Το λάθος που δεν κάναμε

imfΤο ΔΝΤ παραδέχεται πως έκανε λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό η αναδιάρθρωση του χρέους.

Βέβαια, οι πάντες γνώριζαν το 2010 πως το ελληνικό χρέος ήταν μη βιώσιμο αλλά έκαναν πως δεν το έβλεπαν γιατί δεν τους συνέφερε κάτι τέτοιο.

Το αποτέλεσμα είναι, πέντε χρόνια μετά, η Ελλάδα να πηγαίνει από το ένα Μνημόνιο στο άλλο, το χρέος να αυξάνεται και οι ελληνικές κυβερνήσεις να κάνουν συμφωνίες χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτές ούτε διαγραφή χρέους, ούτε κούρεμα χρέους.

Η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους εξέδωσε το πόρισμά της αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατάργησε την Επιτροπή, αν και ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ συστήνει να συνεχιστεί το έργο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ειρωνεύεται από το βήμα της Βουλής την πρώην πρόεδρο της Βουλής και πρώην σύντροφό του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενος σαρκαστικά σε “επαχθές, απεχθές και επονείδιστο μνημόνιο”, ξεχνώντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Πάνος Καμμένος έκαναν λόγο για “λογιστικό έλεγχο του επαχθούς και επονείδιστου χρέους”, πριν γίνουν τα υπάκουα και ευνουχισμένα σκυλάκια ξένων και ντόπιων ολιγαρχών.

Το ΔΝΤ παραδέχεται το λάθος του.

Έχουμε ακούσει πάρα πολλούς τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό να παραδέχονται τα λάθη τους στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς, βέβαια, αυτό να αλλάζει κάτι στην στάση τους απέναντι στη χώρα και στους πολίτες ή να επηρεάζει προς το καλύτερο την κατάσταση των πολιτών.

Και οι φονιάδες παραδέχονται το λάθος τους και ζητούν επιείκεια από το δικαστήριο. Αυτό δεν αλλάζει καθόλου την θέση του θύματός τους, που βλέπει τα ραδίκια ανάποδα.

Ενώ οι άλλοι από το εξωτερικό παραδέχονται τα λάθη που έκαναν πάνω στις δικές μας ζωές, εμείς ούτε λάθος δεν τολμήσαμε να κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια μετά την χρεοκοπία.

Τα κάναμε όλα σωστά. Ήμασταν φρόνιμοι, υποτακτικοί και δουλοπρεπείς.

Ούτε ένα λάθος δεν κάναμε.

Τα αποτελέσματα τα βλέπετε. Τα ζείτε.

Αν είχαμε κάνει κι εμείς ένα λάθος -όπως αυτά που παραδέχονται σήμερα οι ξένοι σωτήρες μας-, θα ήμασταν τώρα σε πολύ καλύτερη θέση.

Αλλά δεν κάναμε τίποτα.

Αυτό δεν ήταν λάθος, ήταν έγκλημα.

(Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των κειμένων του blog από μνημονιακά και νεομνημονιακά site και blog. Σε όλους τους υπόλοιπους επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων αλλά μετά την παρέλευση τεσσάρων ωρών από την δημοσίευση και μόνο με ενεργό link που θα παραπέμπει στην πηγή. Αντιθέτως, η κοινοποίηση στο Facebook είναι υποχρεωτική από το πρώτο δευτερόλεπτο. Ευχαριστώ.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.