Παλεύοντας με τους τουρίστες

Κάποιος θα μπορούσε να παρομοιάσει τους τουρίστες με τις ακρίδες και μάλλον δεν θα είχε άδικο. Οι τελευταίες, όταν βρίσκονται σε φυσιολογικούς αριθμούς, αποτελούν ζωτικό στοιχείο για την σταθερότητα του οικοσυστήματος· όταν όμως αυξάνει ο αριθμός τους υπερβολικά, γίνονται μάστιγα, καταστρέφουν τις καλλιέργειες και τα υπόλοιπα φυτά οδηγώντας στην λιμοκτονία ανθρώπους και ζώα στην περιοχή που πλήττεται από αυτές.

Έπεσαν ακρίδες, λέγανε τα παλιά τα χρόνια και ήταν αληθινή κατάρα για τον πληθυσμό μιας χώρας, μια από τις δέκα πληγές του Φαραώ.

Στις μέρες που έρχονται θα ακούγονται συχνά πυκνά έντρομοι οι κάτοικοι πόλεων και μαγευτικών νησιών να λένε με απόγνωση ότι στον τόπο τους έπεσαν τουρίστες.

Στην Βαρκελώνη πχ ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 32 εκατομμύρια μέσα στα τελευταία 5 χρόνια.

Καλύπτουν κάθε ελεύθερο χώρο, πλατείες, στενούς και φαρδύς δρόμους, παραλίες και πολυκατοικίες που κάποτε τις κατοικούσαν κανονικοί άνθρωποι και τώρα έχουν μετατραπεί σε αποικίες της Airbnb.

Ακόμα και μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, η δίψα των τουριστών για ολιγοήμερη διασκέδαση και ξέφρενη κατανάλωση δεν μειώθηκε καθόλου.

Την επομένη της επίθεσης υπήρχαν άλλωστε εκατοντάδες τουρίστες που επισκέπτονταν τον τόπο της σφαγής για να τραβήξουν selfies.

Μετά, συνέχιζαν κανονικά την επιδρομή στα μαγαζιά, την μασαμπούκα στα ταβερνεία, την ηλιοθεραπεία στην παραλία και τα παγωμένα cocktails στην Μπαρθελονέτα.

Είναι τόσοι πολλοί που οι κάτοικοι –λένε ότι– ζουν πια ανάμεσά τους.

Ούτε οι υποδομές των πόλεων αρκούν πια για να εξυπηρετήσουν και να ικανοποιήσουν τους τουρίστες-ακρίδες.

Οι τοπικές κοινωνίες βουλιάζουν κάτω από τον όγκο των τουριστών και πνίγονται από την σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση της οικονομίας τους από αυτούς.

Μα οι τουρίστες φέρνουν χρήματα κι ανάπτυξη υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι του μαζικού τουρισμού.

Ούτε που τους περνά η σκέψη από το μυαλό πως η άναρχη τουριστική ανάπτυξη υποβαθμίζει το περιβάλλον, επιβαρύνει δραματικά τις υπάρχουσες υποδομές, δυναμιτίζει τις κοινωνικές σχέσεις και τελικά ακυρώνει ολόκληρο το υποτιθέμενα αναπτυξιακό μοντέλο πάνω στο οποίο βασίζεται ο πλούτος τους.

Και το πιο όμορφο μέρος στον κόσμο μετατρέπεται σε αληθινή κόλαση, όταν πέσει στην παγίδα της υπερεκμετάλλευσης.

Υπάρχουν όρια στον αριθμό των επισκεπτών που μπορεί να αντέξει ένα μνημείο, μια όμορφη κωμόπολη, μια κατάξανθη αμμουδιά.

Και κάποιος πρέπει να τα θέσει αυτά τα όρια, κι αυτός ο κάποιος μπορεί και πρέπει να είναι ο ίδιος ο κάτοικος της περιοχής αυτής.

Στην ουσία πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση, μια διαδικασία αυτογνωσίας κι αυτοσυγκράτησης.

Από την μια το χρήμα, κι από την άλλη η αγάπη για τον τόπο σου και μαζί η συνειδητοποίηση πως την ομορφιά την έχεις κληρονομήσει από τους προηγούμενους και πρέπει να την παραδώσεις στους επόμενους.

Αυτή η συνείδηση των πραγμάτων έχει σε μεγάλο βαθμό χαθεί και η ασχήμια έχει βρει στα μυαλά των ανθρώπων την χειρότερη από όλες τις δικαιολογίες, στην τόσο όμορφη και διφορούμενη λέξη «πρόοδος».

Τα γράφω αυτά γιατί η χώρα μας είναι μια από εκείνες τις χώρες που μπορείς ακόμα να βρεις ένα περιγιάλι ήσυχο χωρίς πολλούς ανθρώπους, μια αμμουδιά με αρμυρίκια και πολλά τζιτζίκια όπως αυτά που συντροφεύουν τα podcast σου, φίλε μου Πιτσιρίκο.

