Αννέτα

zoumpoulaki melinaΣτην ταινία “Στέλλα” του Μιχάλη Κακογιάννη, βασισμένη σε ένα θεατρικό σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, συμβαίνει κάτι πρωτοφανές για τις ελληνικές ταινίες της εποχής: η νύφη δεν πάει στην εκκλησία.

Οπωσδήποτε, σε έναν ελληνικό κινηματογράφο που οι περισσότερες ταινίες τελείωναν με τη νύφη και τον γαμπρό στα σκαλιά της εκκλησίας -για το απαραίτητο happy end-, αυτό ήταν σκάνδαλο.

Στην ταινία, η Στέλλα (Μελίνα Μερκούρη) υποδύεται μια λαϊκή τραγουδίστρια που θέλει να ορίζει η ίδια τη ζωή της και το κορμί της.

Η ταινία πήρε καλές κριτικές -κυρίως στο εξωτερικό-, ενώ απέσπασε και κάποιες διακρίσεις, όπως η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Στην Ελλάδα, τα έντυπα της Αριστεράς αντιμετώπισαν την ταινία με μένος.

Ο Κώστας Σταματίου είχε γράψει στην Αυγή «ξεδιάντροπο μελόδραμα, που προβάλλει ό,τι χαμηλότερο, ό,τι πιο ‘λούμπεν’, ό,τι πιο χυδαίο και καθυστερημένο στοιχείο υπάρχει στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα».

Ναι, το πρόβλημα της Ελλάδας το 1955 ήταν η Στέλλα.

Βέβαια, πρέπει να βλέπουμε την εκάστοτε κριτική μέσα στο πλαίσιο της εποχής. Άλλωστε, οι κριτικοί -αριστεροί ή μη- ήταν άνδρες, οπότε είχαν και την αγωνία μήπως το γυναικάκι τους την δει ξαφνικά Στέλλα, και αποφασίσει να ζήσει τη ζωή της ελεύθερα.

Στην ταινία, η Βούλα Ζουμπουλάκη υποδύεται την Αννέτα μια λαϊκή τραγουδίστρια που είναι στην σκιά της Στέλλας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η Βούλα Ζουμπουλάκη παίζει εξαιρετικά στην ταινία. Νομίζω πως έπαιζε καλύτερα από την Μελίνα.

Η Αννέτα φθονεί την Στέλλα, θέλει να παντρευτεί και τρελαίνεται μπρσστά στην Στέλλα που έχει αυτό που θα επιθυμούσε η ίδια αλλά θέλει να είναι ελεύθερη.

Η Αννέτα παθαίνει τέτοια υστερία, που κατηγορεί την Στέλλα ακόμα κι όταν πέφτει νεκρή.

Ο λόγος που θυμήθηκα την ταινία είναι επειδή η σημερινή Ελλάδα μου θυμίζει την Αννέτα.

Η Ελλάδα θα ήθελε πολύ να είναι Στέλλα, νομίζει πως είναι Στέλλα αλλά είναι Αννέτα.

Η σημερινή Ελλάδα είναι μια φθονερή και υστερική χώρα που μισεί την ελευθερία.

Τούτου δοθέντος, θα είναι κάπως δύσκολο να της βρούμε έναν γαμπρό να την παντρέψουμε.

Δεν έχει και προίκα πια η καψερή.

(Είμαι πια απόλυτα βέβαιος πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι Έλληνες. Μην ψάχνετε αλλού, αυτό είναι το πρόβλημα. Και, ως εκ τούτου, δεν έχει και λύση.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.