Οδηγίες προς ψυχοθεραπευόμενους

Φίλε Πιτσιρίκο
Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι έχουν μεταξύ τους σχέσεις που θυμίζουν κάτι από γάβρους-βάζελους, μπαόκια-σκουλήκια κλπ. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να αισθάνομαι ιδιαίτερα προσβεβλημένος από την επιμονή με την οποία με αποκαλείς ψυχολόγο.

Φυσικά δεν είμαι ούτε του ποδοσφαίρου αλλά ούτε και της μ@λακίας που δέρνει πολλούς από τους συναδέλφους μου, οπότε μπορείς να με αποκαλείς όπως θες, άλλωστε ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, του τρελού μη λέτε όχι κλπ.

Πιτσιρίκο μου, πέρα από την πλάκα, ανησυχώ ιδιαίτερα για τις παρέες σου, έχεις ξαναγράψει πως πάνε όλοι σε ψυχολογο. Τι έχουν όλα αυτά τα παιδιά, νέα και μεγαλύτερα, που δεν μπορούν να το λύσουν μόνα τους;

Δεν είναι ανησυχητικό το ότι είναι στην ίδια παρέα; Έχουν όλοι το ίδιο πρόβλημα και πάνε σε διαφορετικούς ψυχολόγους για να το λύσουν;

Γιατί αν είναι έτσι, δεκτό. Αν όμως ο α’ έχει το πρόβλημα 1 και ο β’ το 2, ας πει ο β’ τη λύση του 2 στον α’ και αντίστροφα.

Ναι, εξυπνάδες, ξέρω. Ο ίδιος λέω συχνά πως η ίδια λύση δεν λειτουργεί για 2 διαφορετικά άτομα.

Βέβαια αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως ούτε η λύση του ψυχολόγου θα σε βοηθήσει στο πρόβλημά σου γιατί είστε δύο διαφορετικά άτομα.

Από την άλλη, σκέφτεται κάνεις πως ο ψυχολόγος είναι εκπαιδευμένος στο να βρίσκει λύσεις.

Κατά μια έννοια ισχύει σίγουρα, αυτός είναι και ο σκοπός της θεραπείας, να οδηγήσει τον θεραπευόμενο στην αναγνώριση των προβλημάτων και στην ανεύρεση μιας στρατηγικής που θα τον καθιστά
λειτουργικό και θα σταθεροποιεί την συναισθηματική του κατάσταση κλπ.

Δεν αμφισβητώ τις ικανότητες ενός καλού επαγγελματία εδώ, φυσικά αν το πρόβλημα είναι κάτι που χρήζει ψυχοθεραπείας.

Αυτό που αμφισβητώ είναι το κατά πόσο τα θέματα που οδηγούν κάποιον να απευθυνθεί σε αυτόν τον κλάδο μπορούν να βρουν τη λύση τους εκεί.

Σαν αντιστοιχία μπορώ να αναφέρω το κλασσικό “με χώρισε γυναίκα μου, με απέλυσαν και μου πέθανε ο παπαγάλος, θέλω αντικαταθλιπτικά για τη στεναχώρια, υπνωτικά γιατί δεν κλείνω μάτι και αγχολυτικά για τα χτυποκάρδια και τα σφιξίματα”, που ακούμε ιδιαίτερα συχνά στην ψυχιατρική.

Όχι φίλε μου, φάρμακα θα χρειαζόσουν αν χαιρόσουν.

Εκτός και αν μισούσες τη δουλειά σου και βρήκες καλύτερη, μισούσες τη γυναίκα σου και βρήκες μια πιο νέα, ωραία, σεξουλιάρα και καλή μαγείρισσα -πάρε και λίγο σεξισμό-, και ο παπαγάλος ήταν τόσο
εκνευριστικός που τον δηλητηρίαζες στα μουλωχτά για να εκδικηθείς την καριόλα τη γυναίκα σου που τον λάτρευε.

