Βαδίζω και παραμιλώ

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορώ στο κέντρο της Αθήνας και έχω παρατηρήσει πως έχουν αυξηθεί πολύ οι περιπτώσεις ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα που παραμιλούν και τσακώνονται μόνοι τους με αόρατους ανθρώπους.

Είναι προφανές πως οι ψυχικές ασθένειες ευδοκιμούν στην χρεοκοπημένη Ελλάδα, ενώ και οι δομές ψυχικής υγείας μάλλον δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση.

Επίσης, χρειάζονται χρήματα για να επισκέπτεσαι τον ψυχίατρο, αν και ξέρω περιπτώσεις ψυχιάτρων που βλέπουν τουλάχιστον τους παλιούς τους ασθενείς -που δεν έχουν πια την οικονομική δυνατότητα- χωρίς να παίρνουν χρήματα.

Το καλοκαίρι βοηθάει να φαίνονται οι άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα, αφενός λόγω του καλού καιρού που κάνει τους ανθρώπους να είναι έξω -χώρια που η ζέστη τρελαίνει τους ανθρώπους- και αφετέρου επειδή οι Αθηναίοι φεύγουν για διακοπές.

Είναι κάποιες ημέρες, γύρω στον Δεκαπενταύγουστο, που, αν κυκλοφορήσεις στο κέντρο της Αθήνας, νομίζεις ότι η Αθήνα είναι τρελοκομείο.

Όταν αραιώνουν οι “κανονικοί”, αναδεικνύονται οι “προβληματικοί”.

Καθώς περπατούσα προχτές με μια φίλη μου στην Μητροπόλεως, συναντήσαμε μια κυρία η οποία τσακωνόταν πολύ άσχημα με κάποιον που δεν ήταν εκεί.

Συναντήσαμε και άλλους ανθρώπους με το ίδιο θέμα, και λίγη ώρα αργότερα συναντήσαμε πάλι την ίδια γυναίκα στην Αποστόλου Παύλου να τσακώνεται με την ίδια ένταση με κάποιον που πάλι δεν ήταν εκεί.

Τότε είπα στη φίλη μου πως αυτοί οι άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα, που φαίνονται περισσότερο όταν οι Αθηναίοι φεύγουν από την Αθήνα για διακοπές, μου θυμίζουν τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει από τη χώρα πάνω από 500 χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι ανήκαν στο πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Η φυγή αυτών των ανθρώπων, κάνει αυτούς που έμειναν να φαίνονται περισσότερο.

Και αυτό που βλέπεις είναι αποκαρδιωτικό.

Το πιο αποκαρδιωτικό είναι το ότι οι 500 χιλιάδες Έλληνες δεν έφυγαν για διακοπές, οπότε δεν θα επιστρέψουν -αν επιστρέψουν- σύντομα.

Το ακόμα πιο αποκαρδιωτικό είναι πως η φυγή συνεχίζεται.

Η γύμνια της Ελλάδας σε ανθρώπινο δυναμικό γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο εμφανής.

Σε όλους τους τομείς.

Η περιουσία κάθε χώρας είναι οι άνθρωποί της.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι πολιτικοί επιμένουν πως η Ελλάδα θα γνωρίσει ανάπτυξη και πρόοδο με τους Έλληνες να την εγκαταλείπουν.

Βέβαια, οι πολιτικοί έχουν χρήματα για να πηγαίνουν στον ψυχίατρο και να αγοράζουν τα χάπια τους.

Περαστικά.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.