Περί ευθύνης πολιτών

Πιτσιρίκο,
Μετά τις διαδικτυακές οιμωγές, τα καντηλάκια, τα κεράκια συμπαράστασης, τις σημαιούλες στο φατσοτέφτερο, τις δεήσεις και της προσευχές περί παγκόσμιας ειρήνης και αδελφοσύνης, επίτρεψε μου να επιχειρήσω και μια δεύτερη ανάγνωση των γεγονότων του Παρισιού.
Παραθέτω μερικά ερωτήματα ρητορικού χαρακτήρα (Η Ιστορία έχει φροντίσει να τα απαντήσει πριν από μένα).

1. Οι Γάλλοι πολίτες γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν για την αποικιοκρατική δράση της χώρας τους και το γεγονός οτι η Γαλλία εχει λεηλατήσει συστηματικά χώρες του Τρίτου κόσμου για τον πλούτο τους για πάνω από ενάμιση αιώνα; Υποθέτω πως θα έχουν διαβάσει για τον πόλεμο της Αλγερίας, το σκληρότερο αντιαποικιοκρατικό αγώνα που δόθηκε ποτέ μόνο και μόνο γιατί κάποιοι σήκωσαν κεφάλι και ζήτησαν την ανεξαρτησία τους από τον αφέντη.

2. Γνωρίζουν τίποτα για την προέλευση της φτηνής πυρηνικής τους ενέργειας; Δεν παίζει μήπως η γαλλική TV την επίσκεψη του Σαρκοζί στο Νίγηρα και την παρουσία Γάλλων στρατιωτών στο Μάλι; Δεν μπορεί να είναι τόσο άσχημα ενημερωμένοι ή τόσο ηλίθιοι ώστε να πιστεύουν ότι ο γαλλικός στρατός κάνει διακοπές στη Σαχάρα.

3. Γνωρίζουν ότι η μοιρασιά της τράπουλας στο Λίβανο και στη Συρία από τους Γάλλους μετά τον Β’ΠΠ είναι από τα γενεσιουργά αίτια του διαμελισμού των χωρών αυτών; Έχουν γραφτεί βιβλία και για αυτό.

4. Οι Γάλλοι πολίτες ψήφισαν αν θυμάμαι καλά τον γελοίο Ολάντ, ίσως το πιο άχρηστο πολιτικό σκουπίδι που έβγαλε η Ευρωπαική Ήπειρος μετά το ΓΑΠ τα τελευταία χρόνια. (Ο Μπερλουσκόνι ήταν εξίσου άχρηστος όχι όμως τόσο επικίνδυνος). Και πριν από αυτόν οι Γάλλοι δεν ήταν που έστειλαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον τσόγλανο Σαρκοζί που βάφτιζε τους εκτοπισμένους στα προάστια του Παρισιού «αλήτες»; Κανείς τους δεν πήρε την εξουσία πραξικοπηματικά. Εκλεγμένοι είναι.

5. Αγνοούν τις δηλώσεις του πανηλίθιου πρωθυπουργού τους πως εξόπλιζε την συριακή αντιπολίτευση δίνοντας όπλα σε εξτρεμιστικά στοιχεία που, ω του Θαύματος, κατέληξαν στον ISIS; Το αγνοούν και αυτό, ενώ έχει βουίξει ο κόσμος πως ο πόλεμος στη Συρία έχει γίνει proxy war των μεγάλων δυνάμεων; Δεν διδάχτηκαν τίποτε από την Ιστορία που έχει δείξει ότι οι διαμάχες στη Μέση Ανατολή είναι πάντα πολύ πιο περίπλοκες από όσο φαίνονται;

Εσύ τι πιστεύεις; Αγνοούν όλα τα παραπάνω;

Στην καρδιά της Ευρωπαικής Ηπείρου είναι δυνατό να υπάρχει τόσο ελλειπής ενημέρωση;

Πιστεύει κανείς ότι ο γαλλικός λαός κρατήθηκε στο σκοτάδι για δεκαετίες;

Στην εποχή που η πρόσβαση στην πληροφορία είναι πιο εύκολη από ποτέ δε νοείται άγνοια.

