Το τάμα

«Πέρυσι το καλοκαίρι έκανα τάμα και βρήκα τον έρωτα της ζωής μου, με προξενιό. Είπα ότι θέλω υγεία και να βρω τον έρωτα της ζωής μου και ο καλός Θεός μου το έστειλε».

Αυτή την ειλικρινή εξομολόγηση, μην νομίζετε ότι την έκανε καμιά λεύτερη μεγαλοκοπέλα, που εργάζεται οχτώ ώρες ορθοστασία σε αλυσίδα super market.

Την έκανε η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας, σε χαρούμενη εκπομπή καθημερινότητας στον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha.

Τι πιο ανθρώπινο από ένα πατέρα του Έθνους -αλήθεια την Μισέλ που είναι γυναίκα, πώς θα μπορούσαμε να την πούμε;- να εξομολογείται on camera τα εσώψυχά της;

Μήπως και ο Κυριάκος , ο αρχηγός της, στην Τατιάνα δεν έλεγε τους καημούς του;

Είναι λοιπόν και η Μισέλ, ένα κορίτσι απλό, σαν αυτά του λαού.

Δικαιούται να νοιώθει και αυτό ερωτευμένο, όταν ο μεγάλος έρωτας έρχεται.

«Είμαι περισσότερο ερωτευμένη από ποτέ» δήλωσε η Μισέλ.

Δεν μας λέει κάτι καινούργιο, η Μισέλ. Είναι κάτι που λέει και κάθε σοβαρή μοντέλα όταν γνωρίζει ένα νέο επιχειρηματία.

Τα κορίτσια του modelling, στην γλώσσα που τους έμαθε παλιός επαρχιώτης εκδότης με προηγούμενη καθημερινή παρουσία σε εκπομπές με αστρολόγους και μαγείρισσες, όταν χωρίζουν λένε στην αργκό τους, ότι «φεύγουν από σχέση». Πηγαίνουν σε μια άλλη.

Οι ευφυείς σημειολόγοι μέσα από τις αναγνώσεις τέτοιων δηλώσεων βρίσκουν εύκολα λεκτικούς συσχετισμούς μεταξύ των όμορφων κοριτσιών της Βουλής και των μοντέλων.

Έμπειρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, σε paper της στο Facebook, εμβάθυνε στο θέμα.

Έκανε, η αθεόφοβη, παραλληλισμό της γραπτής δήλωσης-αποχώρησης μιας άλλης όμορφης κοπέλας της Βουλής, της Κατερίνα Μάρκου από το ΠΟΤΑΜΙ, με παλαιότερη δήλωση μοντέλου.

«Ασφυκτιώ πλέον», γράφει απευθυνόμενη προς τον επικεφαλής του Ποταμιού, «μέσα στο Ποτάμι, σε ένα χώρο που ξεκίνησε πραγματικά με προοπτική και ελπίδα, με ταλαντούχους ανθρώπους με ιδέες και ικανότητες και κατέληξε σε δραματική συρρίκνωση της επιρροής του. Η πρόσκλησή σου να πάρουμε τις άγονες γραμμές, λυπάμαι να το πω, είναι στην εκτίμησή μου μάταιη και φοβούμαι ότι θα αποδειχθεί ατελέσφορη».

«Ασφυκτιούσα σε αυτή την σχέση» είπε σε συντάκτη περιοδικού γνωστή τηλεπαρουσιάστρια, που στα χρόνια της πρώτης νεότητας της είχε περάσει από τις πασαρέλες.

«Μια σχέση που ξεκίνησε πραγματικά με προοπτική και ελπίδα» συνέχισε το όμορφο παλιά μοντέλο, «με ένα άνθρωπο γεμάτο ιδέες και ικανότητες, κατέληξε σε δραματική συρρίκνωση της επιρροής του στην καριέρα μου. Η πρόσκλησή του να αφήσουμε την Μύκονο και να πάμε για λίγες μέρες σε νησί των άγονων γραμμων, λυπάμαι να το πω, είναι στην εκτίμησή μου μάταιη και φοβούμαι ότι θα αποδειχθεί ατελέσφορη».

Διαβάστε προσεκτικά και τις δύο δηλώσεις και μη μου πείτε ότι η Καθηγήτρια υπερβάλλει.

«Και στο κάτω-κάτω, Αλέξη» μου είπε, «γιατί να μπορεί η κάθε τηλεπαρουσιάστρια ,να αλλάζει άντρες η εραστές σαν πουκάμισα, και να μην μπορεί να αλλάζει κόμματα μια βουλευτής;».

Είχε πάρει φόρα, η διαδικτυακή φίλη μου και Καθηγήτρια.