Οπότε. εκεί δεν πας στον ψυχογιατρό, εκεί πας μπουζούκια και γλεντάς με το νέο αμόρε, και κρίμα στο ζωντανό. Όχι την πρώην σου γυναίκα, τον παπαγάλο εννοούσα (αν δεν σου έφτασε η προηγούμενη δόση σεξισμού).

Αλλά αν στεναχωριέσαι, αυτό που χρειάζεσαι φίλε μου για να στανιάρεις είναι την ίδια ή άλλη γυναίκα, την ίδια ή άλλη δουλειά και άλλο παπαγάλο γιατί δεν ανασταίνεται αυτός που είχες.

Απ΄όσο ξέρω δεν υπάρχουν χάπια και ενέσεις που να σου φέρνουν πίσω αυτά που έχασες, εκτός και αν έπαθες κατάθλιψη πριν από όλα αυτά και αυτός ήταν ο λόγος που έχασες γυναίκα και δουλειά.

Έλα, παραδέξου πως τον παπαγάλο τον ξέκανες εσύ…

Μην ανατρέπουμε όμως την σχέση αίτιου – αιτιατού.

Τι ήρθε πρώτο;

Άντε, να σε σταθεροποιήσω έναν-δύο μήνες, να κοιμηθείς για να μπορείς να σκεφτείς καθαρά την επόμενη ημέρα.

Εάν έκανες αντιδραστική κατάθλιψη, μπορεί και να χρειαστείς και εννιά μήνες – έναν χρόνο βοήθεια και θεραπεία.

Αν περιμένεις πως μέσα σε αυτό το διάστημα θα σου δώσω εγώ και τα χάπια έτοιμες λύσεις για τα προβλήματα με τις γυναίκες και τη δουλειά, γάμ@τα με κεφαλαία γράμματα, ψώνισες από σβέρκο.

Με το ζόρι βρήκα δουλειά και γυναίκα για μένα… Και παπαγάλο δεν είχα ποτέ, μια γατούλα είχα.

Ο ίδιος έχεις γράψει Πιτσιρίκο κάποια στιγμή πως, αντί να λέμε τα προβλήματα στους φίλους μας δωρεάν, πληρώνουμε τον ψυχολόγο για να τα ακούει.

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μέσα πέφτεις.

Τώρα βέβαια τα λέμε και στους φίλους μας, μετά, μαζί με αυτό που μας είπε ο σοφός γκουρού ψυχολόγος και πάθαμε πλάκα γιατί είναι φοβερός και μπλα μπλα.

Αφού είναι φοβερός γιατί τραβάει τόσο αυτή η θεραπεία;

Είναι χρόνιο το θέμα, χρειάζομαι χρόνο, κάνω πρόοδο, τώρα μιλάμε για την τάδε περίοδο της ζωής μου, την σχέση με τον πατέρα μου, τον πρώτο μου έρωτα, τον δεύτερο, τον τρίτο κλπ.

Και πάλι δεν αμφισβητώ την ύπαρξη αυτών των χρονίων περιστατικών και την πολύ καλή διαγνωστική και θεραπευτική ικανότητα του καλού ψυχοθεραπευτή, είτε ψυχολόγου είτε ψυχιάτρου.

Μου φαίνεται απλά στατιστικά απίθανο σε μια παρέα να έχουν όλοι ανάγκη χρονίας ψυχοθεραπείας.

Ούτε μέσα σε μια ψυχιατρική κλινική δεν το έχουν όλοι ανάγκη ρε φίλε, σε μια παρέα βρέθηκαν όλοι;

Κάτι άλλο φταίει… Αλλά το γατί με πέταλα, ο ψυχογιατρός σου, το βρήκε!

Εσύ φταις Πιτσιρίκο μου. Εσύ είσαι ο κοινός παρονομαστής. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να το αποδεχόμαστε κάποια στιγμή.

Όπως εγώ είμαι άγγελος θανάτου, οι γνωστοί και φίλοι μου πεθαίνουν τόσο συχνά που μου έχουν στερέψει πλέον τα δάκρυα, έτσι και εσύ απλώνεις ένα πέπλο δυστυχίας επάνω στους γνωστούς σου και τρέχουν για ψυχοθεραπεία.

