Ακολουθώντας την καρδιά

Πιτσιρίκο,
Βαρέθηκα να απολογούμαι γιατί επιλέγω να μένω ακόμα στην Ελλάδα. Επιλογή μου είναι, δεν με αναγκάζει κανείς. Έχω βαρεθεί να βλέπω φίλους και γνωστούς να φεύγουν προς το βορρά και να προσπαθούν να με σύρουν μαζί τους γιατί εδώ δεν υπάρχει μέλλον.

Δεν λέω υπάρχουν μέρες που βγαίνω από το σπίτι και νοιώθω ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Βλέπω να καταπατάται η ελευθερία και η νοημοσύνη μας. Βλέπω την έλλειψη σεβασμού σε κάθετι που μας περιβάλλει. Την κατάχρηση εξουσίας. Το φόβο. Την επιβολή των κόμπλεξ μας σε όποιον θεωρούμε κατώτερο.

Αναρωτιέμαι, όμως, αυτά που σε κάνουν να νοιώθεις αβοήθητος “κατοικούν” μόνο στην Ελλάδα;

Σε αυτή την Ελλάδα λοιπόν, υπάρχουν και οι άλλες μέρες. Αυτές που κάτι γίνεται…κάτι απλό που σε κάνει να χαμογελάς και να νοιώθεις ότι υπάρχει ελπίδα!

Δεν πιστεύω σε πολιτικούς ή θρησκευτικούς σωτήρες. Μόνοι μας ορίζουμε τη μοίρα μας. Πρέπει να επιλέγουμε σε καθημερινή βάση, αν θα είμαστε δουλοπρεπείς ή “αντάρτες” (όπως λέει και ο παππούς μου).

Κατά την πορεία του, ο άνθρωπος δημιούργησε όλα του τα προβλήματα, χάνοντας σταδιακά τη φύση του και το νόημα της ζωής του.

Πολλές φορές λέω: Το χειρότερο δημιούργημα του “θεού” -χωρίς να πιστεύω στην ύπαρξη του- είναι ο άνθρωπος και του ανθρώπου το χρήμα!

Η ομορφιά της ζωής είναι στα μικρά πράγματα. Σε αυτά που σε κάνουν να αναπνέεις δυνατά, που σε κάνουν να χαμογελάς αυθόρμητα.

Πρέπει να εκτιμάμε ό,τι μας δίνεται και να διεκδικούμε ότι μας ανήκει.

Σκοπός μου να βρω τον καλύτερό μου εαυτό και θα το κάνω όπου νοιώθω ότι είναι το “σπίτι μου”.

Και το “σπίτι μου” είναι εκεί που είναι οι πιο αγαπημένοι μου άνθρωποι. Το “σπίτι μου” δεν έχει οδό, αριθμό, ούτε περιορίζεται σε θαλάσσια ή χερσαία σύνορα.

Είμαστε ελεύθεροι μόνο αν εμείς το επιλέξουμε. Αν ζήσουμε βάσει των δικών μας ειδανικών. Χωρίς οι αποφάσεις μας να υποκινούνται από το χρήμα.

Η οικονομικοκοινονικοπολιτική κατάσταση της εκμετάλλευσης που στηρίζεται στον εξουσιαστή και στον εξουσιαζόμενο έχει εδραιωθεί σχεδόν παγκοσμίως.

Επομένως, η λύση είναι η μετανάστευση ή καθολική, ριζική αλλαγή του τρόπου ζούμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο;

Ηλιάννα

Υ.Γ. Δεν μου έχουν έρθει όλα εύκολα αλλά, αν με ρωτήσεις, θα σου απαντήσω ότι δεν μου λείπει τίποτα. Δεν ξέρω μπορεί να τα βλέπω όλα ρομαντικά.

(Αγαπητή Ηλιάννα, δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, οπότε δεν κάνουμε τις ίδιες επιλογές. Ακόμα και στην διαλυμένη -από πολέμους- Συρία, κάποιοι μένουν και δεν φεύγουν. Ωραία αυτά που γράφεις αλλά είναι μόνο λόγια. Τα λόγια δεν αλλάζουν τον κόσμο -τα έχουν πει άλοι καλύτερα από εμάς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα- αλλά η ανάγκη τον αλλάζει. Η πραγματικότητα ανάγκασε κάποιους να φύγουν από την Ελλάδα. Αν δεν μπορείς να ζήσεις σε μια χώρα φεύγεις. Δεν χρειάζεται να απολογείται κανείς σε κανέναν για την επιλογή του, ούτε να δίνει εξηγήσεις. Επίσης, να σταματήσουμε να αναλύουμε. Πολλή ανάλυση, παράλυση. Να είσαι καλά. Και άκου και το στομάχι, μαζί με την καρδιά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.