Αυτομαστίγωμα

Δεν είναι λίγοι αυτοί οι Έλληνες που υποστηρίζουν πως πρέπει να σταματήσουμε το αυτομαστίγωμα -για τα λάθη του παρελθόντος- και να πάμε παρακάτω.

Μου το γράφουν και αρκετοί αναγνώστες, οι οποίοι ενοχλούνται από κάποια κείμενά μου.

Κατ’ αρχάς, δεν είναι αυτομαστίγωμα να βλέπεις τα λάθη που έκανες.

Αυτό λέγεται “αυτοκριτική”.

Και είναι κάτι που σπανίζει στην Ελλάδα, αφού στην Ελλάδα φταίει πάντα ο άλλος.

Επίσης, ξέρουμε κάποιον που να πήγε παρακάτω χωρίς να έχει αντιληφθεί τι έκανε λάθος τα προηγούμενα χρόνια;

Ξέρουμε κάποιον που να πήγε παρακάτω, κάνοντας τα ίδια που έκανε πριν και τον έστειλαν στον διάολο;

Εγώ δεν ξέρω κανέναν.

Ξέρουμε κάποιον που να προχώρησε στη ζωή, χωρίς να κλείσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν του;

Ούτε τέτοιον ξέρω.

Δηλαδή, η Ελλάδα χρεοκόπησε -χωρίς να αποδοθεί Δικαιοσύνη για την χρεοκοπία της χώρας- και θα προχωρήσει για να πάει πού;

Πουθενά δεν πάει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα λάθη του παρελθόντος, συνεχίζει με ξεπουλημένους πολιτικούς, συνεχίζει με μαφιόζους ολιγάρχες, συνεχίζει με ψέματα και εθνικούς μύθους, συνεχίζει με σημαίες και παρελάσεις -αν και προτεκτοράτο-, συνεχίζει με τους παπάδες να θέλουν να αποφασίσουν πώς θα ζουν οι πολίτες, συνεχίζει χωρίς διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, συνεχίζει με διορισμούς ημετέρων, συνεχίζει με το να κοιτάει ο καθένας την πάρτη του και, γενικά, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα.

Τηλεπαιχνίδια, μπάλα και σκυλάδικα.

Οι ίδιοι άνθρωποι στα ίδια πόστα.

Λες και δεν έγινε τίποτα.

Χώρια που έφυγαν στο εξωτερικό αυτοί που μπορούσαν να αλλάξουν τη χώρα και δεν κουνήθηκε από τη θέση του κανένας από αυτούς που την ξέσκισαν.

Προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι νέο και όμορφο που να γεννήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Λοιπόν;

Καταλαβαίνω πως μπορεί να είναι δυσάρεστο να σου επισημαίνουν πως η χώρα σου παρακμάζει και σαπίζει αλλά αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα.

Η Ελλάδα παρακμάζει και σαπίζει.

Και πάει από το κακό στο χειρότερο.

Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.

Όχι εγώ. Ο Γιώργος Σεφέρης.

(Μια παράκληση: Καταλαβαίνω πως διαβάζουν το μπλογκ και χαζοχαρούμενοι, και θεούσες, και ηλίθιοι. Αυτό δεν είναι δική μου ευθύνη. Επειδή προσπαθώ να μειώσω τους αναγνώστες του μπλογκ όσο περισσότερο γίνεται -δεν είναι καλό να σε διαβάζουν πολλοί σε ένα προτεκτοράτο-, παρακαλώ τους χαζοχαρούμενους, τις θεούσες και τους ηλίθιους να μη με διαβάζουν και να πάψουν να με ακολουθούν και να με ενοχλούν στα social media. Εγώ δεν ενόχλησα ΠΟΤΈ κανέναν στη σελίδα του. Επίσης, όποιος έχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις απόψεις του, ας κάνει ένα μπλογκ κι ας τις γράψει. Εγώ αυτό έκανα, τίποτα περισσότερο. Και μπορούν να το κάνουν όλοι. Αντί να λες στους άλλους πως είναι εντελώς λάθος και να τους βρίζεις, γράψε εσύ τα σωστά. Καλή επιτυχία. Ευχαριστώ.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.