Κάνω εγώ πλούσιους τους νεκροθάφτες και εσύ τους ψυχοαποτέτοιους.

Αν και ο Ηλίας με τον Άρη έχουν καμία περίεργη και καταστροφική ιδιότητα, μας βλέπω παρεάκι να σαλπίζουμε πάνω στα άλογα την ώρα που το Κτήνος με το ΧΞS’ και η Βαβυλώνα παίζουν πόκερ με τον ψευδοπροφήτη για τις ψυχές των καταραμένων.

Αν το δημοσιεύσεις αυτό το μέηλ, αυτό που θέλω να πω δεν είναι πως αυτοί που ζητούν βοήθεια για ψυχολογικά προβλήματα είναι βλάκες, αγαθοί και κορόιδα.

Απλά: κανείς δεν ξέρει τη ζωή σας καλύτερα από εσάς!

Ελαττώστε τις ανάγκες σας και θα γίνετε πλούσιοι!

Ελαττώστε τις προσδοκίες σας σε ρεαλιστικά επίπεδα! Απολαύστε αυτό που έχετε!

Αποκτήστε αίσθηση του μέτρου και της ισορροπίας, δεν χρειάζεται να σας τα μάθει κανείς και
πολύ αμφιβάλω αν στα 35-40 και άνω δεν τα καταφέρνετε μόνοι σας ότι θα σας τα μάθει κάποιος άλλος.

Το μόνο που θα κάνετε είναι να τον ακούτε μέχρι εκεί που σας βολεύει και σας σαγηνεύει, και μετά κάποια στιγμή θα τον βγάλετε άχρηστο γιατί αποτέλεσμα στη ζωή σας δεν θα φαίνεται ούτε με το κυάλι.

Το παρελθόν δεν αλλάζει και ο θάνατος είναι αναπόφευκτος (ειδικά αν με γνωρίζεις προσωπικά, τότε είναι πίσω από τη γωνία, είσαι ο επόμενος υπερτυχερός).

Το τώρα είναι αυτό που έχουμε και σε κάποιο βαθμό μπορούμε να επηρεάσουμε.

Αν πιστεύετε πως ο ψυχολόγος, ο ψυχίατρος η ο ιερέας θα σας βοηθήσει, ζητήστε βοήθεια αλλά μην αναπτύσσετε σχέσεις εξάρτησης.

Σας σεβόμαστε και θέλουμε να σας βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά είμαστε επαγγελματίες, ούτε φίλοι σας, ούτε συντροφοί σας, ούτε γονείς σας.

Σε αυτών τις καρδιές και τα μυαλά και τις ζωές είστε όταν εμείς κλειδώνουμε το μαγαζί και φευγουμε.

Δεν ζείτε με εμάς, ζείτε με αυτούς και με αυτούς πρέπει να μάθετε να ζείτε, ανεξάρτητα τι θεωρώ σωστό εγώ, ο Φρόυντ ή ο θεός.

Μην κλείνετε τους διαύλους επικοινωνίας με τους γύρω σας και ψάχνετε την αλήθεια σε αυτούς που “ξέρουν” και “είναι επαγγελματίες”.

Είμαστε επαγγελματίες αλλά δεν διαβάζουμε μυαλά, δεν είμαστε γκουρού και θεοί, δεν έχουμε πάντα δίκαιο και δεν ξέρουμε τα πάντα.

Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι πως μας αντιμετωπίζετε σαν αυθεντίες, ενώ τους φίλους σας που μπορεί να σας λένε τα ίδια πράγματα τους ακούτε σαν θόρυβο στο μπακγκράουντ και λέτε μέσα σας “τι μαλ@κίες μου λες πάλι; Σάμπως εσύ τα έχεις καταφέρει καλύτερα; “.

Λες και εμείς, οι επαγγελματίες, τα έχουμε καταφέρει στη ζωή μας καλύτερα από εσάς και τους φίλους σας…

Ουφ, τα ‘πα και ξεθύμανα.

