Ο θησαυρός του μακαρίτη

anna-diamantopoulouΚαλησπέρα κομπανιέρο,
Παλεύοντας με ένα δάκρυ που είναι έτοιμο να κυλήσει στο μάγουλό μου αντικρίζοντας την εικόνα του τεθνεώτος Φιντέλ, σκέφτομαι μάγκα μου πως πρέπει να τελειώνουμε γρήγορα με το μνημόσυνο. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια καλή συμβολαιογράφο. Καλά το κατάλαβες κομπανιέρο. Απόψε σου γράφω ως κληρονόμος!

Για την ακρίβεια, σου γράφω ως ένας ανήσυχος κληρονόμος.

Συνειδητοποιώντας το πόσο πολλοί ήταν αυτοί που ένιωσαν την ανάγκη να καταθέσουν ένα σχόλιο συμπάθειας ή αποθέωσης για τον comandante, ανησυχώ πως οι πιθανοί συν-κληρονόμοι είναι μιλιούνια.

Χρειαζόμαστε λοιπόν επειγόντως μια καλή συμβολαιογράφο, καθώς στις περιπτώσεις όπου οι κληρονόμοι είναι πολλοί και η κληρονομιά μεγάλη, οι τίτλοι ιδιοκτησίας πρέπει να περιγράφονται με ιδιαίτερη λεπτομέρεια στους κληρονόμους.

Ήδη, από τον Τσίπρα, την Διαμαντοπούλου και τον Κουτσούμπα μέχρι τον Πούτιν, την Μέρκελ και ένα εθνίκι ξάδελφο που έχω στην Αμερική έχουν γίνει οι πρώτες δηλώσεις αποδοχής κληρονομιάς.

Είναι πολλά τα λεφτά του μακαρίτη κομπανιέρο, κουνήσου.

Ο Τσίπρας διεκδικεί έναν ολόκληρο «αγώνα που δικαιώνεται».
alexis-tsipras-fidel-castro

Η Αννούλα θέλει για πάρτη της όλο το «ελιξίριο της νεότητας».

Άντε, κάνε γρήγορα. Τι θα μείνει για μας; Ως και ο Κουτσούμπας διεκδικεί περιουσία.

Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής, πιο παρτάκιας μου φαίνεται αυτός ο Χριστόφιας.

Θυμάσαι φαντάζομαι ποιος είναι ο Χριστόφιας; Είναι ρε συ ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου.

Αυτός ρε συ, ο κομμουνιστής που αποδέχθηκε το κούρεμα των ομολόγων που διακρατούσαν οι κυπριακές τράπεζες συνεργαζόμενος άρτια με τον Βενιζέλο, τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα.

Αυτός λοιπόν άκουσα πως διεκδικεί από την κληρονομιά που μας αφήνει ο Φιντέλ μια ολόκληρη «selfie με Μαρξ, Ένγκελς και Che»!

Ξέρω πάντως έναν αρκετά καλό συμβολαιογράφο που θα μπορούσε να μας βοηθήσει.

Εκτιμώ πως θα τα καταφέρει να μας κάνει τάλιρα το εύρος της κληρονομιάς.

Λέγεται Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν και στο βιβλίο του «Και ο Θεός μπήκε στην Αβάνα» έχει κάνει ήδη μια πρώτη καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του μακαρίτη:

«Κάποτε ένας αμερικανός πρόεδρος ανέθεσε σε έναν πράκτορα της CIA να κάνει επιτόπια μελέτη για την επανάσταση του Κάστρο.

Ύστερα από καιρό η αναφορά που έδωσε περιέγραφε τα εξής:

“Κύριε πρόεδρε, στο νησί δεν υπάρχει ανεργία αλλά κανένας δεν δουλεύει.

Κανένας δεν δουλεύει αλλά, σύμφωνα με τις στατιστικές, εκπληρώνονται όλοι οι παραγωγικοί στόχοι.

Εκπληρώνονται όλοι οι παραγωγικοί στόχοι αλλά δεν βρίσκεις τίποτε στα καταστήματα.

