Έλληνες και Ιστορία

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Είναι σπάνιο να διαβάζεις τα κείμενα κάποιου και να είναι σαν να τα έγραψες εσύ. Αυτό ισχύει με τα γραπτά που αναρτάς στο blog σου, αδερφέ. Όμως, στο κείμενο που διάβασα σήμερα και στο σημείο που αναφέρεις “Υποθέτω πως όλοι γνωρίζουμε τι έκανε η Γερμανία στην Ελλάδα στην διάρκεια της Κατοχής” έχω σοβαρή διαφωνία. Αν αναφέρεσαι στους επισκέπτες του blog σου, υποθέτω πως έχεις δίκιο. Αν όμως γράφεις γενικά για τους Έλληνες, αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και εξηγούμαι:

1. Οι Έλληνες μαθητές δεν διδάσκονται σύγχρονη ιστορία· απόδειξη πως μπερδεύουν την 25η Μαρτίου 1821 με το έπος του 1940. “Σωστά” δεν την διδάσκονται διότι θα πρέπει να διδαχθούν και για το τι έγινε μετά το ’40, δηλαδή για την Εθνική Αντίσταση. Και για το ποιοι την έκαναν και για τους ήρωες-ταμπού της εποχής, αντίστοιχους αυτών της παλιγγενεσίας, όπως τον Άρη Βελουχιώτη. Θα πρέπει να διδαχθούν για τους προδότες που δεν τιμωρήθηκαν ποτέ και που, αντιθέτως -άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία-, έγιναν τιμητές και στελέχωσαν το κράτος μετά! Για την τύχη των αντιστασιακών (εξορίες, δολοφονίες, φυλακίσεις κλπ.). Τα συγκεκριμένα τα γνωρίζεις και τα γράφεις πιο καλά από εμένα.

2. Όταν ήμουν στο Λύκειο, θυμάμαι πως μας μάθαιναν πως, για να γραφτεί με έγκυρο τρόπο η Ιστορία, θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 50 χρόνια από τα γεγονότα, έτσι ώστε ο ιστορικός να είναι ανεπηρέαστος από την εποχή. Όντως, αυτό έχει συμβεί και οι περισσότεροι ιστορικοί έχουν γράψει τι πραγματικά συνέβη τότε. Η επίσημη πολιτεία, όμως, ποτέ δεν επέλεξε αυτό το πράγμα να γίνει διδαχή και παιδεία. Μα πώς, άλλωστε, αφού πολλοί ασκούντες νομοθετικό έργο είναι φυσικοί και πολιτικοί απόγονοι των δοσίλογων της εποχής.

3. Η μεγάλη μου προσωπική απογοήτευση, όμως, είναι πως εκτιμώ ότι δεν έχουμε ως λαός πλέον την ποιότητα και το ενδιαφέρον να ψάξουμε και να μάθουμε και για αυτήν την εποχή και για άλλες. Είμαστε ένας λαός που οι περισσότεροι λαμβάνουν αρκετά καλή εκπαίδευση, αλλά καθόλου παιδεία.

Κι αυτό το διαπιστώνει καθημερινά στις συναναστροφές του ο καθένας. Ας μην επεκταθώ, όμως, σε αυτό.

4. Στο έλλειμμα παιδείας συντελεί και η υπέρ του δέοντος παρακολούθηση της τηλεόρασης και δη της πάρα πολύ φθηνής ποιοτικά ιδιωτικής.

5.Και για να το κλείσω να μην σε ζαλίζω, οι νεότεροι Έλληνες ούτε καν “Μικρό Ήρωα” δεν έχουν ευτυχήσει να διαβάσουν.

Δεν ξέρεις πόση συγκίνηση και τιμή ένοιωσα όταν μια μέρα στο τραίνο, όπου καθόταν απέναντί μου μια Ελληνίδα έγχρωμη κυρία με τα δύο της παιδιά.

Το αγόρι ήταν 12 χρονών και επρόκειτο να είναι σημαιοφόρος στην παρέλαση -ήταν παραμονή της 25ης Μαρτίου 2017- και κρατούσε και διάβαζε επανέκδοση του προαναφερόμενου θρυλικού κόμικ.

Τώρα θα μου πεις υπάρχει ελπίδα; Νομίζω πως το συμβάν αποτελεί φωτεινή εξαίρεση.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση, αδερφέ.

Μιλτιάδης

(Αγαπητέ φίλε, αν δεν κάνω λάθος, στο σχολείο μαθαίναμε -και μαθαίνουν ακόμα- για τις κτηνωδίες των Ναζί στην Ελλάδα. Επίσης, δεν χρειάζεται να το έχεις μάθει στο σχολείο. Είναι γεμάτη μνημεία η Ελλάδα για αυτούς που εκτέλεσαν οι Ναζί. Πολλοί από τους ανθρώπους που πολέμησαν το ’40 και αντιστάθηκαν στην Κατοχή ζουν ακόμα. Και την Ιστορία μπορείς να την μάθεις και μετά το σχολείο ή παράλληλα με το σχολείο. Αλίμονο αν μέναμε με ό,τι μάθαμε στο σχολείο. Η γνώση είναι απλωμένη στη ζωή, δεν τελειώνει με το σχολείο. Νομίζω πως ο Μικρός Ήρως δεν λέει και πολλά σε ένα σημερινό παιδί, γιατί δεν ζούμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 που μόλις είχε βγει από Εμφύλιο και ήταν εξαιρετικά διχασμένη. Άλλωστε, ο Μικρός Ήρως δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ιστορία αλλά με τις αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια κάποιων και την επιθυμία του δημιουργού του να ενώσει τους Έλληνες. Το κακό με την Ελληνική Ιστορία είναι πως είναι μόνο ένδοξη και γεμάτη ήρωες. Προδότης ούτε για δείγμα. Άρα, ο πολύς ηρωισμός έχει αρνητικά αποτελέσματα. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.