Η γελοιογραφία, η ΔΕΗ και μεταναστευτική εξίσωση

Είχα δει, πριν 2-3 χρόνια, μια γελοιογραφία όπου, έξω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, κάθονταν σε στυλ Ολύμπιων Θεών αλλά τουρτουρίζοντας από το κρύο, ανάμεσα σε σύννεφα και ντυμένοι με τηβέννους, ο Σόιμπλε, κάποιος άλλος που δεν θυμάμαι ποιος και η Μέρκελ, που τους έλεγε: “Υπομονή σύντροφοι, λίγο ακόμα και θα μεταναστέψουμε στις νότιες αποικίες μας”.

Μετανάστες κι αυτοί, σπουδαγμένοι όμως με τις διδαχές του παγκόσμια οργανωμένου εγκλήματος, κοινωνικού, πολιτικού και κοινού.

Δεν γέλασα τότε, παρά το ευφάνταστο του γελοιογράφου και φυσικά δεν γελάω και τώρα, που οι “νότιες αποικίες τους” είναι πλέον γεγονός.

Ο κύκλος κλείνει γύρω μας αμείλικτα, τα φίδια σέρνονται ανάμεσα στα πόδια μας συρίζοντας, οι αρουραίοι κι οι καπεταναίοι εγκαταλείπουν τα πλοία που βυθίζονται, φωτιές καίνε τις γειτονιές του κόσμου, όλα γρήγορα, πολύ γρήγορα, μη και προλάβουμε και πάρουμε ανάσα και δεν “δέσει το γλυκό” τους, και με τα διάφορα Survivor να μας προϊδεάζουν ανοιχτά για το αύριο που μας περιμένει, με τον Μεσαίωνα στην κατακόρυφο και την Αναγέννηση μόνο σαν δίδαγμα της ιστορίας που δεν διαβάζει κανένας.

“Τι του ήρθε τώρα”, θα αναρωτηθεί και δικαίως όποιος έχει την πολυτέλεια να διαβάσει, “να κάθεται να γράφει αυτά τα τετριμμένα, αντί να ψάξει να βρει αυτή την γελοιογραφία που τα λέει όλα σε ένα καρεδάκι και να την επαναναρτίσει, κερδίζοντας χρόνο ώστε να ετοιμάσει βολικότερα το νεκροκρέβατο του;”.

Ο τελευταίος εκκαθαριστικός της ΔΕΗ μου ήρθε και εξανέστην.

Από €148 του προηγούμενου στα €620 τώρα.

Με καμία διαφορά στην κατανάλωση από μέρους μου, και αυτό το ορκίζομαι απλώς μια και δεν μπορώ να το αποδείξω.

Με ΔΕΗ μέσα, λες και η ΔΕΗ φύτρωσε, δεν φτιάχτηκε από τους φόρους που πληρώναμε μέχρι τώρα.

Με ΑΔΜΗΕ- ΔΕΔΔΗΕ επίσης, λες και τόσο καιρό το ρεύμα μας έκανε τη χάρη και πλήρωνε από την τσέπη του τα έξοδα διανομής του ή λες και οι κολόνες φύτρωσαν κι αυτές και δεν πληρώθηκαν απ’ τους φορολογούμενους.

Με μια γερή δόση ΥΚΩ, άσχετα αν μένεις ή όχι σε νησί, έχεις ή όχι ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και είσαι ή όχι πολύτεκνος κι ανάπηρος από πάνω.

Με μια πιο γερή δόση ΕΤΜΕΑΡ, άσχετα αν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες έχεις δει μόνο σε παλιά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, άσχετα αν οι ηγέτες του πλανήτη, πρωτοστατούντων ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, δηλώνουν ανοιχτά πως δεν ενδιαφέρονται για την κλιματική αλλαγή, δηλώνουν ανοιχτά πως δεν υπάρχει καν κλιματική αλλαγή.

Και με την κλασσική γαρνιτούρα από Λοιπές Χρεώσεις, Διάφορα και ΦΠΑ, υλικά που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν στους λογαριασμούς από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά σε μικρότερη δόση.

Αυτό όμως που με χάλασε περισσότερο απ’ όλα, είναι η τεράστια διαφορά στις κιλοβατώρες:

Από 780kWh στις 2.890kWh;

Στην ίδια γκαρσονιέρα του πρώτου ορόφου με μπαλκονάκι στον ακάλυπτο και σε υποβαθμισμένη περιοχή; Με τις ίδιες ηλεκτρικά ενεργοβόρες συσκευές; Με παρουσία στον χώρο τους 2 από τους 4 μήνες;

Βρωμάει!

Και ζέχνει!!!

Αυτές οι κιλοβατώρες, σε σε 10 τουλάχιστον περιπτώσεις που γνωρίζω προσωπικά, αυξήθηκαν από 30% έως και 300%.

Το περίεργο είναι πως οι ενδείξεις των μετρητών πριν και μετά, είναι σωστές.

Παλιότερα, άρα και τώρα, τα λαμόγια πλήρωναν τεχνικό και έκανε τον μετρητή να ”γράφει” πολύ αργά για εικονικά μικρότερη κατανάλωση.

