Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει κέφια

schaeubleΕξαιρετικά πετυχημένο -και πολύ του γούστου μου- το σχόλιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη Σύνοδο του Νότου που γίνεται στην Αθήνα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως «Όταν συγκεντρώνονται οι σοσιαλιστές ηγέτες, τις περισσότερες φορές δεν προκύπτει κάτι έξυπνο».

Βέβαια, στη Σύνοδο των ευρωμεσογειακών χωρών στην Αθήνα δεν παίρνουν μέρος μόνο σοσιαλιστές.

Επίσης, οι σοσιαλιστές της Ευρώπης είναι μόνο στο όνομα πια σοσιαλιστές, γιατί, στην ουσία, είναι κι αυτοί νεοφιλελεύθεροι.

Με αφορμή το πολύ σαρκαστικό και δηλητηριώδες σχόλιο του κ. Σόιμπλε -που θα ήθελα να το είχα κάνει εγώ αλλά είναι η θέση του Σόιμπλε που το κάνει τόσο απολαυστικό-, σκέφτηκα τι θα ρωτούσα εγώ τον Σόιμπλε, αν τον είχα μπροστά μου.

Θα του έλεγα πως έχει δίκιο, πως οι σοσιαλιστές είναι ανέκδοτα, αλλά μετά θα τον ρωτούσα να μου πει γιατί είναι πετυχημένη η οικονομία της αγοράς, την οποία υπηρετεί με λατρεία.

Εντάξει, οι σοσιαλιστές είναι χαζοί και αποτυχημένοι. Γιατί, όμως, οι νεοφιλελεύθεροι είναι έξυπνοι και επιτυχημένοι;

Ποιες είναι οι χώρες που έγιναν πιο πλούσιες με την οικονομία της αγοράς;

Να μην μου πει την Γερμανία, γιατί, για να γίνει η Γερμανία πιο πλούσια -αν και η Γερμανία είναι μια φούσκα εξαιτίας της Deutsche Bank-, έγιναν πιο φτωχές πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρώπη φτώχυνε, οι άνεργοι πληθαίνουν διαρκώς.

Είναι αξιοπερίεργο πως η οικονομία της αγοράς παρουσιάζεται σαν μονόδρομος -και σαν το απόλυτο δόγμα-, αν και δεν κάνει τις χώρες πιο πλούσιες.

Αντιθέτως, τις κάνει πιο φτωχές.

Αν κοιτάξει κάποιος την Ιστορία, θα διαπιστώσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν μια πραγματικά πλούσια χώρα με καπιταλισμό αλλά σε καθεστώς προστατευτισμού και όχι ελεύθερης οικονομίας.

Το ίδιο ισχύει για την Βρετανία και πολλές ακόμα χώρες.

Μόνο ένας χαζός δεν θα παραδεχτεί τα επιτεύγματα του καπιταλισμού και το πώς καλυτέρευσε τις ζωές πολύ περισσότερων ανθρώπων από το προηγούμενο σύστημα.

Από την άλλη, μόνο ένας χαζός δεν θα έχει αντιληφθεί πως ο καπιταλισμός της οικονομίας της αγοράς δεν έχει καμία σχέση με τον καπιταλισμό όπως τον ξέραμε πριν από 30-40 χρόνια.

Η οικονομία της αγοράς είναι ο καπιταλισμός στην πιο άγριά του μορφή. Μέχρι τώρα τουλάχιστον.

Δεν τα λέω εγώ αυτά. Καπιταλιστές τα λένε. Υπέρμαχοι του καπιταλισμού τα λένε.

Αυτοί οι καπιταλιστές νοσταλγούν τον παλιότερο καπιταλισμό και πιστεύουν πως πρέπει να επιστρέψουμε εκεί.

Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στον παλιότερο καπιταλισμό. Ο καπιταλισμός εξελίσσεται και προοδεύει διαρκώς, ενώ, παράλληλα, εξαφανίζει χώρες, κοινωνίες και ανθρώπους.

Δεν φταίει ο καπιταλισμός για αυτό. Είναι η φύση του τέτοια.

Βέβαια, καπιταλισμό έχουν και οι ΗΠΑ -όπου, αν χάσεις την δουλειά σου και μια δόση από το δάνειο, μπορεί να βρεθείς άστεγος-, καπιταλισμό έχουν και οι σκανδιναβικές χώρες (αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες) με το κοινωνικό κράτος που λειτουργεί, ακόμα, σαν δίχτυ ασφαλείας.

Αλλά, σε καθεστώς παγκοσμιοποίησης, το κοινωνικό κράτος υποχωρεί διαρκώς.

Από την άλλη, κοροϊδεύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τους σοσιαλιστές αλλά, όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέρρευσε το 2008 η Lehman Brothers, η κυβέρνηση Μπους κρατικοποίησε τράπεζες και έσωζε ασφαλιστικές εταιρείες.

Πολύ σοσιαλιστικές κινήσεις στις ΗΠΑ του άκρατου καπιταλισμού.

Γιατί δεν άφησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα και το έπαιξε Σοβιετική Ένωση;

Γιατί παρεμβαίνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για να σώσουν μεγάλες εταιρείες των χωρών τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης;

Γιατί οι νεοφιλελεύθεροι είναι το ίδιο γελοίοι και απατεώνες με τους σοσιαλιστές.

Και μεταφέρουν τη χασούρα από τα χωρίς κανένα έλεγχο και κανόνα οικονομικά τους “παιχνίδια” στους πολίτες της χώρας τους ή των άλλων χωρών.

Η Lehman Brothers χρεοκόπησε και η μπάλα πήρε και την Ελλάδα.

Είναι απίστευτη η επιμονή κάποιων στην οικονομία της αγοράς που είναι -κατά γενική ομολογία- αποτυχημένη.

Και μπορεί οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές να είναι καραγκιόζηδες αλλά τα αιτήματα του σοσιαλισμού παραμένουν ζωντανά.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι.

(Εγώ, πάντως, ακούω την Διεθνή να ακούγεται σιγανά μέσα σπό τις φούσκες που σκάνε και αφήνουν πίσω τους εκατομμύρια θύματα. Να ζήσει πολλά χρόνια ο Σόιμπλε, για να την ακούσει κι αυτός.)

 

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.