Ηλίθιοι

Καλησπέρα πιτσιρίκο
Διάβασα το “Μήπως φταίνε λίγο και οι ηλίθιοι;” και ήθελα να γράψω κάτι το οποίο πιστεύω ταιριάζει εδώ.

Έχω ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή το οποίο έφτιαξα και κάπου έχω κάνει ένα λάθος.

Το αποτέλεσμα είναι όταν τρέχει το πρόγραμμα να κολλάει σε ένα σημείο και κάνει συνέχεια επαναλήψεις.

Δηλάδη το πρόγραμμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να φέρει κάποιο αποτέλεσμα αλλά φτάνει μέχρι ένα σημείο και κάνει συνέχεια loop.

Χωρίς να κάνω εγώ κάτι, δηλαδή χωρίς οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση , το πρόγραμμα θα συνεχίσει να κάνει ένα αιώνιο, ατελείωτο loop.

Μπορώ εγώ να πώ οτι το πρόγραμμα είναι ηλίθιο; Αφού κάνει ό,τι ξέρει να κάνει. Δεν φταίει αυτό.

Και θα πεί κάποιος οτι δεν είναι σωστό το παράδειγμα γιατί ο άνθρωπος δεν ειναι υπολογιστής και έχει κριτική σκέψη και την ικανότητα νοημοσύνης κλπ .

Ε λοιπόν δεν νομίζω οτι διαφέρει και τόσο πολύ ο άνθρωπος. Δεν μας τιμά αυτό ως είδος αλλά έτσι είναι .

Είμαστε οι συνήθειες μας και οι επιρροές μας. Αν κάποιος πχ μεγάλωσε σ’ ενα σπίτι όπου οι δικοί του του λέγανε “κοίτα εσύ να βολευτείς και άσε τα κορόιδα να τρέχουν” ή εστω και αν δεν του το λέγανε, τον μεγαλώνανε έτσι δίνοντας του το παράδειγμα απο τη δικιά τους ζωή, τι περιμένετε να κάνει;

Αφού έτσι τον προγραμμάτισαν οι επιρροές του. Και του έγινε συνήθεια.

Μπορώ εγώ να τον πω ηλίθιο; Αφού δεν ξέρει να κάνει κάτι άλλο. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια γι αυτόν.

Ας μην πετάμε λοιπόν έτσι λέξεις και χαρακτηρισμούς. Με αυτό το σκεπτικό όλοι ηλίθιοι είμαστε. Όλοι κάποιες συνήθειες έχουμε. Συνήθειες και στη σκέψη.

Άμα πιστεύεις ότι για εδώ που φτάσαμε φταίνε κάποιες νοοτροπίες, πήγαινε και μίλα σ αυτούς που έχουν αυτές τις νοοτροπίες.

Τι πιστεύεις ότι θα καταφέρεις αμα ξεκινήσεις με τη φράση “Λοιπόν ακούστε ηλίθιοι”;

Δεν έχω συναντήσει ποτέ άνθρωπο που να τον προσβάλεις, να νιώθει δηλαδή οτι του επιτίθεσαι και στο τέλος να σε παραδέχεται και να του έχεις αλλάξει ειλικρινά γνώμη.

Αυτό μας έφαγε. Πάμε να κάνουμε μια κουβέντα για το τι έφταιξε και όλοι είναι σε φάση “λοιπόν άκου εδώ ποιό είναι το σωστό γιατί εσύ δεν τα ξέρεις και θα σου πώ εγώ πως είναι ”

Πιστεύω πως, αν έχουμε ελπίδα να αλλάξει κάτι σ αυτόν τον τόπο, είναι αν καταφέρουμε ο καθένας να υπερβεί τα loop του μυαλού του. Τις παγίδες στις οποίες πέφτει ξανά και ξανά. Να αλλάξει τις συνήθειες της σκέψης του. Και τις επιρροές του. Να μπορέσει να επηρεαστεί και απο κανέναν άλλον πέρα απο αυτούς που άκουγε και εμπιστευόταν μια ζωή. Να φανταστεί τον εαυτό του εντελώς διαφορετικών απόψεων απ αυτές που έχει τώρα.

Τότε τουλάχιστον θα μπορέσουμε ν αρχίσουμε να καταλαβαινόμαστε. Να συνεννοούμαστε.

Χαράλαμπος

ΥΓ Αυτό που γράφω το είδα και στην πράξη να λειτουργεί. Βρήκα στην πόλη που σπουδάζω έναν παλιό μου συμμαθητή μετά απο χρόνια. Διαπίστωσα ότι η λύση – απάντηση του σε όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε είναι δραστικές εως και βίαιες λύσεις θα έλεγα. Κάποιος έτσι τον “προγραμμάτισε”. Έτσι τον επηρέασε. Μέσα απο συζητήσεις μας, όμως, έχω καταφέρει να του βάλω την αμφιβολία για όλα αυτά και να τον βάλω στο σκεπτικό να τα βλέπει τα πράγματα απο άλλη οπτική γωνία που παλιότερα δεν θα το σκεφτόταν καν. Αυτό που τον κέρδισε πιστεύω είναι ότι προσπάθησα να τον καταλάβω, να μπω στο σκεπτικό του. Αν του έλεγα ” είσαι ηλίθιος” ή ” οι απόψεις σου είναι ηλίθιες ” ή ακομα και να δεν του έλεγα ευθέως, του το έδειχνα, τι πιστεύετε οτι θα είχε γίνει; Μπορεί να ξεμπέρδευα στα γρήγορα μαζί του και να ησύχαζα. Θα σκεφτόμουν κιόλας “με ηλίθιους δεν ασχολούμαι” και θα είχα και την ηθική ικανοποίηση ότι έκανα το σωστό. Αύριο μεθαύριο όμως μπορεί να τον έβρισκα απέναντι μου με κανένα όπλο. Τουλάχιστον τώρα νομίζω έκανα το σωστό. Αυτά, πιτσιρίκο, και να με συγχωρείς για το πολυ μπλα μπλα. Υπομονή και ανοιχτά μυαλά.

(Αγαπητέ φίλε, μόνο και μόνο το γεγονός πως 62 άνθρωποι έχουν περισσότερο πλούτο από τον μισό πληθυσμό της γης, με οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι μη έξυπνοι δεν είναι και λίγοι. Όπως ίσως προσέξατε στην απάντηση στον αναγνώστη, ήμουν αρκετά προσεκτικός. Μην μπερδεύετε την επίκτητη ηλιθιότητα -στην οποία έχουν …δικαίωμα οι πάντες- με την ηλιθιότητα. Πάντως, με τον ηλίθιο δεν θα συνεννοηθείτε ποτέ. Ακούστε με, αν θέλετε, σε αυτό. Θα γλιτώσετε πολύ χρόνο. Το “Οι ηλίθιοι είναι αήττητοι” του Νίκου Εγγονόπουλου είναι πολύ σοφή φράση. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.