Ο Αλέξης Τσίπρας δεν τρελάθηκε

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να δώσει μια μικρή ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους συζητήθηκε και αναλύθηκε πάρα πολύ αλλά κανείς δεν πρόσεξε μια λεπτομέρεια.

Η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων -χωρίς να έχει πάρει την άδεια του κ. Σόιμπλε- έρχεται αμέσως μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως, αν στο δημοψήφισμα της Ιταλίας είχε νικήσει το ΝΑΙ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έδινε την ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Δημοψήφισμα με το δημοψήφισμα, είναι ολοφάνερο πως το πουλόβερ της γερμανικής Ευρωπαϊκής Ένωσης ξηλώνεται.

Το ΟΧΙ των Ιταλών στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις -που θα άνοιγαν τον δρόμο για το Μνημόνιο- ήρθε μετά το Brexit και πριν τις εκλογές στη Γαλλία τον Απρίλιο.

Ενδεχόμενη νίκη της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία ανοίγει τον δρόμο για δημοψήφισμα για την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη.

Οπότε, η Άνγκελα Μέρκελ -που ετοιμάζεται κι αυτή για εκλογές- δεν μπορεί να πιέσει τώρα τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί αυτό θα προσθέτει επιχειρήματα και ψήφους στην Λε Πεν.

Από τώρα μέχρι τον Απρίλιο, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι άτακτος και ανυπάκουος.

Και το ξέρει.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι πολιτικός απατεώνας αλλά δεν είναι χαζός και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το κενό που δημιουργείται από τις αλλεπάλληλες εκλογές στην Ευρώπη.

Ήδη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει οικονομική ενίσχυση και για άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Εκμεταλλευόμενος την αδυναμία αντίδρασης της Γερμανίας για μερικούς μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ασκήσει μια πολιτική με στόχο τις εκλογές που έχει σίγουρα στο μυαλό του.

Και έχει το πλεονέκτημα να μπορεί αυτός να επιλέξει το σωστό χρόνο για τις εκλογές.

Το “λάθος” της Γερμανίας ήταν που δεν πέταξε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη, ώστε να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι.

Βέβαια, αν η Ελλάδα είχε βγει από την Ευρωζώνη, μπορεί σήμερα να ήταν σε ανάπτυξη -και αυτό η Γερμανία το ήξερε-, οπότε αυτό θα άνοιγε την όρεξη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρρέει.

Η ηγεμονία της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια πολύ κακή ιδέα.

Ο υπέρμετρος γερμανικός εθνικισμός -που εκφράζεται μέσα από την οικονομική επιβολή της Γερμανίας- έφερε εθνικισμούς σε όλη την Ευρώπη.

Η Ευρώπη διαλύεται για μια ακόμα φορά εξαιτίας της Γερμανίας.

Και οι Γερμανοί κάνουν πως δεν το έχουν πάρει χαμπάρι.

Και κάποιοι Έλληνες δεν το έχουν πάρει χαμπάρι.

Γιατί “εμείς Μένουμε Ευρώπη”.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.