Για να μου δικαιολογήσει την κοινοβουλευτική πορεία βουλευτών που μετακομίζουν από κόμμα σε κόμμα μπήκε στα άδυτα της Ψυχολογίας.

«Μια Βουλευτής, που αλλάζει κόμματα η κάνει τάματα είναι σε ψυχική απόγνωση» μου είπε.

«Εσύ νομίζεις, ότι ο Πάριος, μόνο για βαρεμένες πενηντάρες, τραγούδησε το είσαι μια γυναίκα μέσα στην απόγνωση, καταδικασμένη μέσ’ την απομόνωση;» συνέχισε.

Δεν ήθελα να ακούσω άλλες αναλύσεις από την φίλη μου. Προτίμησα να σκεφθώ μόνος μου.

Μια γυναίκα η και άντρας σε απόγνωση, ακόμη και Βουλευτής η Πρωθυπουργός σε αναμονή να είναι, δεν είναι κακό, όταν «φεύγει από μία σχέση», να ανοίξει την καρδιά του και να πει τι τράβηξε με τον πρώην σύζυγο της.

Οι τηλεπαρουσιαστές μιας εκπομπής μπορεί να κάνουν ρόμπα ένα φουκαρά, αλλά θα σεβαστούν ένα βουλευτή.

Δεν θα γελάσουν, που μια Υποψήφια Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ανάβει κεριά για να βρει άντρα.

«Με ρώτησε γιατί είμαι τόσο ερωτευμένη μαζί του. Του απάντησα, ότι το κατάλαβα ότι είναι ο άνθρωπός μου, την πρώτη φορά που ακούμπησα το κεφάλι μου στο μπράτσο του» δήλωσε στον τηλεοπτικό εξομολογητή της η Μισέλ.

Ρώτησα κορίτσια της Εταιρείας αλλά και του φιλικού μου περιβάλλοντος, αν και αυτές με το που ακούμπησαν το μπράτσο του δικού τους, κατάλαβαν ότι είναι ο άνθρωπος τους.

«Σε Άρλεκιν τα διαβάζεις αυτά, ρε μ@λάκα;» μου είπαν οι περισσότερες. Και το ‘ριξαν στον χαβαλέ.

«Εγώ τον ακουμπάω στο παντελόνι» μου είπε η Μαιρούλα. «Για να καταλάβω, πόσο την έχει».

«Εγώ του μυρίζω τις μασχάλες» μου είπε η Χαρά, την οποία χρόνια πολλά πριν την είχα κάνει προξενιό στον φίλο μου τον Μάκη. « Για να καταλάβω αν είναι καθαρός» κατέληξε.

Ακούστηκαν πολλά φαιδρά από τα κορίτσια αλλά δεν είχαν ακούσει ότι τα πράγματα στην Μισέλ ήρθαν χάρη σε ένα τάμα.

Έτσι λοιπόν, από την πλάκα περάσαμε στην θεωρία των ταμάτων.

Οι ψαγμένοι με τα τάματα τα διαχωρίζουν σε αυτόνομα και σε ανταποδοτικά προσταγής.

Αυτόνομα είναι συνήθως τα θρησκευτικά τάματα. Αυτά που πας μόνος σου στην εκκλησία, τάζεις ότι γουστάρεις και λογαριασμό δεν δίνεις σε κανένα, αν η επιθυμία σου πραγματοποιήθηκε η όχι.

Η ξαδέλφη μου, η Ράνια Κ, που είναι ψυχολόγος θεωρεί ότι τα αυτόνομα τάματα είναι μορφές ψυχικής εναπόθεσης των ελπίδων και σαν τέτοιες μπορούν -υπό προϋποθέσεις- να αποσυνδέονται από θρησκευτικές υποσχέσεις.

Αυτή λοιπόν, με ενημέρωσε για την ύπαρξη αρνητικών ταμάτων.

«Στην περίπτωση αυτή, εύχεσαι να μην στραβώσει κάτι» μου είπε. «Αν τα πράγματα πάνε καλά δεν δίνεις μία. Αν πάνε κατά διαόλου, τότε το τάμα το πληρώνει ο άλλος.

«Ρε Ράνια, δεν σε πιάνω» της είπα. «Για δώσε μου ένα παράδειγμα»

«Ξάδελφε» μου απάντησε, «γυρίζεις σπίτι, αργά το βράδυ, ξεθεωμένος από τη δουλειά στο γραφείο. Τάζεις, από μέσα σου, να μην αρχίσει η γυναίκα σου να σε ζαλίζει με μ@λακίες. Αν δεν πει καμία, έχει καλώς. Αν αρχίσει, να μην βάζει γλώσσα μέσα, την πλακώνεις στις σφαλιάρες για να είσαι συνεπής σε αυτό που έταξες».