Που ίσως να σημαίνει πως κάτι που “πειράζεται” ώστε να μπορεί να πηγαίνει αργά, σίγουρα μπορεί να “πειραχτεί” ώστε να πηγαίνει και πιο γρήγορα.

Είναι αυτό το θέμα; Κι αν είναι, ποιους πληρώνουμε μέσω ΑΔΜΗΕ- ΔΕΔΔΗΕ να κάνουν τις μετρήσεις και ίσως, ίσως επαναλαμβάνω, να “πειράζουν” τους μετρητές;

Υπάρχει κάποιο αρμόδιο όργανο να ερευνήσει αυτό το θέμα;

Αν είχα χρήματα να πληρώσω τεχνικό, θα το έκανα μόνος μου.

Κι αν διαπίστωνα απάτη, θα πλήρωνα και μεγαλοδικηγόρο και θα τους πήγαινα δικαστικώς.

Κι αν η γιαγιά μου είχε ρόδες, θα τους έκανα τα μούτρα κρέας…

Δεν έχω όμως τίποτα απ’ όλα αυτά.

Αν και έχω υπαχθεί και στις δυο τελευταίες ρυθμίσεις, μπορώ να πληρώνω μόνο τις δόσεις κι όχι τους λογαριασμούς, ειδικά αυτούς τους υπέρβαρους τους τελευταίους.

Που σε απλά Ελληνικά σημαίνει πως ότι χρήματα μένουν, αυτά τα ελάχιστα, πάνε προς αγορά γκαζιέρων, λαμπών λαδιού και υγραερίου, φακών και κεριών, ώστε να επιβιώσω μετά την διακοπή ηλεκτροδότησης που επίκειται.

Και όλα αυτά, φυσικά, έως ότου να γίνει η κατάσχεση του κληρονομικά και πρώην νόμιμα αποκτημένου μικρού, αρχαίου και σαρακοφαγομένου διαμερίσματος στην Κυψέλη όπου μένω, λόγω άλλων απλήρωτων ελλείψει χρημάτων χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Αν λοιπόν οι Βόρειοι, σύμφωνα με την γελοιογραφία, εγκατασταθούν στο νοτιά, τότε οι Νότιοι θα μεταναστεύσουν στο βορρά ή θα έχουν προλάβει βολικά να πεθάνουν.

Θα είναι δηλαδή και αυτοί μετανάστες, όσοι δεν έχουν ήδη γίνει.

Ίσως έτσι, όταν οι Έλληνες και οι άλλοι “ευνοημένοι” ακόμα λαοί εξισωθούν με τους λοιπούς μετανάστες, να κατανοήσουν πραγματικά την κατάσταση που τους έφερε η απανταχού ελίτ, ίσως έτσι να αποφασίσουν να στραφούν ενάντια στους πραγματικούς υπαίτιους αυτής της κατάστασης και όχι στα θύματά τους.

Ή ίσως να γίνει αυτό που κάποιοι το λένε Θεία Δίκη και κάποιοι άλλοι “Έχει ο καιρός γυρίσματα”, “Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά” κ.α.: Να ξαναζωγραφίσουμε την γελοιογραφία με τους εαυτούς μας στη θέση των Ολύμπιων και να γυρίσουμε να πάρουμε τα μέρη που μας πήραν.

Χλωμά όμως τα βλέπω τα δυο τελευταία, και το ηθικό δίδαγμα, και την πιθανότητα πισωγυρίσματος.

Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει και όπως στρώσαμε, έτσι θα κοιμηθούμε.

Εγώ ίσως καλύτερα από άλλους, δίχως TV, PC, Smartphone και άλλα αποβλακωτικά, ίσως χειρότερα από άλλους, ηλικιωμένος, άρρωστος, δίχως φαΐ και στέγη.

Όσον αφορά σε μένα, θα δείξει.

Όσο αφορά σε εσάς σε σχέση με μένα, μη σκάτε, δεν θα το μάθετε έτσι κι αλλιώς.-

Μάκης Κολοβός
Αθήνα, 2017

(Αγαπητέ φίλε, γίνεται χαμός αυτές τις μέρες με τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ και όλες αυτές τις χρεώσεις που δεν θα έπρεπε να πληρώνουμε εμείς. Σε μια φίλη μου η ΔΕΗ ήρθε 250 ευρώ περισσότερο από τον ανάλογο περσινό λογαριασμό. Υπερδιπλάσιο ποσό. Τραβάει τα μαλλιά της. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν που μας έλεγε να μην πληρώνουμε την ΔΕΗ; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν. Οπότε, να μην την πληρώνει κανείς. Αλλά την πληρώνουν. Στάση πληρωμών είναι η απάντηση στο ξεπούλημα της χώρας και των ζωών μας. Αλλά μας διώχνουν με τρόπο από τη χώρα μας. Και εμείς φεύγουμε. Μην πληρώσετε πριν καλέσετε άνθρωπο να κάνει μέτρηση. Δείτε και μόνος σας το ρολόι. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.