Άνθρωπος για όλες τις δουλειές

Αγαπητέ πιτσιρίκο, γεια σου.
Με αφορμή το άρθρο σου για την ταινία «Το τελευταίο ψέμα» αποφάσισα να σου γράψω για μια άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα ταινία του ελληνικού κινηματογράφου «ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές» του 1966 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Κωνσταντίνου.

Σε μια από τις σπονδυλωτές της ιστορίες αυτής της ταινίας, ο Νίκος Τζόγιας είναι ένας μεσόκοπος επιχειρηματίας, παντρεμένος με την μικρότερη του και γοητευτική Μπεάτα Ασημακοπούλου.

Αρχίζοντας να καταλαβαίνει λοιπόν ότι η σύζυγός του έχει φτάσει στο σημείο που γυρεύει την αφορμή να τον εγκαταλείψει, αποφασίζει να προσλάβει έναν πληρωμένο εραστή!

Έναν εραστή, που όταν η γυναίκα του πέφτει με τα μούτρα στον έρωτα του και του ζητά να φύγουν μαζί απένταροί, εκείνος πολύ κυνικά της απαντά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί, γιατί πολύ απλά την ήθελε μόνο για τα λεφτά της.

Απογοητευμένη η Μπεάτα, επιστρέφει στον άντρα της, αυτόν που μέχρι πρότινος θεωρούσε λίγο, όπου της απαντά μεγαλόψυχα ότι συνεχίζει να την αγαπά και δεν θέλει να την χάσει, κι εκείνη αποκαρδιωμένη και ηττημένη -έχοντας κι από πάνω τύψεις για τον τρόπο που του φέρθηκε- δεν πρόκειται ποτέ να ξανασκεφτεί να τον εγκαταλείψει. ΠΟΤΕ…

Κι εδώ πιστεύω ότι έχουμε μια ακόμα περίπτωση, που η ζωή αντιγράφει τον κινηματογράφο.

Απογοητευμένοι οι Έλληνες από την κρίση και την κατρακύλα που πήραμε τα τελευταία χρόνια, αποφασίσαμε, όταν φτάσαμε στο αμήν, να βρούμε έναν εραστή και να φύγουμε μαζί του.

Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση, ο εραστής μας ήταν πληρωμένος απ τον σύζυγο.

Την μέρα που το Όχι μας μετατράπηκε σε Ναι, μου ήρθε κατευθείαν στο μυαλό αυτή η ταινία.

Συνειδητοποίησα πως όλα ήταν στημένα απ την αρχή.

Ο κόσμος ήταν γεμάτος οργή και μίσος για όλα αυτά που του φόρτωναν στην καμπούρα του και κάποια στιγμή θα ξεσπούσε.

Μπήκε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά, σαν τον εραστή που έρχεται και υπόσχεται να μας βγάλει απ την μίζερη ζωή μας.

Στην αρχή, δείχνει να προσπαθεί και ξαφνικά σου λέει ότι σε θέλει μόνο για τα λεφτά σου!

Σου γυρίζει τούμπα μέσα σε ένα βράδυ όλες τις υποσχέσεις κι εσύ με τον αέρα του ηττημένου ξαναγυρνάς στον «λίγο» σύζυγο σου και δεν ξανασηκώνεις κεφάλι· ο Κούλης περιμένει να ξαναγίνει η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση, τώρα που ο πληρωμένος εραστής μας, μας έδωσε να καταλάβουμε πια ότι είναι δώρον άδωρον να περιμένεις μια κυβέρνηση να σε βγάλει απ τα μνημόνια!

Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας πως το μεγάλο μας λάθος, είναι ότι περιμένουμε να εγκαταλείψουμε τον «λίγο» και «βαρετό» σύζυγο μόνο αφού πρώτα βρούμε τον εραστή, γι’ αυτό την πατάμε.

Η Μπεάτα έπρεπε να έχει εγκαταλείψει το σύζυγο απ’ την αρχή του έργου.

Κι εμείς αυτό έπρεπε να είχαμε κάνει.

Αναστασία

(Αγαπητή Αναστασία, το θέμα ήταν η Μπεάτα να μην είχε παντρευτεί. Από τη στιγμή που παντρεύτηκε, τελείωσε το παιχνίδι. Δεν νομίζω πως οι Έλληνες είδαν στον Τσίπρα τον εραστή με τον οποίον θα έφευγαν. Απλά, οι άλλοι γαμπροί είχαν αποδειχτεί ακατάλληλοι και ο μόνος διαθέσιμος ήταν ο Τσίπρας. Άλλωστε, ο Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός με χαμηλό ποσοστό και με σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα να μην πηγαίνει στις κάλπες. Δεν νομίζω πως οι Έλληνες πίστεψαν πραγματικά πως ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή τους. Δεν αλλάζει η ζωή κανενός με αναθέσεις. Ίσως, πίστεψαν σε κάποια ελάχιστη βελτίωση και ένα μίνιμουμ αξιοπρέπειας. Την αξιοπρέπειά σου, όμψς, δεν σου την δίνουν οι άλλοι. Οι Έλληνες έχουν ηττηθεί. Η ήττα θα επισφραγιστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνεται πρωθυπουργός, με την μεγαλύτερη αποχή από εκλογές στην ιστορία της χώρας. Μακάρι να συμβεί αυτό -και να μην γίνει οικουμενική κυβέρνηση-, για να φτάσει η γελοιότητα στον ουρανό. Τότε, ίσως, οι Έλληνες να αποφασίσουν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Αν και ο χρόνος τελειώνει και η χώρα μας αποχαιρετά. Βρήκε καλύτερο γκόμενο. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.