Σκατάδες

greeceΔεν υπάρχει κάτι που να μην έχει ειπωθεί ή να μην έχει γραφτεί για την κατάσταση στην Ελλάδα από την ημέρα που η χώρα χρεοκόπησε. Αναλύσεις, λύσεις, προτάσεις, ιδέες, τα πάντα. Αλλά η Ελλάδα αδυνατεί να κάνει έστω ένα βήμα μπροστά. Και όλα γίνονται χειρότερα μέρα με τη μέρα.

Δεν είναι κάνα μυστικό πως η ελληνική κοινωνία απεχθάνεται τις αλλαγές και κινείται στη βαλτώδη λογική του “έτσι τα βρήκαμε από τους γονείς μας, έτσι θα τα αφήσουμε στα παιδιά μας” -με αποτέλεσμα οι όποιες αλλαγές να γίνονται λόγω ανάγκης- αλλά και πάλι δεν εξηγείται η απάθεια και η αφασία των πολιτών σε μια κοινωνία και σε μια χώρα που διαλύονται και ξεπουλιούνται.

Μόνο και μόνο το γεγονός πως εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν βλέπουν ζωή στην Ελλάδα και την εγκατέλειψαν ή ετοιμάζονται να την εγκαταλείψουν, θα έπρεπε να έχει βαρέσει συναγερμό.

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει πρόοδος και ανάπτυξη σε μια χώρα που οι πολίτες της την εγκαταλείπουν.

Κι όμως, ούτε αυτό προκαλεί ανησυχία.

Βλέποντας την προφανή αδυναμία των Ελλήνων να αλλάξουν το οτιδήποτε και να αντιμετωπίζουν τα πάντα με παθητικότητα και μοιρολατρία, σκέφτομαι πως, εκτός από τον ραγιαδισμό, την Ορθοδοξία και την ιδιωτεία, μπορεί να υπάρχει και μια πολύ πιο απλή εξήγηση για τη στάση των Ελλήνων αυτά τα χρόνια.

Μπορεί οι Έλληνες να είναι απλά σκατάδες.

Μπορεί οι Έλληνες να είμαστε απλά σκατάδες και να ψάχνουμε την εξήγηση για την αφασία μας σε ένα σωρό δευτερεύοντα θέματα.

Μπορεί η αδυναμία μας να ενδιαφερθούμε για το κοινό καλό να οφείλεται στο ότι είμαστε σκατάδες.

Βέβαια, είναι δύσκολο να παραδεχτεί κάποιος πως είναι σκατάς, πόσω μάλλον ένας ολόκληρος λαός (σ.σ. Εξαιρείσαι εσύ, αγαπητέ αναγνώστη, γιατί εσύ ειδικά όχι μόνο δεν είσαι σκατάς αλλά είσαι και γαμάτος).

Από την άλλη, είναι και ανακουφιστικό να ξέρεις ότι είσαι σκατάς γιατί ξέρεις πού οφείλεται στο ότι όλα είναι σκατά.

Σκατάδες λοιπόν και περήφανοι.

Σκατάδες με αυτογνωσία.

Ωραία, εξηγήθηκε κι αυτό.

Τώρα θα πρέπει κάτι να κάνουμε με την μπόχα.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.