Το τελευταίο ψέμα

varoufakis-stournarasΣτην διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος -και πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά- Γιάννης Στουρνάρας, είπε “ότι πήγε ο Βαρουφάκης στον Ντράγκι και του είπε ότι είναι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας”.

“Μπήκε μέσα ο Βαρουφάκης και είπε ότι ‘είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας’. Για όνομα του Θεού.” είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας είναι έξαλλος που ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πει στον Ντράγκι πως είναι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας.

Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010 και το 2015 που συναντήθηκαν ο Βαρουφάκης με τον Ντράγκι συνέχιζε να είναι χρεοκοπημένη, όπως συνεχίζει και σήμερα, και θα συνεχίζει για πολλά χρόνια, αν οι Έλληνες δεν αντιδράσουν.

Ο Βαρουφάκης δεν είπε στον Ντράγκι κάτι που δεν ήξερε. Του είπε κάτι που ήξερε, για να του δώσει μάλλον να αντιληφθεί πως δεν έχει νόημα να υποκρίνονται.

to-teleytaio-psemaΟ Γιάννης Στουρνάρας μου θυμίζει την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη “Το Τελευταίο Ψέμα”.

Στο “Τελευταίο Ψέμα”, μια αριστοκρατική οικογένεια έχει χρεοκοπήσει αλλά προσποιείται πως δεν έχει χρεοκοπήσει, με την ελπίδα να αποκατασταθεί η κόρη με κάποιον πλούσιο γαμπρό, ώστε να παραμείνουν στην “υψηλή κοινωνία”.

Δεν είναι μόνο ο Γιάννης Στουρνάρας που μου θυμίζει το “Τελευταίο Ψέμα”.

Πάρα πολλοί Έλληνες -μάλλον η πλειοψηφία- συμπεριφέρονται σαν η Ελλάδα να μην έχει χρεοκοπήσει εδώ και έξι χρόνια.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω σε τι ωφελεί η άρνηση της πραγματικότητας.

Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο χρέος, είναι στα Μνημόνια, είναι δεμένη από παντού, ξεπουλιέται καθημερινά, οι πολίτες της την εγκαταλείπουν μαζικά, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν, η ανεργία είναι στον ουρανό και ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Όχι, η Ελλάδα δεν είναι χρεοκοπημένη. Η Ελλάδα είναι το οικονομικό μοντέλο σύγχρονης χώρας σε ευημερία και ανάπτυξη.

Πλάκα έχει να δουλευόμαστε μεταξύ μας -και ο Γιάννης Στουρνάρας να κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος και να είναι και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας- αλλά δεν πρόκειται αυτό να μας βοηθήσει σε κάτι.

Πάντως, στην ταινία “Το Τελευταίο Ψέμα”, κάποια στιγμή η Έλλη Λαμπέτη -που υποδύεται την κόρη- λέει στη μητέρα της:

“Ας μην αρχίσουμε να παριστάνουμε τις αθώες και τα θύματα. Γιατί δεν είναι να μας λυπάται κανείς. Είναι να μας σιχαίνεται.”

(Κατά την ταπεινή μου γνώμη, υπάρχουν δυο πρόσωπα που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και οι Έλληνες όφειλαν να τα προστατεύσουν και να τα ενισχύσουν: ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.