Δάφνες και πικροδάφνες – Θέατρο Μουσούρη

dafnes pikrodafnes 1Χτες το βράδυ πήγα στο θέατρο Μουσούρη και παρακολούθησα την παράσταση “Δάφνες και πικροδάφνες” των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, με τους Γιώργο Κιυμούλη, Πέτρο Φιλιππίδη, Θανάση Παπαγεωργίου, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.

dafnes pikrodafnesΗ παράσταση είναι καταπληκτική. Στη σκηνή του θεάτρου Μουσούρη είναι η καλύτερη τετράδα ηθοποιών που έχω δει εδώ και πολλά χρόνια στο θέατρο, και η σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη τους “αγαπάει” και τους τέσσερις. Αλλά ακόμα πιο πολύ “αγαπάει” το σπουδαίο έργο.

Πριν δω την παράσταση, αναρωτιόμουν πώς θα είναι μαζί στη σκηνή ο Γιώργος Κιμούλης και ο Πέτρος Φιλιππίδης, αφού είναι η πρώτη φορά που παίζουν μαζί.

Ο Κιμούλης είναι ο καλύτερος δραματικός ηθοποιός, ο Φιλιππίδης ο καλύτερος κωμικός ηθοποιός.

Ο συνδυασμός Κιμούλη-Φιλιππίδη είναι αχτύπητος. Κρίμα που περίμεναν τόσα χρόνια, για να παίξουν μαζί αλλά, από την άλλη, ίσως είναι καλύτερα που παίζουν τώρα μαζί, γιατί είναι και οι δυο χορτασμένοι και γεμάτοι εμπειρίες.

Οι σκηνές της παράστασης που Κιμούλης και Φιλιππίδης κάθονται στις πολυθρόνες και “σχολιάζουν” με τις εκφράσεις τους τα λόγια των Παπαγεωργίου-Δαδακαρίδη είναι από τις πιο απολαυστικές σκηνές που έχω δει στο θέατρο στη ζωή μου.

Στη διάρκεια της παράστασης, σε κάποιες σκηνές, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως Κιμούλης και Φιλιππίδης απολαμβάνουν ο ένας το παίξιμο του άλλου, σαν να λένε “κοίτα πόσο καλός είναι ο μπαγάσας”.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι σαν να έχει καταπιεί το ταλέντο των κορυφαίων κωμικών του πλανήτη όλων των εποχών. Είναι σαν να παίζει και για αυτούς. Σαν να τους τιμάει. Αυτό είναι απίστευτο, όταν το βλέπεις μπροστά στα μάτια σου.

Σε κάποιες σκηνές, η έκφραση, η ματιά και η κίνηση του Φιλιππίδη μου έφεραν στο μυαλό τον Μπομπ Χόσκινς, έναν ηθοποιό που αγάπησα πολύ και σχεδόν τον έκλαψα πέρσι που χάθηκε.

Για τον Φιλιππίδη, είναι η ώρα που θα παίξει τους πιο σπουδαίους ρόλους. Κωμικούς, δραματικούς, τα πάντα. Το έχει εύκολα. Ας το απολαύσει.

Για τον Γιώργο Κιμούλη, ό,τι και να γράψω είναι λίγο. Ο Κιμούλης έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται το κάθε έργο και τον κάθε ρόλο καλύτερα και από τους συγγραφείς του. Και ως σπουδαίος δραματικός ηθοποιός, ξέρει άριστα την κωμωδία και τους κανόνες της.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου είναι μορφή του ελληνικού θεάτρου και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης είναι συγκινητικός και μια από τις πιο ευγενικές και καλοσυνάτες φυσιογνωμίες στο ελληνικό θέατρο.

Χρόνια είχα να γελάσω τόσο πολύ σε μια παράσταση.

Αυτή είναι μια παράσταση που θα ξαναδώ.

Έχω ανάγκη να την ξαναδώ.

Και θα κάνω αυτό το δώρο στον εαυτό μου. Και στη μητέρα μου.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.