Οι άνθρωποι θέλουν να είναι άσχημοι

Φίλε πιτσιρίκο
Το πιο πολυδιαφημιζόμενο μότο των τελευταίων έξι ετών είναι ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Βέβαια, όλοι όσοι το λένε, έχουν σαν σημείο αναφοράς τα χρήματα, την επιχειρηματικότητα, και άλλες τέτοιες μπούρδες του 20ου αιώνα.

Αλλά δεν είναι μόνο ευκαιρία για πλουτισμό, αλλά και ευκαιρία για αυτοκριτική και σκέψη.

Έχεις πει κάποτε ότι ήρθε η ώρα που ο Έλληνας θα κοιταχτεί στον καθρέφτη και θα δει πόσο άσχημος είναι.

Κάπου διάβασα ότι ο Έλληνας, όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη την μια βλέπει τον Πλάτωνα, την άλλη τον Μέγα Αλέξανδρο την παράλλη τον Ωνάση αλλά ποτέ τον καραγκιόζη. Ήρθε η ώρα.

Νομίζω ότι κάποιοι έχουν αρπάξει την ευκαιρία κάνοντας το ιδεολογικό – κοινωνικό βήμα – άλμα. Άποψη μου είναι ότι δεν προϋποθέτει καμία σπουδαία παιδεία για να συμβεί αυτό.

Αυτό νομίζω έγινε και με εμένα. Χωρίς καμία παιδεία και με μόνο εφόδιο ένα πτυχίο επαρχιακού ΤΕΙ, είπα να κοιταχτώ στον καθρέφτη.

Είδα την ασχήμια μου και μου άρεσε. Μου άρεσε πολύ πιτσιρίκο.

Mου άρεσε πολύ γιατί είδα ότι έπρεπε να ξυριστώ, να κουρευτώ καλύτερα και γενικά να γίνω άνθρωπος. Κι έγινα. Είναι ωραία η αυτοκριτική. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία έξω ήταν κακάσχημοι, αξύριστοι και πενταβρώμικοι.

Και να η ευκαιρία που μου έλαχε εμένα στην κρίση. Η ευκαιρία της εύστοχης απάντησης στη ερώτηση «Τι στο μπέουλα είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να είναι κακάσχημοι;».

Και κατέληξα στο ότι θέλουν να είναι άσχημοι. Δεν λέω κάτι πρωτότυπο, το ξέρω, αλλά θέλω να στο καταθέσω.

Είναι αυτό που λένε πολλοί μουσαφίρηδες του μπλογκ σου, μαζί κι εσύ. Πώς να σώσεις κάποιον που δεν θέλει να σωθεί; Δεν μπορεί ο σημερινός άνθρωπος την ελευθερία. Δεν την αντέχει.

Θέλω, όμως, να μας πως, σε όλους μας, ότι είμαστε όλοι άνθρωποι. Αυτά, όλα που συμβαίνουν στον πλανήτη τα κάνουν άνθρωποι.

Εν αρχή από τον μικρόκοσμο μας, Άνθρωπος είναι αυτός στο φανάρι Δευτέρα πρωί με -10 να απλώνει το χέρι.

Άνθρωπος είναι αυτός που σου δίνει κλήση για παράνομο παρκάρισμα 100€.

Άνθρωπος είναι αυτός που σε υποχρεώνει να δουλεύεις για 500€ κι αν.

Άνθρωπος είναι αυτός που είναι στη Βουλή και λέει ότι φέτος θα πληρώσεις τα διπλά από πέρσι σε φόρους, έτσι, για καπρίτσιο.

Άνθρωποι κάνουν τους πολέμους, άνθρωποι σκοτώνουν, βιάζουν. Πίσω από όλα κρύβονται άνθρωποι.

Μην το αναλύουμε παραπάνω. Τι αμερικανοί, τι μουσουλμάνοι, τι λευκοί, ξεχνάμε το θεμέλιο όλων. Είναι άνθρωποι. Είμαστε άνθρωποι.

