Ουαί υμίν

Φίλε Πιτσιρίκο,
ξαναδιαβάζοντας αυτές της μέρες, κάποια παλαιότερα κείμενά σου για την ελληνική διανόηση και την στάση της, ειδικά τα τελευταία χρόνια, θυμήθηκα γιατί οι παππούδες μας είχαν βγάλει την παροιμία: « Όταν τρώνε, δεν μιλάνε».

Οι διανοούμενοι της χώρας που διατηρούν μόνιμο στασίδι (στήλη επιφυλλίδας στις καθεστωτικές εφημερίδες της Ολιγαρχίας), επέδειξαν (και παλαιότερα, αλλά κυρίως τα τελευταία χρόνια των μνημονίων) μια πολύ επιλεκτική ματιά στις «αναλύσεις»
τους για τα αίτια της κοινωνικής καταστροφής που συντελείται και στην χώρα μας· προφανώς, και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Όλες οι κοινωνικές ομάδες -μισθωτοί, αγρότες, ταξιτζήδες, δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές, νεολαία που πίνει καφέ, νεολαία που ξενυχτάει στα μπουζούκια, μανάβηδες, κρεοπώλες, ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές, οδοκαθαριστές και καθαρίστριες, νέοι με μακριά μαλλιά, νέοι με κοντά μαλλιά, αντιεξουσιαστές, μαθητές που μουτζώνουν στις παρελάσεις, άνεργοι, εργαζόμενοι …οι πάντες, έγιναν στόχος αυτών των διανοουμένων που με τις εμβριθείς αναλύσεις τους και την οξεία «επιστημονική» ματιά τους βρήκαν τους Ενόχους και απεφάνθησαν ότι υπεύθυνες για την κοινωνική εξαθλίωση είναι οι κοινωνικές ομάδες, όλες, εκτός από μία;

Εκτός από μία; Ποια ξέχασαν άραγε; Οέο;

Μα την τάξη των αφεντικών τους, τη μαφία των ολιγαρχών, των απογόνων των δοσίλογων της κατοχής των ναζί στη χώρα μας, των «ελλήνων» εφοπλιστών, των μεγαλοεργολάβων, των πετρελαιάδων, των τραπεζιτών και τυχοδιωκτών της χώρας.

Δεν θα βρεί κανείς, όσο και αν ψάξει, ούτε ένα άρθρο, επιφυλλίδα, συνέντευξη όπου οι εν λόγω «πνευματικοί» άνθρωποι, να στρέφουν το μικροσκόπιο της κοινωνικής τους ανάλυσης ΚΑΙ προς τα πάνω, προς τους εκατομμυριούχους (ή και δις-εκατομμυριούχους) της χώρας, προς τους μηχανισμούς (εν πολλοίς μαφιόζικους) με τους οποίους τα εν λόγω «τζάκια» έγιναν άρχουσα τάξη, σταδιακά, σε βάθος κάποιων γενεών και κυρίως αμέσως μετά τα νταλαβέρια με τις δυνάμεις κατοχής της χώρας (Γερμανούς, Άγγλους και Αμερικάνους, διαδοχικά), μέσα στο πέρασμα των χρόνων και κυρίως από τη γερμανική εισβολή το 1941 μέχρι και τις ένδοξες μνημονιακές μας μέρες!

Αυτοί οι «άριστοι» και «ωραίοι ως έλληνες», που διατηρούν 600 δις (τα φανερά τουλάχιστον) από τα κλοπιμαία τους στα ευαγή ιδρύματα της Ελβετίας, μένουν στο απυρόβλητο, όταν οι διανοούμενοι της χώρας κάνουν την επιστημονική κοινωνιολογική τους ανάλυση, όταν ακτινογραφούν την ελληνική κοινωνία.

Είναι τόσο επιστημονική η διάγνωσή τους, σα να δείχνεις αξονική τομογραφία σε έναν τόσο …άριστο ογκολόγο ο οποίος μπορεί να δεί σε αυτήν τα πάντα (π.χ. τις ενδείξεις μιάς χρόνιας σπαστικής κολίτιδας στο έντερο, δυό – τρία παλιά μικροκατάγματα στα κάτω άκρα, τα υπολείμματα μιάς πρόσφατης βρογχοπνευμονίας κ.λ.π.), αλλά να μην «βλέπει» τον τεράστιο μεταστατικό όγκο στο συκώτι ή το πάγκρεας που είναι έτοιμος να εξοντώσει τον δύσμοιρο ασθενή, που είχε την τύχη να δώσει βάση και εμπιστοσύνη σε έναν τόσο λαμπρό επιστήμονα και μάλιστα …άριστο.

Πράγματι, οι πνευματικοί άνθρωποι, οι διανοούμενοι της χώρας μας είναι άριστοι.

Πιο …άριστος πεθαίνεις.

Η αγάπη τους για τον άνθρωπο και η αγωνία τους για το κοινωνικό ζήτημα και την επίλυσή του είναι βαθειά και πνευματική.

Σαν τη σχέση του Θεόδωρου Πάγκαλου με το …κλασσικό μπαλέτο.

Με αγάπη από την Πάτρα

Τάσος

(Αγαπητέ Τάσο, δεν υπάρχουν διανοούμενοι στην Ελλάδα. Μόνο τζουτζέδες των ολιγαρχών υπάρχουν. Και είναι εντελώς εξαγορασμένοι. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχει σήμερα Έλληνας διανοούμενος που να έχει την παραμικρή απήχηση στο εξωτερικό. Πριν από τρία χρόνια, έγραφα αυτό ακριβώς που έγραψες και ανέφερα μεταξύ άλλων: “Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία εκφράζονται εναντίον των Ελλήνων πολιτών οι Έλληνες διανοούμενοι. Αυτό που την κάνει εντυπωσιακή είναι ότι ποτέ δεν έχουν ασκήσει την παραμικρή κριτική στους Έλληνες ολιγάρχες. Τόσο σκληροί με τον εργάτη, τόση κατανόηση για τον Λάτση”. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.