Δεν βρίσκεις τίποτε στα καταστήματα αλλά όλοι τρώνε.


Όλοι τρώνε αλλά όλοι παραπονιούνται διαρκώς ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα.

Ο κόσμος παραπονιέται διαρκώς αλλά όλοι πάνε στην Πλατεία της Επανάστασης για να ζητωκραυγάσουν υπέρ του Φιντέλ Κάστρο”»

Προσωπικά, έχω καταλήξει στο τι θα διεκδικήσω. Θα ζητήσω ποσοστό από κάτι που ήδη διεκδικούν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο subcomandante Marcos.

stavros-theodorakis
Ο Σταύρος, αν και πήγε σε εξαιρετικό συμβολαιογράφο και αυτός, λόγω των γνωστών του δυσκολιών δεν πολυκατάλαβε τι διεκδικεί αλλά -επειδή είναι και της αγοράς- έσπευσε να το διεκδικήσει.

Του πρότεινε λοιπόν ο συμβολαιογράφος Χοσέ Μαρτί (κάτι μεταξύ Διονύσιος Σολωμός και Ρήγας της Κούβας) να διεκδικήσει το «μια ακόμα επανάσταση είναι απαραίτητο να γίνει, αυτή που δε θα τελειώσει όταν ο ηγέτης της αναλάβει την εξουσία».

Μπορεί ο Σταύρακας να μην ξέρει πως ο Μαρτί έζησε καμιά πενηνταριά χρόνια πριν τον Φιντέλ, αλλά εμένα αυτό το «οικόπεδο» κομπανιέρο μου αρέσει και θα το διεκδικήσω!

Θέλω όμως μερτικό και από αλλού.

Γνωρίζεις φαντάζομαι τί είναι χρησικτησία;

Είναι αυτό που, όταν πιστοποιήσεις πως κάνεις χρήση ενός ακινήτου για ένα διάστημα είκοσι ετών, χωρίς ποτέ να έχεις αντικρίσει τον ιδιοκτήτη του, τότε αυτό περνάει στην ιδιοκτησία σου.

Αυτό το μούτρο ο Marcos, εδώ και τριανταπέντε χρόνια κάνει χρήση του πολυτιμότερου περιουσιακού στοιχείου του Φιντέλ.

Από το 1991, αυτός και τα αδέλφια του οι ιθαγενείς του Μεξικό, κάνουν χρήση του «δεν μπορεί κανείς να σου υποδείξει κάποιον δρόμο για να αλλάξεις τον κόσμο.. γιατί πολύ απλά αυτός ο δρόμος δεν υπάρχει, φτιάχνεται προχωρώντας».

Καμπανιέρο, τους συμπαθώ τρελά αλλά θέλω και εγώ μερίδιο από αυτό το ακίνητο.

Ξερείς τι γαμάτη θέα που έχει;

Βλέπει πιάτο τους κήπους «το κυνήγι της ουτοπίας σε κάνει να περπατάς» του Γκαλεάνο.

Καταλαβαίνεις αξία;

Ευτυχώς, στην Ελλάδα αδυνατούν οι περισσότεροι να καταλάβουν αυτή την αξία και έτσι δεν θα έχω και πολλούς συν-κληρονόμους.

Φιλιά από Εδιμβούργο,

Γιώργος Τζαννετάτος

(Αγαπητέ φίλε, το τι έχει γραφτεί για τον Φιντέλ Κάστρο δεν περιγράφεται. Θα πρέπει να παραδεχτούν όλοι πως τον ζηλεύουν για τη ζωή που έζησε. Συγκρίνουν τη ζωή του Κάστρο με την δική τους και τους πιάνει απελπισία. Και βέβαια, όλοι είμαστε στον δρόμο του Φιντέλ Κάστρο. Εμείς από το Facebook. Τι πλάκα που έχουμε εμείς οι άνθρωποι. Είμαστε πολύ αστείοι. Όσο πιο πολύ μάλιστα κάνουμε τους σοβαρούς, τόσο πιο αστείοι είμαστε. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.