Οι Γάλλοι αγνοούν το βρώμικο ρόλο των κυβερνήσεών τους όσο και οι Γερμανοί αγνοούσαν την ύπαρξη των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Εγώ υποστηρίζω πως ο γαλλικός λαός όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έχουν επιλέξει να αγνοούν.
Γιατί είναι βολικότερο, λιγότερο κουραστικό. Δεν απαιτεί δράση. Ούτε καν ανάγνωση.

Η τελευταία selfie στην Παλμύρα που τώρα έγινε σκόνη θα γίνει συλλεκτική και θα γράψει πολλά likes, κανένα ηλεκτρονικό δάκρυ και άλλες ανοησίες.

Ως εκεί.

Δια της αποχής ή της έμμεσης συναίνεσης των πολιτών τελέστηκε το εγκλημα.

Το Liberté, égalité, fraternité -που δεν έφτασε ποτέ στις αποικίες- μετατράπηκε στη Γαλλία όπως και σε όλο το Δυτικό κόσμο σε «Μe first» και «Νot my fucking problem».

Κι ο Διαφωτισμός πέθανε την Παρασκευή το βράδυ στη χώρα που τον γέννησε.

Αλλά δεν τον σκότωσε ο ISIS. Tον δολοφόνησαν οι ίδιοι οι Γάλλοι και οι λοιποί Ευρωπαίοι πολίτες με την παγερή αδιαφορία τους.

Το αξιόγραφο της ζωής του Δυτικού μετρήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στη Wall Street και βρέθηκε να πωλείται ακριβότερα από το αντίστοιχο αξιόγραφο του Λιβανέζου μερικές μέρες πριν.

Έτσι είναι οι μετοχές. Ups and downs.

Και το κέρδος από το χαμό των 129 θα «ρευστοποιηθεί», όταν θα έρθει ο καιρός στο Χρηματιστήριο της ηθικής μας Χρεοκοπίας.

Αρνούμαι να χάψω το παραμύθι οτι η Δημοκρατία και η Ελευθερία μας κινδυνεύουν από ένα μάτσο καθυστερημένους με δανεικά όπλα που ξαφνικά έγιναν οι χρήσιμοι ηλίθιοι του συστήματος.

Η Δημοκρατία κινδυνεύει από αχρείους πολιτικούς και απαθείς πολίτες. Και από την έλλειψη απονομής δικαιοσύνης.

Δε χρειάζεται να τονίσω πως δεν ξεπλένω τον ISIS με αυτά που γράφω. Φυσικά και αποτελεί όνειδος για την ανθρωπότητα. Αλλά δεν επιθυμώ και να ξεπλυθούν οι ευθύνες των Γάλλων πολιτών με φτηνές δηλώσεις συμπαράστασης.

Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να δουν το γυμνό τους είδωλο και να τρομάξουν. Να ανοίξουν τα μάτια και να αντικρύσουν τον άλλο τρόμο, το σάπιο κουφάρι του Διαφωτισμού στα πόδια της Μασσαλιώτισσας.

Αυτό που περιμένω από τη γαλλική κοινωνία είναι να κάνει την ενδοσκόπηση της και να δει τι πήγε στραβά και τα πράγματα οδηγήθηκαν εκεί.

Πιστεύω πως υπάρχουν τα υλικά, τα μέσα συζήτησης στη γαλλική κοινωνία και μπορούν να κινητοποιηθούν οι δημοκρατικές και πνευματικές δυνάμεις ώστε να ακουστούν φωνές αντίδρασης.

Και οι νέοι της Γαλλίας που τώρα πια δε θα μπορούν να περπατούν στα σοκάκια της Μονμάρτης, ούτε να πίνουν το κρασί τους στις όχθες του Σηκουάνα ανέμελα ας σμίξουν με τους «αλήτες» των προαστίων.

