Μην τους ακούτε, φοβούνται

brexit1Φίλε μου Πιτσιρίκο, οι ίδιοι άνθρωποι που χθες προεξοφλούσαν την επικράτηση του «in», σήμερα με ύφος 100 καρδιναλίων …«προβλέπουν» την αποχώρηση της Σκωτίας και της Β. Ιρλανδίας μέσα στους επόμενους μήνες. Δεν υπάρχει για αυτά τα καθάρματα πιθανότητα διάλυσης της ΕΕ, αντίθετα η πιθανότητα διάσπασης του ΗΒ προβάλλεται σχεδόν ως βεβαιότητα.

Για την Βόρεια Ιρλανδία δεν χρειάζεται παρά να γκουγκλάρει κανείς στο internet για να ενημερωθεί σχετικά με την ιστορία του τόπου και το άσβεστο μίσος μεταξύ των καθολικών που επιθυμούν την επανένωση με την Ιρλανδία και τους προτεστάντες που είναι οι περισσότεροι και δεν θέλουν να ακούσουν ούτε κουβέντα για αυτό ενδεχόμενο.

Μπορεί επίσης να διαβάσει την ιστορία του IRA.

Θα καταλάβει πως η Ιρλανδία δεν πρόκειται να επανενώθεί με ένα δημοψήφισμα. Η γη είναι ποτισμένη με αίμα.

Στην Σκωτία πέρσι υπήρξε ένα δημοψήφισμα που δεν οδήγησε στην ανεξαρτησία της χώρας.

Η ηγέτης του SNP σήμερα ανακοίνωσε – όρθια με ένα κόκκινο ταγιέρ και ανάμεσα στις σημαίες της Σκωτίας και της ΕΕ – την πρόθεση της να ζητήσει την διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το ίδιο ζήτημα.

Βέβαια, δεν είπε τι ακριβώς προτείνει στον λαό της.

Προτείνει λοιπόν την δημιουργία εκ του μηδενός ενός νέου κράτους, την δημιουργία ενός νέου νομίσματος και μιας νέας κεντρικής τράπεζας και μετά από όλα αυτά θα καταθέσει την αίτηση εισόδου της Σκωτίας στην ΕΕ.

Ωραία. Πες ότι όλα αυτά γίνονται.

Πες επίσης ότι όλα αυτά γίνονται και μάλιστα γρήγορα.

Θα πρόκειται για μια χώρα 5.5 εκατομμυρίων κατοίκων -το 15% των οποίων είναι Άγγλοι- που θα μοιράζεται σύνορα μονάχα με την Αγγλία.

Θα μπορούσε άραγε να διαβεβαιώσει τους ψηφοφόρους της ότι, όταν όλα αυτά συμβούν, η ΕΕ θα υπάρχει ακόμα και ότι αν υπάρχει θα δέχεται και νέα μέλη.

Μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι στα προαπαιτούμενα της ΕΕ δεν θα περιλαμβάνεται και η ιδιωτικοποίηση του NHS-Scotland;

Προφανώς και όχι.

Ή μήπως φαντάζεται πως το δημοψήφισμα θα προκηρυχθεί και θα γίνει με τον χαλαρό τρόπο που έγινε επί Κάμερον;

Με τον αγγλικό εθνικισμό να φουντώνει, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται καθόλου πιθανό.

Το δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας – αν ποτέ γίνει – θα αποτελέσει την ταφόπλακα του Σκωτσέζικου εθνικισμού.

Τα ποσοστά υπέρ της ανεξαρτησίας θα είναι μικρότερα κι από την προηγούμενη φορά.

Στο μεγάλο νησί δεν υπάρχουν και πολλοί που να αγαπούν την ΕΕ ακόμα και μεταξύ αυτών που ψηφίσανε υπέρ της παραμονής σε αυτή.

Στα σοβαρά τώρα.

Σε 2-4 βδομάδες από τώρα, η ΕΕ θα τρέχει προκειμένου να επιτύχει μια βιώσιμη συμφωνία με το ΗΒ.

