Σας γλείφω γλυκά

(Γεια σου πιτσιρίκο. Πάρε μια ιστοριούλα.)
Με λένε Ρόντια, ο Ρόντια, αρσενικό είμαι. Έτσι με ονόμασε η Σάσα απ΄τη Ρωσία που δούλευε στης κυρίας Αρτεμισίας, στης γυναίκας του γιατρού του Περδικούλα.

Η Σάσα ερχότανε κάθε Τρίτη και Παρασκευή στης Αρτεμισίας και ήταν οι καλύτερές μου μέρες. Γιατί μου έφερνε μεζέδες που περίσσευαν από το σπίτι, με χάιδευε και παίζαμε και μου μίλαγε και ρώσικα και έμαθα κι εγώ λίγα.

Γ@μώ τα παιδιά η Σάσα και τώρα μου λείπει ρε γαμώτο…

Τώρα δεν έρχεται γιατί η κυρία του γιατρού της είπε ότι δεν την χρειάζεται πια.

Εγώ όμως την είχα ακούσει ένα απόγευμα να μιλάει στο τηλέφωνο με κάποια φιλενάδα της, ίσως ήταν αυτή με τη μικρή τη σκυλίτσα τη Ζιζή που πολύ μου είχε γυαλίσει και μου ‘κανε και τα γλυκά ματάκια αλλά όταν πήγα να της την πέσω ήρθε η κυρία του γιατρού και η φιλενάδα της μαζί και με χτυπήσανε με το σκουπόξυλο και έκλαιγα κι εγώ και η Ζιζή, τί έλεγα… α, ναι και της έλεγε ότι πολύ θάρρος έχει πάρει η Σάσα και την ανησυχεί η σχέση που έχει αναπτύξει με τη Λένια, την κόρη της.

Και μετά κάτι τη ρώτησε μάλλον η έτσι της Ζιζής κι εκείνη είπε ότι επειδή η Σάσα ήταν στα νιάτα της μπαλαρίνα και τα είδαμε τα χαϊρια της που τώρα σφουγγαρίζει και τυχερή είναι που βρέθηκε σε σπίτι σαν και το δικό μας, η μικρή την έχει -άκου να δεις!- πρότυπο, και μου κάνει, λέει η Αρτεμισία πάντα, την δύσκολη και θέλει να συνεχίσει το μπαλέτο!

Κι έχει φτάσει στην τρίτη γυμνασίου πια, δεν είναι στο δημοτικό, και δεν περνάνε έτσι στην ιατρική.

Ο Σπύρος ο Περδικούλας είναι λίγο τρομαχτικός. Εμένα δηλαδή δε μου’χει κάνει ποτέ τίποτα, σημασία δε μου δίνει. Αλλά τον φοβάμαι και δεν τον πλησιάζω.

Έχει έναν ξάδερφο, τον Τάκη, που κάπου κάπου πάνε μαζί για κυνήγι.

Τους έχω δει χαράματα να φεύγουν μαζί, έρχεται ο Τάκης με δύο κυνηγιάρικα που έχει που φαίνονται ωραίοι τύποι, ειδικά ο ένας, και τον παίρνει τον Σπύρο από το σπίτι με το αγροτικό.

Τα σκυλιά του με χαιρετάνε, ο ένας μάλιστα μου κουνάει και ουρά για ώρα. Αλλά μια φορά που επέστρεφαν πήγα κοντά να πω ένα γεια στα φιλαράκια, ας μην γίνομαι υπερβολικός, όχι φιλαράκια, ένα γεια στα παιδιά τέλος πάντων, μου είπε χαμογελώντας: “εγώ δεν σε ενοχλώ, εσύ γιατί με ενοχλείς;”.

Εγώ τον γράφω στα παπάρια μου γιατί αυτό που είπε ήταν ψέμα μεγάλο, να χαιρετήσω ήθελα, και συνεχίζω τη χαρά.

Κι εκείνος λέει: “Το’παμε μία, το’παμε δύο” -τί είπαμε δύο, δεν σε πιάνω μάγκα- “άμα σου μπουμπουνίσω μία, δεν θα φταίω εγώ!”.

Και πιάνει το κυνηγετικό κι εγώ την έκανα γιατί δεν είμαι μ@λάκας.

Η Λένια, λέει η Αρτεμισία, είναι απουσιολόγος. Τί είναι αυτό τώρα; Μήπως η ειδικότητα της ιατρικής που θέλει να ακολουθήσει; Δεν ξέρω…

Και μια μέρα που τα παιδιά από τα γυμνάσια και τα λύκεια κάνανε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο, είχα πάει, πολύ καλή φάση, η Λένια ήταν προβληματισμένη γιατί δεν ήθελε να πάει.

“Τί να κάνω; Εγώ δεν τα μπορώ αυτά μαμά. Τα βλέπω και στην τηλεόραση. Τα παιδιά που πάνε δεν είναι σαν και μένα. Και φοβάμαι κιόλας. Αλλά δε μου πάει να πάω σχολείο και να βάλω απουσία στους συμμαθητές μου…”.

Και η Αρτεμισία που είναι και εκπαιδευτικός, α ναι δασκάλα είναι, ξέχασα να το πω, και δίνει λέει στα παιδιά ελευθερία, της λέει:” Ό,τι νομίζεις εσύ αγάπη μου. Εσύ πρέπει να πάρεις αυτή την απόφαση. Εγώ δεν έχω πάει ποτέ στη ζωή μου σε πορεία”.

Και η Λένια πήγε και όταν γύρισε είπε στη μαμά της ότι ήταν μια χαρά εκεί και μόλις πήγε είδε κι άλλους καλούς μαθητές και ηρέμησε.

Εγώ δεν καταλαβαίνω και πολλά… Η Σάσα μου λείπει…

Πάω απ’ έξω κι από άλλα σπίτια. Ξέρω πολλά… Μπορεί να σας ξαναενοχλήσω…

Σας γλείφω γλυκά

Ρόντια

Ιφ

(Αγαπητέ Ρόντια, ωραίο όνομα σου έδωσε η Σάσα. Με την ιστορία σου θυμήθηκα που, όταν ήταν η πορεία για το Πολυτεχνείο, έρχονταν στο σχολείο οι γονείς κάποιων μαθητών και προσπαθούσαν να βάλουν κι αυτούς κι εμάς στην τάξη, για να μην πάμε στην πορεία. Φυσικά, εμείς πηγαίναμε στην πορεία γιατί δεν μασάγαμε. Θυμάμαι, πάντως, το βρισίδι που μας είχε ρίξει ο πατέρας ενός συμμαθητή μου. “Αλήτες, κωλόπαιδα” και τέτοια. Όχι, γιατί κάποιοι νομίζουν πως παλιότερα δεν υπήρχαν φασισταριά στην Ελλάδα. Να είσαι καλά, Ρόντια. Μακριά από τις φόλες. Και να μου γράφεις.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.