Αυτή την απάντηση να δώσουν στους βομβαρδισμούς του Ολάντ και το κήρυγμα μίσους του ISIS.

Και ούτε χρειάζεται να πάρουμε το μέρος κανενός στη Συρία.

Χρειάζονται μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της απεμπλοκής της Γαλλίας και της Δύσης από τον πολεμό.

Χρειάζεται πίεση για άρση της υποστήριξης της Δύσης σε κράτη σπόνσορες της τρομοκρατίας.

Και xρειάζεται να λογοδοτήσει επιτέλους ο Ολάντ στη δικαιοσύνη όπως θα έπρεπε να λογοδοτήσει και ο Mπλαιρ, ο Μπους και τόσοι άλλοι.

Ελπίζω και εύχομαι μόνο τούτο, πιτσιρίκο: Ότι ο γαλλικός λαός δε θα πέσει σαν ώριμο φρούτο στην αγκαλιά της Λεπέν.

Γιατί τότε οι φασίστες θα είναι ένα τσιγάρο δρόμο από τα Ηλύσια Πεδία. Δεν θα χρειαστεί καν να διαβούν τις Αρδέννες.

Με αγωνιστικό χαιρετισμό από τη Σκανδιναβία όπου κράτος και εξουσία έχει ο Λούθηρος.

Ο φερόμενος ως υποκινητής

Υ.Γ. O Hλίας έχει δίκιο. Είναι ώρα να τα μαζεύουμε από μια ήπειρο που αργοπεθαίνει. Αυτή η υποκρισία δεν αντέχεται. Εγώ το δρόμο μου τον ξέρω. Πες του Ηλία να μη νοιάζεται για τον επόμενο προορισμό. Το ίδιο το Ταξίδι είναι ο Προορισμός. Πες του ότι θα ανταμώσουμε εκεί που υπάρχει ανθρώπινος πόνος και ανάγκη. Στο Κονγκό, την Αιθιοπία, το Πακιστάν, στη Λέσβο, στο Περού, το Λάος. Στο ΠΕΔΙΟ.

(Αγαπητέ φίλε, φυσικά και ξέρουν οι Γάλλοι πολίτες την άθλια και αιματηρή δράση της χώρας τους στο εξωτερικό επί αιώνες, όπως και γνωρίζουν τα πάντα για τους άθλιους πολιτικούς τους. Αλλά “αφού εμείς περνάμε καλά, τι μας νοιάζει για τους Αλγερινούς, τους Σύρους και τους άλλους. Εμείς να περνάμε καλά, κι οι άλλοι ας ψοφήσουν”. Αγαπητέ φίλε, αν η Ευρώπη κινδυνεύει από μερικά χαπακωμένα μαλακιστήρια σαν αυτά του ISIS, τότε η Ευρώπη είναι άξια της μοίρας της. Βλέπω τα βίντεο με τους ισλαμοχίπστερ με τα Καλάσνικοφ και με πιάνουν τα γέλια. Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι αυτούς δεν μπορούν οι χώρες της Δύσης να τους καθαρίσουν μέσα σε 24 ώρες. Φυσικά και μπορούν να τους εξαφανίσουν αύριο κιόλας. Αλλά γιατί να τους εξαφανίσουν; Αφού οι χώρες της Δύσης έφτιαξαν τόσο το ISIS, όσο και όλες τις φονταμενταλιστικές ομάδες. Αγαπητέ φίλε, ο εθνικισμός σήκωσε ξανά κεφάλι στην Ευρώπη, και όλα θυμίζουν την δεκαετία του 1930. Αυτό γίνεται επίτηδες. Κάθε φορά που οι αστικές δημοκρατίες τα βρίσκουν σκούρα και οι ευρωπαϊκές ελίτ κινδυνεύουν, ρίχνουν μια εκτροπή και το γυρνούν στον φασισμό. Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Ο Ηλίας θα πάει σε μια χώρα της Ευρώπης που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω πως δεν θα αργήσει η μέρα που δεν θα υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε, ούτε σήμερα υπάρχει. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.