Η Λαγκάρντ σήμερα έστειλε το μήνυμα. Βρείτε τα!

Τα παραδείγματα της Νορβηγίας, της Ελβετίας είναι ενδεικτικά. Η διαδικασία αποσύνθεσης του πιο αποκρουστικού γραφειοκρατικού δημιουργήματος στην ιστορία της ηπείρου έχει ήδη αρχίσει.

Ακροδεξιοί και εθνικιστές σε Γαλλία, Ολλανδία και Ιταλία της επομένη του Βρετανικού δημοψηφίσματος ζητούν την διενέργεια ανάλογων δημοψηφισμάτων στις χώρες τους.

Φυσικά, η Γερμανία και οι σύμμαχοι της δεν πρόκειται να παραδοθούν τόσο εύκολα.

Θα σκληρύνουν την στάση τους αρχικά. Θα μαλακώσουν μετά, αφού πιεστούν από τις παντοδύναμες αγορές.

Άλλωστε, η ενότητα της ΕΕ είναι πουκάμισο αδειανό.

Η Γερμανία θα αναγκαστεί να έρθει σε συνολική συμφωνία διευθέτησης όλων των εκκρεμοτήτων με τους Βρετανούς και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Αν δεν το κάνει, θα βλέπει την μία χώρα μετά από την άλλη να τα βρίσκουν με τους Άγγλους χωρίς να ζητούν την γνώμη τους.

Ιρλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Τσεχία, Δανία, Σουηδία, Κύπρος και Μάλτα βρίσκονται στην πρώτη σειρά των προθύμων.

Πριν συμβούν όλα αυτά, θα αναγκαστούν να πιούν και το πικρό ποτήρι που θα τους κεράσουν το βράδυ της Κυριακής οι Ισπανοί.

Και φυσικά, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.

Φαντάσου να μην (ξανα) βγαίνει κυβέρνηση στην Ισπανία και να ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού και να αυξάνονται οι ανησυχίες για το αξιόχρεο της χώρας.

Φαντάσου χαρά που θα κάνουν οι αγορές.

Το 4ο Ράϊχ και οι υπάλληλοι του θα κάνουν ξανά εκείνο που επαναλαμβάνουν κάθε λίγο και λιγάκι τα τελευταία χρόνια.

Θα απειλούν και θα φοβερίζουν τους λαούς της Ευρώπης.

Μην τους ακούτε. Φοβούνται. Φοβούνται πολύ.

Τόσο πολύ που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι με αυτές τις τακτικές οδήγησαν μέσα σε μια 5ετία την ΕΕ σε ανυποληψία και το όλο εγχείρημα στην γκιλοτίνα της πιθανής διάλυσης.

Μην τους φοβάστε.

Θα απειλούν με σημεία και τέρατα και την επόμενη μέρα θα ψοφήσουνε.

Η στιγμή που ο καθένας θα κάνει ό,τι γουστάρει και θα γράφει όλους τους άλλους στα φρύδια του έχει ήδη περάσει.

Όπως οι προγονοί τους, έτσι κι αυτοί, τώρα που νιώθουν ότι ο πόλεμος έχει χαθεί, έχουν λυσσάξει.

Σε λίγες βδομάδες θα φανεί πεντακάθαρα η απόλυτη ανυπαρξία τους και η πλήρης ανυπαρξία κοινής πολιτικής γραμμής. Τελειώσανε.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

(Αγαπητέ Ηλία, από πολιτικής άποψης, οι ηγέτες της Ευρώπης είναι νάνοι. Φάνηκε ξεκάθαρα, όταν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό -αλλά μη οικονομικό- θέμα όπως το προσφυγικό. Κλείσιμο συνόρων, ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, έρωτας με την Τουρκία του Ερντογάν. Γελοίοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαλυθεί. Τώρα ας απολαύσουμε μαγκιές και κωλοτούμπες. Θα γίνει χαμός. Να είσαι καλά, Ηλία.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.