Η Επιστροφή

europe sunshineΑγαπητέ Πιτσιρίκο,
Πάνε πάνω από δυο χρόνια νομίζω, που σου είχα γράψει πως σκέφτομαι την επιστροφή στην πατρίδα μετά από χρόνια ξενιτιάς· σχεδόν 8 για μένα. Τότε, βέβαια, ελπίζαμε σε μία σοσιαλιστική …αναγέννηση, ένα καλοκαίρι με αιώρες και παραδείσους, μεθυσμένοι απ το άρωμα της επικείμενης νίκης και λύτρωσης, αλλά, όπως θα ξέρεις, τα πράγματα εξελίχθηκαν κάπως διαφορετικά.

Καλοκαίρι 2008 ήταν, στα 25 μου, όταν πήρα την οριστική απόφαση να φύγω για Γαλλία, λόγω γυναίκας, ή μάλλον λόγω απώλεια γυναίκας. Προ κρίσης.

Και σήμερα, 8 χρόνια μετά, η απόφαση για επιστροφή μοιάζει ώριμη και νιώθει σα να είχε ήδη παρθεί από καιρό.

Καλοί φίλοι, γονείς, αλλά και γνωστοί, είναι κάπως σκεπτικοί με την απόφασή μου να επιστρέψω.

“Πού θα πας, δεν υπάρχει τίποτα, Ελλάδα μόνο για διακοπές, εγώ είμαι Έλληνας μέχρι το κόκαλο αλλά δεν επιστρέφω, εφορίες, φόροι, απόγνωση κλπ”.

Τους καταλαβαίνω. Κάποιοι, πέρασαν πολλά, και μόνο πρόσφατα αποφάσισαν να φύγουν οπότε είναι ακόμη στον “μήνα του μέλιτος”· ο δικός μου μήνας του μέλιτος εξωτερικού κράτησε περί τα 3 χρόνια.

Άλλοι έχουν τη δυνατότητα και, κυρίως, το κουράγιο να ταξιδεύουν συχνά πίσω.

Άλλοι απλά δεν έχουν κάν την επιλογή να γυρίσουν, κι άλλοι δεν έφυγαν ποτέ, άρα δεν ξέρουν…

Μεγάλο σχολείο το εξωτερικό. Πανεπιστήμιο.

Εκτός απ την εργασιακή εμπειρία, τα χρήματα, κι έναν άνετο τρόπο ζωής, μαθαίνεις να συναναστρέφεσαι και να επικοινωνείς με χίλιες δύο κουλτούρες και τύπους προσωπικοτήτων.

Βλέπεις, επίσης, ότι οι άνθρωποι μοιάζουν πολύ, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Και το πιο σημαντικό; Εκτιμάς αυτό που δεν έχεις πιά, κι εγώ είχα άπλετο χρόνο και χώρο να το αναλογιστώ καλά αυτό.

Το άλλο σοφό ρητό είναι αυτό με το γρασίδι που είναι πάντα πιο πράσινο παραδίπλα.

“Τα λεωφορεία αργούνε” “τα τρένα δεν έρχονται” “τα πεζοδόμια είναι μικρά”, “κάνει πολλή ζέστη”.

Με θυμάμαι να τα λέω όλα αυτά καθώς περίμενα κάνα μισάωρο, για να έρθει το λεωφορείο να παω στα ΤΕΙ.

Σίγουρα, καλά τα λεωφορεία, τα τρένα και τα πεζοδρόμια, αλλά δεν μπορούν να αναπληρώσουν άλλα, πολύ πιο βασικά πράγματα.

Φίλε πιτσιρίκο, επιστρέφω με άλλα μυαλά, και με πολύ μεράκι και την -μάλλον στ’αυτιά άλλων ηλίθια- ιδέα πως θα βάλω ένα χεράκι, έστω με τη σωστή συμπεριφορά μου ως πολίτης, σε ό,τι πάει να γίνει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Ξέρω πως έχεις χάσει κάθε ελπίδα μετά το δημοψήφισμα, αλλά θέλω να πιστεύω πως καμία κυβέρνηση δεν θα μας σώσει, και πως κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας, όχι μόνο σε κάθε εκλογές αλλά κάθε μέρα με το πώς συμπεριφερόμαστε ως πολίτες.

Γενικά, είμαι χεσμένος απ τη χαρά μου πιτσιρίκο, και καλά καλά δεν έχω ακόμη κλείσει την ημερομηνία επιστροφής.

Είναι κάτι σαν συνδυασμός αποφυλάκισης με απόλυση φαντάρου.

Είμαι χαρούμενος όχι μόνο για το ότι επιστρέφω, αλλά και γιατί μαζί μου φέρνω και φοβερή παρέα. Την Ολλανδή φίλη μου!

Ακριβώς πιτσιρίκο, θα ξεκίνησουμε το κύμα αντίστροφης μετανάστευσης και brain drain, έχε πίστη.

Καλή πατρίδα!

Γιώργος

(Αγαπητέ Γιώργο, έχω πίστη πάλι. Δοκιμάστηκα -για αρκετούς μήνες- αλλά τώρα έχω πίστη. Όχι ελπίδα, πίστη. Γιώργο, αυτό που με κάνει ακόμα πιο αισιόδοξο είναι ότι έρχεσαι με την Ολλανδή φίλη σου. Πάντα πίστευα πως η Ελλάδα είναι μια χώρα για Ολλανδούς. Τους ταιριάζει πολύ η Ελλάδα. Επίσης, οι Ολλανδοί είναι ο αγαπημένος μου λαός. Αν δεν ήμουν Έλληνας, θα ήθελα να είμαι Ολλανδός. Σκέψου τι ωραία που θα ήταν η Ελλάδα, αν την κατοικούσαν Ολλανδοί. Θα ήταν η καλύτερη και πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Βέβαια, θεωρώ πως θα έπρεπε όλοι οι Έλληνες να ζήσουν μερικά χρόνια στην Ολλανδία για να απελευθερωθούν κάπως από όλα αυτά τα ψεύτικα βάρη που κουβαλάνε από την ώρα που γεννιούνται και δεν τους αφήνουν να πάρουν ανάσα. Γιώργο, για γυναίκα έφυγες από την Ελλάδα, με γυναίκα επιστρέφεις. Και η Ελλάδα γυναίκα είναι. Δύσκολη. Να είσαι καλά, Γιώργο. Καλή επιστροφή! Και την αγάπη μου στην καλή σου. Πρέπει να έχει όμορφα μάτια. Οι Ολλανδοί έχουν ωραία μάτια.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.