Το γήπεδο είναι ο καθρέφτης της σημερινής Ευρώπης

EURO 2016Καλησπέρα Πιτσιρίκο
Δεν έχει ξεκινήσει πολλές μέρες το ευρωπαϊκό κύπελο ποδοσφαίρου και ήδη διαφαίνεται ενα μεγάλο φιάσκο. Το ξύλο πάει κι έρχεται, τι Ρώσοι, τι Άγγλοι, τι Γερμανοί, τι Ουκρανοί, τι, τι, τι…

Ο κόσμος φοβόταν τυχόν τρομοκρατικό χτύπημα απο τους τζιχαντιστές, και κάθε καρυδιάς καρύδι έβγαινε να δηλώσει και να καθησυχάσει το κόσμο πως έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, για να αποφευχθεί ακόμα και η υπόνοια ενός τέτοιου σεναρίου.

Έλα ομως που δεν υπολόγισαν τα εγχώρια ευρωπαϊκά φυντάνια.

Άνθρωποι, εν έτει 2016, πλακώνονται σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, “υπερασπιζόμενοι” τα χρώματα της χώρας τους με αφόρμη ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Πιάστηκαν απροετοίμαστοι, πιτσιρίκο, κι αυτό με κάνει να γελάω.

Ο εκφασισμός της Ευρώπης ειναι εδώ, οι ανέμοι που έσπερναν τόσα χρόνια έχουν πολυ φυσιολογικά γίνει θύελλες άλλα δεν μπόρουν να τις θερίσουν.

Δεν μπόρουν να τους ελέγξουν, τους έχουν καταπιεσμένους όλους αυτούς στις χώρες τους και βγήκαν τώρα παγανιά να ξεσκάσουν.

Η εθνικιστική ρητορική σε όλο και περισσότερες χώρες τυγχάνει όλο και μεγαλύτερης αποδοχής. Δηλαδή τι ακριβώς περίμενουν;

Όταν καταπιέζουν το κόσμο, όταν κάθε διαδήλωση αντιμετωπίζεται με αίμα και “δάκρυα”, όταν λένε στον Έλληνα ότι φταίει ο Γερμανός και στο Γερμανό ότι φταίει ο Έλληνας, στον Ουκρανό ότι φταίει ο Ρώσος και τούμπαλιν και ταυτόχρονα κλείνουν τα σύνορα για να απομονωθούν απο τους “ξένους” που έρχονται να μας ανατινάξουν, δηλαδή αλήθεια τώρα περίμεναν ότι αυτές οι ρητορικές θα προήγαγαν το πολιτισμό, την παιδεία και το σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο;

Προφανώς, ολες αυτές οι ζυμώσεις και σε συνδυασμό με το ποδόσφαιρο που ειναι ενα λαοφιλές άθλημα και ειδικά στα χαμηλότερα στρώματα δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτειλ εθνικού χουλιγκανισμού.

Βέβαια, προσπαθούν εδώ και χρόνια να το αντιμετωπίσουν αυξάνοντας τις τιμές των εισητηρίων ώστε να αποκλείσουν τα χαμηλά στρώματα αλλα είπαμε δεν μπορούν πια να ελέγξουν τις θύελλες.

Τη φασιστική συμπεριφορά των οπαδών-χούλιγκαν εμεις την ζούμε σε συχνή βάση αλλά η απόκτηση αυτής της συμπεριφοράς εθνικών χαρακτηριστικών είναι πλέον έκδηλη σ’ αυτή τη διοργάνωση.

Γι’ αυτό και είναι ειρωνικό να μας κουνάνε το δάχτυλο οι ενώσεις όπως η UEFA, όταν και οι ίδιοι δεν μπορούν να ελέγξουν την χλιδάτη διοράνωση τους.

Νομίζω τα χειρότερα είναι μπροστά μας και μακάρι να κάνω λάθος.

Ο φασισμός και ο ακραίος εθνικισμός είναι ίδιας μάνας παιδιά και δυστυχώς είναι έξω απο την πόρτα μας.

Μιχάλης

Υ.Γ. Φυσικά δεν φταίει το ποδόσφαιρο σαν άθλημα για όσα συμβαίνουν. Ο αθλητισμός είναι υγεία και παιδεία· ο πρωταθλητισμός τώρα είναι μια άλλη κουβέντα.

(Αγαπητέ Μιχάλη, καλύτερα να σκοτώνονται μεταξύ τους οι ευρωπαϊκές χώρες στα γήπεδα παρά να κάνουν πολέμους μεταξύ τους. Τα θύματα στο ποδόσφαιρο είναι λιγότερα. Επίσης, φασίστες και εθνικιστές σκοτώνονται μεταξύ τους. Θα καθαρίσει κι ο τόπος. Δεν είναι στα γήπεδα της Γαλλίας το πρόσωπο της σημερινής Ευρώπης, γιατί το πρόσωπο της Ευρώπης είναι πολύ χειρότερο και θυμίζει την δεκαετία του 1930. Επίσης, η σημερινή Ευρώπη έχει και γυναίκες. Ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης είναι γυναίκες. Δεν βλέπω γυναίκες να σκοτώνονται μεταξύ τους, μόνο άνδρες βλέπω. Κάτι ούγκανους. Την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν την αφορούν καθόλου ο πολιτισμός και η παιδεία αλλά μόνο οι αγορές. Πολλοί μπερδεύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ευρώπη. Καμία σχέση. Καμία, όμως. Ο φασισμός είναι παντού. Είναι και εκεί που δεν το φαντάζεσαι. Μεταμφιεσμένος. Δεν έχω παρακολουθήσει ούτε έναν αγώνα του EURO 2016. Το θεωρώ υγιές, αν και ήμουν ο άνθρωπος που δεν έχανε αγώνα. Προοδεύω. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.