Αποφάσισα να κάνω το μπλογκ συνδρομητικό

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, αυτό το κείμενο απευθύνεται μόνο σε αυτούς που διαβάζουν το μπλογκ επειδή το αγαπούν, και σε κανέναν άλλον.

Αποφάσισα να κάνω το μπλογκ μου συνδρομητικό.

Η ιδέα να κάνω το μπλογκ συνδρομητικό δεν είναι καινούργια και δεν ήταν δική μου· τα τελευταία χρόνια, ήταν πολλοί οι άνθρωποι -ανάμεσά τους πολλοί αναγνώστες- που μου είπαν πως το να κάνω το μπλογκ συνδρομητικό ήταν ο μόνος τρόπος για να συνεχίσω να γράφω ελεύθερα, να μην έχω πρόβλημα επιβίωσης και να μην έχω ανάγκη να δουλέψω σε ΜΜΕ που δεν εκτιμώ.

Είμαι ανάμεσα σε δυο επιλογές.

Η πρώτη είναι να είναι το μπλογκ συνδρομητικό και κλειστό. Δηλαδή, μόνο για συνδρομητές.

Η δεύτερη είναι να είναι το μπλογκ ανοικτό σε όλους, όπως είναι τώρα, αλλά να έχει συνδρομές για όσους θέλουν να είναι συνδρομητές και μπορούν -σημασία έχει να μπορούν-, ενώ όσοι γίνονται συνδρομητές θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα κείμενα, και στη συνέχεια σε ηχογραφήσεις, σε βίντεο και άλλα, ενώ θα βλέπουν το μπλογκ χωρίς διαφημίσεις.

Για να είμαι ειλικρινής, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα, εγώ θα προτιμούσα την πρώτη επιλογή, δηλαδή να είναι το μπλογκ μου μόνο για συνδρομητές.

Γράφω -κάνω δηλαδή αυτοί που αγαπάω-, διαβάζουν μόνο όσοι το επιθυμούν και όλα όμορφα.

Με ένα μπλογκ μόνο για συνδρομητές, γλιτώνω δια παντός από την ανοησία και το χάσιμο χρόνου των social media, αποφεύγω την αναδημοσίευση των κειμένων μου και την εκμετάλλευση της δικής μου δουλειάς από το κάθε άσχετο σάιτ και μπλογκ, γλιτώνω από την χυδαιότητα να αποσπάς μια φράση από ένα κείμενό μου και να την αλλάζεις μάλιστα για να γράψεις ανοησίες, γλιτώνω από τα “έτυχε να διαβάσω στον πιτσιρίκο” -ακολουθούν εκατό κείμενα που “έτυχε” να διαβάσει-, γλιτώνω από τους κομματικούς στρατούς αριστερών και δεξιών, και από ένα σωρό άλλα πολύ ενοχλητικά και δυσάρεστα πράγματα.

Επίσης, δεν θα έχω πια πρόβλημα επιβίωσης. Αυτό δεν νιώθω καμία ανάγκη να το εξηγήσω· στην ίδια χώρα ζούμε όλοι.

Το πρόβλημα με την επιλογή να είναι το μπλογκ μόνο για συνδρομητές είναι πως πολλοί αναγνώστες που θα ήθελαν να διαβάζουν δεν θα μπορούν για οικονομικούς λόγους.

Η δεύτερη επιλογή, να είναι το μπλογκ ανοικτό για όλους και να είναι συνδρομητές όσοι θέλουν και μπορούν, είναι καλή μόνο από πλευράς επιβίωσης· όλα τα ενοχλητικά παραμένουν.

Όταν ξεκίνησα να γράφω στο μπλογκ πριν από 12 χρόνια, δεν φανταζόμουν πως θα ερχόταν μια ημέρα που το μπλογκ θα είχε πάνω από 2,5 εκατομμύρια μοναδικούς αναγνώστες σε έναν χρόνο.

Ούτε φανταζόμουν τότε πως θα έγραφα κείμενα που θα είχαν εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώσεις.

Κι όμως, αυτά συνέβησαν και συμβαίνουν.

Δεν είναι επιθυμία μου να με διαβάζουν εκατομμύρια άνθρωποι. Και δεν μου λέει απολύτως τίποτα αυτό.

Θα ήθελα να μπορούσα να επιλέγω τους αναγνώστες του μπλογκ.

Καλύτερα να σε διαβάζουν 300 άνθρωποι συνειδητά, παρά 3 εκατομμύρια επειδή έτυχε.

Υποθέτω πως θα υπάρχουν 300 άνθρωποι που θέλουν να διαβάζουν το μπλογκ και μπορούν να πληρώνουν συνδρομή για να το κάνουν.

Αυτό μένει να αποδειχτεί.

Απευθυνόμενος μόνο σε όσους αγαπούν αυτό το μπλογκ -και με την γνώση πως ένα μπλογκ είναι οι αναγνώστες του-, ρωτάω την άποψή σας.

Όχι για το αν θα κάνω το μπλογκ μου συνδρομητικό -αυτό το έχω αποφασίσει ήδη- αλλά για το ποια από τις δυο επιλογές προτιμάτε.

Από τις απαντήσεις σας, θα πάρω και την απόφαση.

Ευχαριστώ.

(Update: Επειδή τα μέιλ για το κείμενο πέφτουν βροχή, είναι αδύνατον να απαντήσω σε όλα. Τα διαβάζω, όμως, όλα. Ευχαριστώ.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.