Κανένας, καμιά, ποτέ η ανθρωπότητα δεν ανέλαβε καμία ευθύνη. Κράτη, Ηγέτες, Κυβερνήσεις, μεμονωμένα πρόσωπα, ναι.

Η ανθρωπότητα στην ολότητα της, ποτέ. Καμιά ευθύνη που είμαστε ακόμα μπλεγμένοι σε διάφορα εφευρήματα της.

Είμαστε σε αυτό τον πλανήτη 3.000 τουλάχιστον χρόνια, με όλο και περισσότερα εφόδια για να φτάσουμε στο τέρμα, και ακόμα δεν έχουμε απολογηθεί στους εαυτούς μας, γιατί ρε πούστη μου είμαστε ακόμα τόσο πίσω.

Αδιανόητο μου είναι να πεθαίνει έστω ένα παιδί σε ολόκληρο τον κόσμο από την πείνα.

Όταν συμβαίνει αυτό, αποτύχαμε όλοι. Μα να υπάρχουν παιδιά, ρε συ πιτσιρίκο, που να πεθαίνουν από την πείνα; Το κρύο;

Να πάμε να φουντάρουμε όλοι ρε συ. Κλάιν Μάιν οι θεωρίες και η μόρφωση μας.

Είχα σιχαθεί εδώ και πολύ καιρό τους Έλληνες και την Ελλάδα. Δεν μου πέρασε και δεν μου περνά από το μυαλό να φύγω από τη χώρα μου.

Δεν μου αρέσει η αίσθηση το να είναι ξένος. Αλλά νομίζω ότι έχει παραγίνει το κακό. Όλος ο πλανήτης πια έχει γίνει αφιλόξενος.

Δεν χωράω πουθενά φιλέ μου. Αν υπήρχε άλλος πλανήτης κατοικήσιμος, θα την κοπανούσα από εδώ. Δεν τους γουστάρω καθόλου.

Δεν ταιριάζουν τα χνώτα μας, ρε πιτσιρίκο, με τους σημερινούς ανθρώπους. Δεν γουστάρω άλλο.

Δεν ξέρω πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση, αν και νομίζω ότι με μια προσεκτική ματιά στην ιστορία θα απαντηθούν πολλά ερωτηματικά για το τι θα γίνει.

Σε ευχαριστώ

Κώστας

Υ.Γ.1 Οι άνθρωποι είναι τόσο καρναβάλια, που έφτιαξαν Θεούς που μιλάνε για αγάπη και ειρήνη και οι ίδιοι οι πιστοί τους έχουν διαλύσει το σύμπαν. Ό,τι να ναι.
Υ.Γ.2 Εύχομαι να είμαι εδώ όταν ο κόσμος γίνει όπως τον θέλω. Για τον μικρόκοσμο μου το παλεύω.
Υ.Γ.3 Θέλω να απευθυνθώ σε όλα τα κοινοβούλια και σε όλες τις κυβερνήσεις και να τους ρωτήσω: Για τα λεφτά ρε πούστηδες; Για τα γαμωλεφτά;

(Αγαπητέ Κώστα, ναι οι άνθρωποι τα κάνουμε όλα. Αλλά, για να είμαστε πιο αντικειμενικοί, κυρίως οι άνδρες. Και ακόμα πιο κυρίως, οι λευκοί άνδρες. Ο λευκός άνδρας είναι η καταστροφή του πλανήτη. Κώστα, επειδή τυχαίνει να είμαι “δημοφιλής” στα social media -και επειδή είμαι αναγκασμένος να χρησιμοποιώ πολύ τα social media λόγω της δουλειάς μου-, έχω να σου πως ακόμα και σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων δεν είναι η εξουσία. Είναι ο άλλος Έλληνας. Με αυτόν τα έχουν. Αυτόν βρίζουν. Η ηλιθιότητα δεν έχει ταβάνι. Κώστα, υπάρχει ένας τρόπος να μη φύγεις από την Ελλάδα και να είσαι καλά: να αποφεύγεις τους Έλληνες. Να συναναστρέφεσαι μόνο αυτούς που θέλεις εσύ. Σε βεβαιώνω πως πιάνει. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.