-Ξαδέλφη, είσαι αστέρι. Εσύ κάνεις για ιδεολογική ενίσχυση ομάδας αλήθειας κόμματος.

Δεν μου απάντησε, γιατί είχε πάρει σοβαρά την υπόθεση της κατηγοριοποίησης των ταμάτων.

«Τα ανταποδοτικά προσταγής τάματα» συνέχισε την θεωρία της, «είναι αυτά που τρίτο πρόσωπο, γνωρίζοντας μια επιθυμία σου, όταν βρεθεί σε θέση να σου την ικανοποιήσει, σε προστάζει».

-Τάξε μου, σου λέει, αλλά δεν σου αποκαλύπτει τι θα σου προσφέρει, πριν ακούσει τι θα δώσεις.

Με προβλημάτισε η ξαδέλφη μου.

«Εδώ μπορεί να την πατήσεις» σκέφτηκα. «Γιατί αυτό που σού δίνει ένας τρίτος, μπορεί να είναι κάτι το ευτελές και εσύ να του το ανταποδώσεις, με κάτι μεγαλύτερης αξίας».

Η προσωπική μου συμβουλή είναι, όταν δεν είσαι και απόλυτα βέβαιος ότι ο άλλος θα σου προσφέρει κάτι σημαντικό, να μην κοστίζει η προκαταβολική ανταπόδοση.

Αν είσαστε άντρας και η προστάζουσα είναι γυναίκα, αποφύγετε τις σεξoυαλικές προσφορές. Μπορεί να μην γίνουν αποδεκτές.

«Τάξε μου» είχε πει στον φίλο μου τον Μάκη, η συνάδελφος μας η Αντιγόνη, όταν βρήκε στο server της εταιρείας ένα ξεχασμένο κώδικα λογισμικού.

Τον έβλεπε τον Μάκη, που έψαχνε μέρες τώρα και δεν τον έβρισκε στα αρχεία του.

«Λέγε μου» της είχε απαντήσει ο άθρησκος Μάκης, προφανώς αστειευόμενος και χωρίς να γνωρίζει τι είχε κατά νου η Αντιγόνη.

«Και θα σου κάνω ένα γλειφομoύvι, που θα σου μείνει αξέχαστο» της πρότεινε.

«Τι λες ρε μ@λάκα. Σου πήρε δέκα μέρες να φτιάξεις τον κώδικα και τον ψάχνεις άλλες δέκα. Και θέλεις να καθαρίσεις στο δεκάλεπτο;»

Τα τάματα για να πιάσουν πρέπει να είναι σαφή, ειλικρινή και να μην υποκρύπτουν δόλιες επιθυμίες.

Και το κυριότερο, όταν γίνει αντιληπτή στο περίγυρο, η πραγματοποίηση τους να μπορεί να δικαιολογηθεί η τυχόν παρεξήγηση τους.

Όπως αυτό, μιας φιλελέ πιστής, της Κυρίας Μαριάνθης, πού έταξε στο Άγιο Γεράσιμο να πάει ποδαράτη από το Αργοστόλι μέχρι το μοναστήρι, με ρεβύθια μέσα στα παπούτσια της, αν ο άντρας γινόταν καλά από μια αρρώστια που τον βασάνιζε.

Γίνεται καλά ο σύζυγος της και εκείνη πρέπει να εκτελέσει το τάμα.

Τη βλέπουνε οι συγχωριανοί της, να ανεβαίνει με γρήγορα βήματα το κακοτράχαλο μονοπάτι και σταυροκοπιούνται.

«Πώς κόβεις δρόμο τόσο εύκολα με ρεβίθια στα πατούμενα σου;» την ρωτάνε οι πονηροί νησιώτες.

«Είπα ότι θα βάλω μέσα ρεβίθια, μόνο δεν είπα άμα θα ‘ναι ωμά ή βρασμένα», τους απαντά εκείνη.

Το ύψος, λοιπόν, του τάματος για τους νεοφιλελεύθερους -που όλα τα κοστολογούν- πρέπει να είναι και μετρήσιμο και υποχρεωτικό.

Στο τελευταίο επέμεινε και μια άλλη όμορφη κοπέλα της Νέας Δημοκρατίας.

Η Έλενα η Ράπτη, που πιστεύει όχι μόνο στα τάματα αλλά και στην εκπλήρωση τους.

