Κούβα, μία σοσιαλιστική χώρα που ανθίζει ο καπιταλισμός (4)

Γεια σου πιτσιρίκο,
Η Κούβα έχει πετύχει στο τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας τρομερά πράγματα. Εάν αναλογιστεί κάποιος και το τι έχει περάσει αυτά τα χρόνια, τα επιτεύγματά της γίνονται ακόμα μεγαλύτερα.

Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη σε αγαθά και υπηρεσίες είναι μεγάλη.

Το εμπάργκο, σε συνδυασμό με την έλλειψη επενδύσεων -λόγω της συνιδιοκτησίας με το κράτος που υποχρεούται κάποιος ιδιώτης-, κρατάνε τη χώρα αρκετά χρόνια πίσω.

Προς τα πού βαδίζει;

Αν και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες, τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά γραφεία παραμένουν στα χέρια του κράτους, έχει δοθεί πλέον η δυνατότητα στους πολίτες να δημιουργούν μικρές τουριστικές επιχειρήσεις.

O Xavier δεν έχει κλείσει χρόνο από τότε που καταχώρησε το σπίτι του στο Airbnb.

Οι φήμες θέλουν τον ιδιοκτήτη ή τον CEO της Airbnb, να έχει ταξιδέψει μαζί με τον Ομπάμα στην ιστορική συνάντηση με τον Κάστρο. Καθόλου απίθανο, αν αναλογιστεί κανείς πως λίγο καιρό μετά ξεκίνησε η δραστηριοποίησή της στο νησί.

Η γυναίκα του Xavier θεωρεί πως πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση.

Είναι ευγνώμων για όλα όσα παρέχει το κράτος, αλλά, όπου δε μπορεί να προσφέρει με τις δικές του δυνάμεις, θεωρεί πως πρέπει να δώσει τη δυνατότητα σε ιδιωτικούς κολοσσούς να επέμβουν.

Πιστεύει πως, όσο υποχρεώνονται οι εταιρείες να δίνουν το 51% στο κράτος, δεν πρόκειται να έρθουν σοβαρές επενδύσεις.

Η άποψή της είναι πως πρέπει να πάνε σε ένα δυτικό μοντέλο οικονομίας, με απελευθέρωση της ιδωτικής επιχειρηματικότητας και φορολογικό σύστημα.

Με αυτό τον τρόπο θα αρθεί και το εμπάργκο και θα επέλθει ανάπτυξη στο νησί.

Θέα από το σαλόνι του Xavier​

Ο Xavier, από την άλλη, είναι πιο σκεπτικός. Κι αυτός θέλει μία καλύτερη, ευκολότερη ζωή, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί να κάνουν κουμάντο στη χώρα του οι Αμερικανοί ή οι ιδιωτικές εταιρείες.

Επίσης, αναρωτιέται ποιος θα ελέγξει όλες αυτές τις εταιρείες και τα μονοπώλια που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν.

Παρ’ όλα αυτά, το πλάνο έχει εκπονηθεί ήδη όπως μου είπε.

Μέχρι το 2030, η Κούβα θα έχει ολοκληρωμένο φορολογικό σύστημα και θα επιτρέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο Xavier δεν είναι αισιόδοξος.

Η νέα γενιά δεν ενδιαφέρεται για τον Φιντελ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα.

Δεν ενδιαφέρεται για την ιστορία και τους αγώνες που δόθηκαν, ούτε για τους λόγους. Μου έδειχνε χαρακτηριστικά τα hotspot που μαζεύονται οι νέοι.

Εκατό ατόμα σε μία πλατεία να ασχολούνται με το Facebook, το lifestyle της Αμερικής, ρούχα, παπούτσια, αυτοκίνητα, κοσμήματα. Μία ολόκληρη γενιά που βλέπει το τυρί και όχι τη φάκα.

Δεν ξέρει ο νέος Κουβανός τι σημαίνει ανεργία.

Δεν ξέρει τι σημαίνει να μη μπορείς να σπουδάσεις.

Δεν ξέρει τι σημαίνει να χρωστάς το σπίτι σου, στην εφορία, στη τράπεζα.

Δεν ξέρει τι σημαίνει να σου πέφτουν τα δόντια και να μην έχεις λεφτά για οδοντίατρο.

Δεν ξέρει τι σημαίνει να σε μαχαιρώνουν για λίγα ευρώ ή δολλάρια..

Δεν ξέρει τι είναι η κατάθλιψη και οι ψυχολόγοι.

Δεν ξέρει τι σημαίνει να αυτοκτονείς λόγω χρεών.

Δεν ξέρει και δεν μπορεί να το δει. Είναι σαν τον ερωτευμένο που δε βλέπει τον καραγκιόζη ή την καριόλα που έχει ερωτευτεί.

Βλέπει όλους εμάς τους τουρίστες, με τις κάμερες μας, τα κινητά, τα laptop, τα ακριβά ρούχα αλλά δεν βλέπει τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά στις τσάντες.

Θέλω να τους φωνάξω με όλη μου τη δύναμη!

Ξυπνήστε ρε! Μη την πατησετε!

Μπορεί να μη ζείτε στον παράδεισο, αλλά είστε πολύ πιο κοντά σε αυτόν από ό,τι όλοι εμείς οι υπόλοιποι.

Δε θα με ακούσουν. Κανέναν δε θα ακούσουν. Η ψευδαίσθηση του “Εγώ θα τα καταφέρω, εκεί που οι άλλοι θα αποτύχουν”.

Κρίμα.

Μου λείπει ήδη η Κούβα.

Μακάρι με κάποιο μαγικό τρόπο να μη παρασυρθούν. Μακάρι να χτίσουν πάνω στις επιτυχίες τους και να κρατήσουν τα κεκτημένα τους.

Φιλιά από Γερμανία

Γιώργος

Υ.Γ. Τα γερμανικά μου έχουν φάει τη ψυχή, Ηλία!

(Αγαπητέ Γιώργο, ό,τι και να πεις στους νέους Κουβανούς, δεν θα καταλάβουν. Κάθε γενιά γράφει την δική της ιστορία. Επίσης, για μια ακόμα φορά, δεν μπορεί μόνο μια χώρα -όσο μεγάλη κι αν είναι- να είναι σοσιαλιστική. Απλά, δεν γίνεται. Το ξέρουμε και από την πρόσφατη ιστορία. Σοσιαλισμός ή παντού ή πουθενά. Οι διεθνείς εξελίξεις μπορεί να σώσουν την Κούβα και να την κάνουν να μοιάζει με πρότυπο σε σχέση με άλλες χώρες. Βέβαια, εξαρτάται και τι προτεραιότητες έχει κάθε κοινωνία. Τώρα, εμείς οι Έλληνες τι να πούμε για την Κούβα και τους Κουβανούς; Εμάς μας πήραν την χώρα και φεύγουμε μετανάστες. Εσύ στην Γερμανία, ο Ηλίας στην Ελβετία, ο Βασίλης στη Σουηδία, εγώ πρόσφυγας στην Αθήνα. Να είσαι καλά, Γιώργο. Hasta siempre!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.