Hot Spot

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Είχα ξεκινήσει να γράφω ένα πιο σοβαρό κείμενο όσον αφορά την Κω, αλλά δεν είχα την ψυχολογία να το γράψω χθες -είχα ανάγκη για (αυτο)σαρκασμό.
Βασικά, αν δεν ήταν το ιδιαίτερα καυστικό -με την καλή έννοια- κείμενό σου, μπορεί και να μην το έγραφα ποτέ, οπότε παρακινήθηκα να το τελειώσω και να στο στείλω.

Ξεσηκώθηκε το νησί της Κω για τα hot spots, που παίζει να είναι το πιο «λογικό» πράγμα απ’ όσα σκέφτηκε η -κατά τ’ άλλα- ανίκανη «πολιτισμένη» Ευρώπη.

Φαντάσου που έχει φτάσει η Ευρώπη, να βλέπει ως μόνη λύση τα hot spots.

Βέβαια, τα hot spots δεν είναι τίποτε άλλο από έναν πιασάρικο όρο για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που βλέπει ως μόνη λύση η Ευρώπη στο πρόβλημα που εκείνη δημιούργησε κυρίως με την αποικιοκρατική της στάση σε άλλες ηπείρους.

Κάποτε ήταν η στήριξη σε καθεστώτα τύπου Απαρτχάιντ, τώρα είναι η αποσταθεροποίηση μιας περιοχής με απώτερο σκοπό την προώθηση της business.

Ξεκινάμε με τις οπλοβιομηχανίες και την καταστροφή μιας χώρας και συνεχίζουμε με την ανοικοδόμηση της όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Δε είναι καθόλου τυχαίο ότι σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρία χτυπήθηκαν πρωτίστως όλες οι υποδομές.

Ποιος ήταν πχ ο λόγος που χτυπήθηκαν δυο τεράστια αρδευτικά δίκτυα από ‘Αραβες στη Συρία;

H Συρία δεν ήταν ουτοπία, αλλά δεν ήταν και Ουγκάντα.

‘Ηταν μια χώρα με βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και ίσως η πλουσιότερη χώρα της Μέσης Ανατολής (όχι απαραίτητα οι πολίτες της, αυτό δεν συμβαίνει πουθενά εξάλλου).

Μια χώρα 17 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Από το ξέσπασμα του εμφυλίου και μετά έχει υποστεί ζημιά τουλάχιστον 245 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και σχεδόν 300.000 έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 7 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται συνεχώς εντός της χώρας κατατρεγμένοι από την βία.

Ο συριακός εμφύλιος δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια προσπάθεια επίδειξη ισχύος της Δύσης προς το καθεστώς του ‘Ασαντ.

Μισθοφόροι από τουλάχιστον 60 χώρες, που αποτέλεσαν τον πυρήνα του στρατού της συριακής αντιπολίτευσης, έχουν ισοπεδώσει τεράστιες εκτάσεις και έχουν εξαφανίσει κυριολεκτικά πόλεις, όπως τη Χομς (την πόλη στο βίντεο που σου έστειλα, η κάποτε τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας) και το Χαλέπι.

‘Ολοι αυτοί βρέθηκαν ξαφνικά με σύγχρονους αντιαρματικούς πυραύλους στα χέρια τους και με υπερσύγχρονο οπλισμό.

Για τουλάχιστον 2-3 χρόνια οι προμηθευτές Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι έκαναν τα στραβά μάτια στο εμπόριο αρχαιοτήτων ηλικίας σχεδόν 10.000 χρόνων, πετρελαίου και οποιουδήποτε άλλου αγαθού ή υλικού αντάλλασσαν οι «αντάρτες» έναντι όπλων, πιστεύοντας πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Μέχρι που πρόσφεραν την τεχνογνωσία τους, εκπαιδεύοντας τους σε στρατόπεδα του αμερικανικού στρατού στην Σαουδική Αραβία.

Μέσα σε όλο αυτό το χάος το χρήμα ρέει άφθονο.

Ο πόλεμος, εξάλλου, είναι η συνέχιση μιας πολιτικής με άλλα μέσα.

Αλλά οι μαλακίες συνήθως γυρνάνε μπούμερανγκ.

Οι «αντάρτες» δεν τρέφουν μεγαλύτερη συμπάθεια για τους δυτικούς απ’ ό,τι για τον ‘Ασαντ.

Στην πραγματικότητα όλες αυτές οι αναλύσεις και υπεραναλύσεις σκεπάζουν περισσότερα τα πράγματα παρά αποσαφηνίζουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Επί της ουσίας, έχει στηθεί ένα παιχνίδι συμφερόντων με λεία τον πλούτο της Συρίας και παράπλευρες απώλειες τους εκατομμύρια αμάχους που βρέθηκαν ξαφνικά στη μέση ενός πολύ σκληρού πολέμου.

Προσωπικά, βαρέθηκα να το λέω, θερίζουμε τώρα αυτό που σπέρναμε τόσα χρόνια στη Συρία εμείς οι καλοί Δυτικοί.

Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία -που ουρλιάζουν για τη Σένγκεν και το προσφυγικό- ήταν οι βασικοί προμηθευτές του οπλισμού των Σύριων ανταρτών, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τον πυρήνα του ISIS.

Και τώρα πέφτουν από τα σύννεφα με τους τζιχαντιστές.

Και όλα αυτά για να ασκηθεί πίεση στο Ιράν και τη Ρωσία που έλυναν και έδεναν τόσα χρόνια στην περιοχή.

Ο δε ΟΗΕ, που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε μετά τον Β’ ΠΠ για να αποτρέπει τις συρράξεις, για άλλη μια φορά παρατηρητής και απόδειξη του πόσο άχρηστος είναι.

Από το έτος ίδρυσής του μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί περισσότεροι πολέμοι απ’ όσοι τα προηγούμενα χρόνια.

Για την ακρίβεια, κάθε χρόνο η ανθρωπότητα σπάει το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς.

Αλλά κατά τ’ άλλα η παγκόσμια ειρήνη είναι κοντά, ναι καλά.

Οι πλέον θλιβεροί είναι εκείνοι που ονειρεύονται στρατόπεδα συγκέντρωσης και νέες γενοκτονίες για να επιλύσουν ένα -ομολογουμένως- πολύ δύσκολο πρόβλημα, δηλαδή το προσφυγικό.

Τα hot spots πάντως δεν είναι λύση.

Τα hot spots είναι το χαλάκι κάτω από το οποίο θα πετάμε το προσφυγικό πρόβλημα.

‘Οταν βλέπεις τον Αβραμόπουλο να τα διαφημίζει, ξέρεις ότι δεν θα σου βγουν σε καλό.

Κάθε μέρα πάνω από 2.000 άνθρωποι τρέχουν να ξεφύγουν από εικόνες σαν αυτές που είδατε στο βίντεο και άλλες ακόμα χειρότερες.

Το έχω ξαναπεί, δεν πρόκειται να τους σταματήσει κανένας φράχτης και κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η Ευρώπη έχει καταντήσει τόσο ηλίθια και ανάλγητη που νομίζει ότι θα της βγουν σε καλό τα hot spots, οι απαλλοτριώσεις χρυσαφικών και η Frontex.

Και η Ελλάδα κάθεται να κάνει τον μπάτλερ εκείνων που διόγκωσαν το πρόβλημα στη Συρία και οι οποίοι δεν θέλουν τους πρόσφυγες που αυτοί δημιούργησαν.

Θα ήθελα να πω σε αυτό το σημείο, ότι οι κάτοικοι του Ανατολικού Αιγαίου έχουν φερθεί όσο καλύτερα μπορούσαν -και ακόμα παραπάνω- απέναντι στο πρόβλημα που δημιούργησαν άλλοι και το οποίο είναι τόσο δύσκολο που εγώ προσωπικά δυσκολεύομαι μέχρι να εκφέρω γνώμη, επειδή υπάρχουν χιλιάδες παράμετροι.

Οι κάτοικοι θα μπορούσαν να είχαν κάνει χίλια δυο άλλα πράγματα, τελικά όμως σε άλλες χώρες ανθίζουν τελευταία τα PEGIDΑ, οπότε νομίζω ότι κάποιοι βλέπουν φαντάσματα.

Βέβαια, οι ισλαμοφοβικές πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου ήταν πολύ κατώτερες των προσδοκιών των οργανωτών, οπότε ίσως τα ΜΜΕ να φουσκώνουν κάποιες καταστάσεις προς όφελος άλλων.

Πάντως, η στάση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο προσφυγικό είναι αρκετά καλή, καθώς είναι πραγματικά χιλιάδες εκείνοι που προσφέρουν βοήθεια στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες.

Το επίσημο κράτος είναι που δημιουργεί τα όποια προβλήματα με ηλίθιους φράχτες και ανόητα hot spots, που ούτε επιλύουν το προσφυγικό, ούτε βελτιώνουν τις παροχές προς τους πρόσφυγες, και το κυριότερο δεν αποτρέπουν τους νεκρούς στη Μεσόγειο.

Με εκτίμηση

Άρης

(Αγαπητέ Άρη, ξέρουμε ότι καπιταλισμός σημαίνει ιμπεριαλισμός, σημαίνει πόλεμος. Αυτό πολλοί δεν το έχουν καταλάβει ακόμα. Και σχολιάζουν από τους καναπέδες τους, ενώ τα ξύνουν. Αυτό που έχει σημασία για τον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο είναι να έχει δίκιο. Και να μην είναι μέσα στο πρόβλημα. Οπότε, αδυνατεί να αντιληφθεί πως όλη η χώρα του έχει γίνει ένα hot spot. Όχι για τους πρόσφυγες, για αυτόν και τους συμπατριώτες του. Να είσαι καλά.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.