«Η εκπλήρωση του τάματος του Έθνους και των Ηρώων του Έθνους για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού συνεχίζει να αποτελεί ηθική και συμβατική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας» κατέθεσε με άλλους δεκαεπτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σαράντα σχεδόν χρόνια από τότε που έπεσε η χούντα, στη Βουλή συζητούνται ακόμη φασιστικά οράματα.

Τριάντα χρόνια από τότε που οι ηλεκτρονικές υπολογιστές μπήκαν στην καθημερινότητα μας, βουλευτές εξακολουθούν να τάζουν λαμπάδες και παπάδες να αγιάζουν από δρόμους μέχρι ανεμογεννήτριες.

Δέκα σχεδόν χρόνια από τότε που το Facebook μπήκε στα σχολεία, μαθητές και φοιτητές ανάβουν κεριά πριν τις εξετάσεις. Νέοι γονείς ζητάνε ευλογίες για νεογέννητα από τηλεπαρουσιάστριες.

Και για να τελειώνω, σας ρωτάω:

-Είσαστε σοβαροί και σας φαίνονται, όλα αυτά που διαβάσατε, γελοία;

-Όχι, φίλοι μου. Είναι αυτοί γελοίοι, και μας φαίνονται γελοία και όλα αυτά που κάνουν.

Γ.Κ.

(Αγαπητέ φίλε, καταπληκτικό το κείμενό σας. Θα σας πω κάτι που μπορεί να σας φανεί περίεργο. Εγώ σέβομαι την πίστη κάθε ανθρώπου, αρκεί να μη μου την κολλάει στη μούρη. Επίσης, σέβομαι τον έρωτα κάθε ανθρώπου. Αν έχετε προσέξει, έχω σατιρίσει τα πάντα, εκτός από τον έρωτα των ανθρώπων. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Έλληνες -που θεωρούν τα πάντα στην Ελλάδα ιερά-, εγώ θεωρώ ιερό μόνο τον έρωτα μεταξύ δυο ανθρώπων. Δεν ξέρω αν υπάρχει θεός αλλά ο έρωτας είναι το κοντινότερο στον θεό που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος στη ζωή του. Δεν έχω πρόβλημα και με τον έρωτα τριών και τεσσάρων ανθρώπων μεταξύ τους -όπως αισθάνεται ο καθένας- αλλά εγώ τουλάχιστον τον νιώθω σαν μια one on one κατάσταση. Το πρόβλημά μου με τη Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη -αλλά και πολλούς άλλους- είναι πως “πουλάνε” την προσωπική τους ζωή. Είναι δικαίωμα της Ασημακοπούλου να κάνει και τάμα, να κάνει και φανουρόπιτα για να βρει το άλλο της μισό. Όλοι οι άνθρωποι αυτό ψάχνουν. Το σέβομαι. Είναι δικαίωμα του Μητσοτάκη να πέσει στα πατώματα, για να είναι με την γυναίκα του ή όποιαν άλλη γυναίκα γουστάρει. Κι αυτό το σέβομαι. Όποιος δεν το σέβεται, δεν έχει ιδέα τι σημαίνει άνθρωπος. Αλλά, ρε παιδιά, σεβαστείτε λίγο τον έρωτά σας. Μην τον κάνετε καρναβάλι. Ξέρω καλά πως ο άνθρωπος που είναι πραγματικά ερωτευμένος δεν “διαφημίζει” τον έρωτά του στα τηλεοπτικά κανάλια. Τον ζει. “Live a true love story and tell no one…” έγραψε ο Khalil Gibran. Ο ερωτευμένος τον σέβεται τον έρωτά του. Όταν λοιπόν η Ασημακοπούλου, ο Μητσοτάκης και τόσοι άλλοι “πουλάνε” τον έρωτά τους και την προσωπική τους ζωή για να κερδίσουν ψήφους, το θεωρώ χυδαίο. Και από την στιγμή που φέρνεις εσύ την προσωπική σου ζωή, σαν τελάλης, σε γνώση όλων, θα υποστείς κριτική και θα γελοιοποιηθείς. Αλλά εσύ έδωσες το δικαίωμα για αυτό. Πάντως, ανεξάρτητα από το ότι η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου βγήκε στις τηλεοράσεις να πει για το τάμα που της έστειλε ένα …προξενιό, εγώ πιστεύω στο “ζήτησε και θα σου δοθεί”. Όπως πιστεύω και στο θαύμα. Αλλά είναι αυτά προσωπικά πράγματα, και τα κρατάω για εμένα και για αυτούς που αγαπάω. Επίσης, δεν προσπαθώ να τα επιβάλω σε κανέναν. Να είστε καλά. Κάντε κι ένα τάμα για μένα να μην είμαι στην Ελλάδα σε μερικούς μήνες. Μπορεί να πιάσει.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.