγχρονο πολιτισμό της Ευρώπης. Ο σύγχρονος πολιτισμός της Ευρώπης είναι ποδοσφαιρικός.

Δεν έχω τίποτα εναντίον του ποδοσφαίρου -παίζω μπάλα σε κάθε ευκαιρία, τρελαίνομαι με το παιχνίδι και συχνά απολαμβάνω να παρακολουθώ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αν και όχι τόσο συχνά όσο παλιότερα- αλλά σκέφτομαι πως δεν είναι πολυ τιμητικό για την Ευρώπη να προσπαθεί να δείξει την ενότητά της απέναντι σε μια επίθεση μέσα στα γήπεδα.

Και συμβολικά να το δει κάποιος, είναι μάλλον απογοητευτικό.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε πλασιέ μεγάλων εταιρειών της πατρίδας τους, και σουλατσάρουν από χώρα σε χώρα για να πουλήσουν όπλα, αεροπλάνα, πλοία, υποβρύχια και άλλα.

Τώρα, οι ηγέτες της Ευρώπης γίνονται θεατές ποδοσφαιρικών αγώνων, για να απαντήσουν στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους και για να τιμήσουν τα θύματα του Παρισιού.

Υποθέτω πως το επόμενο βήμα θα είναι να κάνουν βίζιτες.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.