Τα γράφω αυτά γιατί είναι πια πολύ ξεκάθαρος ο ρόλος που προορίζουν για την χώρα μας τα αφεντικά της Γερμανικής ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η αγορά χιλιάδων παραθεριστικών κατοικιών από τους συνταξιούχους της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης καθώς και η λειτουργία μεγάλων «βιομηχανικών» τουριστικών μονάδων όπου θα ξοδεύουν τις ολιγοήμερες διακοπές τους –και θα ξεκαυλώνoυν βέβαια– οι εργαζόμενοι των κρατών αυτών.

Το μοντέλο αυτό δεν αφήνει πολλά περιθώρια ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, όσο κι αν προσπαθούν απεγνωσμένα να μας πείσουν για το αντίθετο οι πλασιέδες των Γερμανών στην Ελλάδα.

Επιπλέον απειλεί το μέλλον του τόπου, υποθηκεύοντας την γη και απαξιώνοντας την ομορφιά της πατρίδας μας.

Νησιά χωρίς Έλληνες και με χιλιάδες τουρίστες- ακρίδες.

Σκηνικό για γαμήλια ταξίδια νεόπλουτων Κινέζων και για περιπάτους Βόρειοευρωπαίων συνταξιούχων.

Σκηνικό για selfies.

Χάνουμε τον τόπο μας και το δικαίωμά μας να ζούμε σαν άνθρωποι στα μέρη όπου γεννηθήκαμε χωρίς να κλαίμε από οργή κι από θυμό, χωρίς να αντιδρούμε.

Βλέπουμε πια την απαξίωση της ίδιας μας της ζωής ως την μια και μοναδική ευκαιρία επιβίωσης.

Κι αυτό είναι περισσότερο τραγικό κι από την υποδούλωση της χώρας μας στην αριστοκρατία του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Ο στόχος μας θα έπρεπε να είναι ο υποδιπλασιασμός της τουριστικής κίνησης με τον ταυτόχρονο διπλασιασμό των εσόδων από τον τουρισμό.

Κι αυτό θα σήμαινε προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος, εμμονή στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και απομαζικοποίηση του τουριστικού προϊόντος.

Απαιτούνται επίσης μεγάλες επενδύσεις στις εναλλακτικές πηγές ενέργειες, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών πολλών νησιών του Αιγαίου.

Δεν χρειαζόμαστε σε πρώτη φάση μεγαλύτερα αεροδρόμια ή λιμάνια αλλά καλύτερη οργάνωση και μεθοδικότερη εκμετάλλευσή τους.

Χρειάζεται επίσης να μπει φραγμός σε εταιρίες τύπου Airbnb που απειλούν τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες των τοπικών κοινωνιών.

Έλα μου, όμως, που η γνώμη του δόκτορος Σόιμπλε είναι εκ διαμέτρου διαφορετική.

Έλα, όμως, που στα προτεκτοράτα οι ιθαγενείς δεν δικαιούνται να έχουν γνώμη, και μονάχα τον νικητή του Survivor μπορούν να εκλέξουν με ψηφοφορία.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

(Αγαπητέ Ηλία, εγώ λέω πως οι τουρίστες είναι ποντίκια που αφήνουν πίσω τους σκουπίδια. Αναφέρομαι, βέβαια, στο μαζικό τουρισμό και όχι στους ταξιδιώτες ή τους λάτρεις της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, συναντώ συνέχεια τους ίδιους ανθρώπους στα ίδια νησιά. Είναι άνθρωποι -κυρίως από χώρες της βόρειας Ευρώπης- που αγαπούν την Ελλάδα περισσότερο από εμάς. Ηλία, νομίζω πως ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η Ελλάδα έγινε δεκτή στο κλαμπ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν για να χρησιμοποιηθεί ως θέρετρο των Ευρωπαίων. Οι Σεϋχέλλες είναι μακριά, η Ελλάδα είναι κοντά. Οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου βλέπουν τις χώρες τους να πέφτουν στα χέρια των πλούσιων βορειοευρωπαίων. Το χειρότερο είναι πως πας στα νησιά και οι Έλληνες είναι πια κάτι σαν ντεκόρ. Οι κοινωνίες των νησιών υπάρχουν μόνο για να εξυπηρετούν τους τουρίστες. Από την άλλη, εδώ είναι Μεσόγειος. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει άνθρωπος στην Ελλάδα -απ’ όπου κι αν προέρχεται- και να μην αλλάξει. Το φως θα του αλλάξει τα φώτα. Θα τα αναθεωρήσει όλα. Ηλία, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Όπως δεν υπάρχει σχέδιο και για τίποτε άλλο. Η μοίρα της Ελλάδας είναι προδιαγεγραμμένη. Ας την απολαύσουμε, όσο μπορεί ο καθένας, όσο είμαστε ζωντανοί. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.