Νέο πρόβλημα στο Φεστιβάλ

festival athinonΜετά το πρόβλημα που προέκυψε με τον αλλοδαπό και βάρβαρο καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Γιαν Φαμπρ -ο οποίος ευτυχώς αναγκάστηκε να παραιτηθεί-, ένα ακόμα θέμα προκαλεί την οργή των καλλιτεχνών.

Οι καλλιτέχνες ζητούν το Φεστιβάλ να μην ονομάζεται Φεστιβάλ, γιατί το Φεστιβάλ είναι ξένη λέξη.

Σε ανακοίνωσή τους, οι καλλιτέχνες αναφέρουν πως “δεν είναι δυνατόν η πλούσια και μοναδική ελληνική γλώσσα να αγνοείται και να χρησιμοποιείται η ξένη λέξη ‘Φεστιβάλ’ για έναν ελληνικό πολιτιστικό θεσμό”.

Μετά την οργισμένη αντίδραση των καλλιτεχνών, υπάρχει η σκέψη το Φεστιβάλ να μετονομαστεί σε “Μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση με πανηγυρικό χαρακτήρα”.

Επειδή είναι δύσκολο κάποιος να λέει “πάω σε μια μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση με πανηγυρικό χαρακτήρα”, κάποιοι καλλιτέχνες προτείνουν το Φεστιβάλ να λέγεται Πανηγύρι αλλά αντιδρούν τα υφιστάμενα πανηγύρια που δεν θέλουν ο όρος “πανηγύρι” να ταυτιστεί με κάτι ξενέρωτο.

Κάποιοι άλλοι καλιτέχνες προτείνουν το Φεστιβάλ να λέγεται Παναθήναια αλλά αντιδρούν οι Ολυμπιακοί.

Μια άλλη σκέψη ήταν το Φεστιβάλ να μετονομαστεί σε “Επιδοτούμενη Τέχνη” αλλά αυτό θα κάνει τους θεατές να καταλάβουν τι ακριβώς είναι το Φεστιβάλ, οπότε μπορεί να μην πάνε στις παραστάσεις, αφού, ούτως ή άλλως, είναι επιδοτούμενες.

Μετά την νέα οργισμένη αντίδραση των καλλιτεχνών, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως, αν το Φεστιβάλ αλλάξει όνομα, το υπουργείο Πολιτισμού δεν θα δώσει χρήματα στους καλλιτέχνες.

Μετά από αυτή την δήλωση του υπουργού Πολιτισμού, έπαψαν αμέσως όλες οι αντιδράσεις, ενώ κάποιοι καλλιτέχνες υποστηρίζουν τώρα πως η λέξη Φεστιβάλ έχει ελληνική ρίζα.

Το Φεστιβάλ βγαίνει από το Ήφαιστος, οπότε είναι αντιδάνειο και αποδεικνύει την επιρροή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στους βάρβαρους ξένους.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.