Άντε γιατί πολλή αξία μας έχετε δώσει και έχουν πάρει τα μυαλά μας αέρα.

Με ψυχοθεραπευτικούς και αποκαλυπτικούς (βοήθειά μας) χαιρετισμούς από την Σκανδιναβία

Βασίλης

Υ.Γ. Πιτσιρίκο, αν δεν την παλέψω τον επόμενο χειμώνα εδώ πάνω, θα σου ζητήσω μια χάρη πριν φύγω: στείλε μου τον ταχυδρομικό σου κώδικα – όχι την διεύθυνσή σου, μην με πάρουν και για stalker – να μετακομίσω κοντά σου. Θα σπάσω στο φράγκο! Εσύ, με το πού θα αρχίσουν στην παρέα σου να σου λένε για “έναν εκπληκτικό ψυχίατρο/θεραπευτή που βρήκαν και έχουν πάθει πλάκα και τον π**στη διαβάζει βουλωμένο γράμμα και κλειστό βιβλίο και με ξέρει καλύτερα από τον εαυτό μου, βλέπει πίσω από τοίχους και αλλάζει σε τηλεφωνικούς θαλάμους και πετάει και σώζει την Λόις Λέιν αλλά με τα γυαλιά με χοντρό σκελετό και χωρίστρα από την άλλη είναι αγνώριστος γιατί είναι φαλακρός κανονικά, οπότε η χωρίστρα από την άλλη τους μπερδεύει όλους”, ξέρεις τι θα κάνεις: Ο Βασίλης είναι στη γειτονιά! Γραφείο κηδειών “Η εύθυμη χηρα”. Πολλά λεφτά σου λέω, Πιτσιρίκο. Τι μπλογκ και ιστορίες… Να είσαι πάντα καλά!

(Αγαπητέ Βασίλη, δεν φαντάζεσαι πόσους ανθρώπους ξέρω που πάνε σε ψυχολόγο. Επίσης, ξέρω ανθρώπους που πάνε σε καφετζούδες και χαρορίχτρες. Μιλάω σοβαρά. Εμένα με συμφέρει να πηγαίνουν όλοι στους ψυχολόγους γιατί είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που όλοι τους ανοίγουν την ψυχή τους, οπότε τώρα έχω βρει την ησυχία μου. Έχω περάσει ένα μεγάλο διάστημα της ζωής μου, ακούγοντας την παπαριά του καθενός. Πραγματικά, υπέφερα εκείνη την εποχή. Νομίζω πως δεν χρειάζομαι ψυχολόγο γιατί τα αφενός τα λέω στους φίλους μου και αφετέρου γράφω στο μπλογκ όλα όσα μου συμβαίνουν. Βέβαια, δεν το καταλαβαίνουν όλοι. Εσύ το καταλαβαίνεις γιατί, εκτός του ότι είσαι ψυχίατρος, έχεις και νοημοσύνη. Θα θυμάσαι μια περίπτωση που μου έγραψες “εσύ είσαι αυτός για τον οποίο γράφεις στο κείμενο, ε;”. Σε πληροφορώ πως παίζει να είσαι ο μόνος που το κατάλαβε. Εντάξει, εκτός από τους φίλους μου που το ήξεραν γιατί τους το είχα πει. Επίσης, έχει μεγάλη πλάκα που μου κάνουν ψυχογράφημα διάφοροι αναγνώστες. Το τι μου γράφουν, δεν περιγράφεται. Μου κάνουν ψυχολογία από το Διαδίκτυο. Δεν τσιμπάω, γιατί ξέρω πως είναι το κόλπο για να μου ανοίξουν κουβέντα και να τρώω ώρες, γράφοντες μπούρδες σε μέιλ. Βασίλη, δεν θέλουμε λεφτά, γαλήνη θέλουμε. Και τα περισσότερα ψυχολογικά, λύνονται με χάδια, φιλιά και αγκαλιές. Και ό,τι ήθελε προκύψει. Να είσαι καλά, Βασίλη.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.