Πέφτω από τα σύννεφα

Μαθαίνω πως ομάδες πολιτών αλωνίζουν την Αθήνα και κάνουν ό,τι γουστάρουν. Ξύλο, απειλές, μολότοφ κλπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την έξαρση φαινομένων βίας, ανομίας και εγκληματικότητας.

Σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «Όποιος βάλει μια ιδεολογική ταμπέλα μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει. Να δέρνει, να τραμπουκίζει, να καταστρέφει.»

Οι πολίτες κάνουν ό,τι γουστάρουν, αφού το ίδιο έκαναν και οι πολιτικοί, αγνοώντας τη βούληση των πολιτών.

Δεν είχα καμία αμφιβολία πως, αν δεν αποδοθεί Δικαιοσύνη για την χρεοκοπία της χώρας, δεν θα αργούσε η ώρα που ο κάθε πολίτης θα πιστεύει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να πάρει τον νόμο στα χέρια του.

Η ανομία προκαλεί βία.

Τον Απρίλιο του 2011, έγραφα:

Το έγραψα και το ξαναέγραψα πολλούς μήνες πριν πως το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η χρεοκοπία. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η κατάργηση της Δικαιοσύνης που οδηγεί στην ανομία. Και αυτή η ανομία ξεκινάει από την πλήρη ατιμωρησία των υπευθύνων για τη χρεοκοπία της χώρας. Αν δεν έχει πάει κανένας πολιτικός στη φυλακή –και ούτε καν σε δίκη- για τη χρεοκοπία της χώρας, δεν μπορείς να βάλεις κανέναν πολίτη στη φυλακή. Έχουν όλοι άλλοθι.

Κάποιοι εκπλήσσονται επειδή κάποιοι πολίτες παίρνουν το Νόμο στα χέρια τους.

Εγώ πάλι εκπλήσσομαι με την ψυχραιμία που έχουν επιδείξει οι Έλληνες από την χρεοκοπία της χώρας και μετά.

Περίμενα να έχουν συμβεί χειρότερα περιστατικά αυτά τα χρόνια από σπασίματα βιτρινών, συμβολικές καταλήψεις και απειλές σε γιατρό με την κατηγορία πως παίρνει φακελάκι.

Μάλιστα, μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, έχω την εντύπωση πως επικρατεί σχετική ηρεμία· ειδικά, αν σκεφτείς τι έχει συμβεί από τότε και μετά.

Όταν σε μια χρεοκοπημένη και διαλυμένη χώρα δεν υπάρχει Δικαιοσύνη και ισονομία -αν όχι απόλυτη, που είναι ουτοπία, κάποια αίσθηση ισονομίας, τέλος πάντων- αλλά επικρατεί ανομία, βρίσκω απόλυτα λογικό ο καθένας να πιστεύει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να παραμένει ατιμώρητος.

Δεν λέω πως συμφωνώ· λέω πως το βρίσκω λογικό και αναμενόμενο.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που χρεοκόπησε και δεν τιμωρήθηκε κανείς.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που κάποιοι θεώρησαν πως το θέμα της χρεοκοπίας έκλεισε με το “Μαζί τα φάγαμε” του Πάγκαλού, ξεχνώντας πως, αφενός κανένας εισαγγελέας δεν κάλεσε τον Πάγκαλο που παραδέχτηκε πως έφαγε και αφετέρου πως “αφού τα λεφτά τα φάγαμε μαζί, αυτό σημαίνει πως ό,τι βλέπουμε γύρω μας -σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, κότερα κλπ- είναι αποτέλεσμα κλοπής και όχι τίμιας εργασίας. Άρα, αφού είναι κλοπιμαία, δεν υπάρχει λόγος να τα σεβαστεί κάποιος· μπορεί να τα κάψει, να τα ανατινάξει και να σκοτώσει τους ιδιοκτήτες τους. Και ποιος ‘δικαιούται’ να το κάνει αυτό, αφού τα ‘φάγαμε μαζί’; Μα αυτός που δεν έχει τίποτε από όλα αυτά, αυτός που δεν ‘έφαγε’».

Η Ελλάδα είναι η χώρα που ανατράπηκε το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος και αυτό αντιμετωπίστηκε σαν φυσικό φαινόμενο· όπως δηλαδή συνέβη και με την χρεοκοπία.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που οι μαφιόζοι ολιγάρχες αγόρασαν όλα τα σάπια ΜΜΕ και τις ποδοσφαιρικές ομάδες και διατηρούν στρατιές από μπράβους και χουλιγκάνους· η επίθεση στα γραφεία του Έθνους του Ιβάν Σαββίδη μάλλον δεν έγινε από αναρχικούς.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που στη φυλακή είναι η Ηριάννα, που όλοι -και οι δικαστές- ξέρουν πως είναι αθώα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που οι νέοι της -αν δεν είναι γόνοι της οικονομικής ελίτ- θα πρέπει να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να ζήσουν.

Θα μπορούσα να γράφω για ώρες τι είδους χώρα είναι η Ελλάδα αλλά το ξέρουμε πια όλοι.

Ανομία, έλλειψη ισονομίας, έλλειψη ευκαιριών και φτώχεια προκαλούν βία.

Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η βία;

Πάντως, όχι με αστυνομική βία.

Αν υπάρξει αστυνομική βία, ετοιμαστείτε για εμφύλιο.

Αυτοί που φωνάζουν να υπάρξει εντονότερη αστυνόμευση, είναι επικίνδυνοι.

Η κατάσταση δεν έχει εκτροχιαστεί ακριβώς επειδή η Αστυνομία -προφανώς, με πολιτική εντολή- φέρεται συνετά και ψύχραιμα.

Επίσης, και οι αστυνομικοί ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Δεν ζουν αλλού, εδώ ζουν. Και ξέρουν πια πολύ καλά -καλύτερα από το 2011- τι έχει συμβεί στη χώρα που ζουν.

Επίσης, πολλοί αστυνομικοί -περισσότεροι από πριν- έχουν περάσει τον …Ρουβίκωνα και είναι με το ένα πόδι σε παράνομες δουλειές, γιατί δεν βγαίνουν οικονομικά.

Δεν ξέρω αν η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι αρκετή για να μην μετατραπεί η χώρα σε πεδίο μάχης.

Ίσως κι αυτό το χαρτί να κάηκε.

Μάλιστα, πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει εκλογές για να αναλάβει ο Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θα ξέρει από πού του ήρθε -όταν η χώρα θα γίνει πεδίο μάχης- και θα γίνει μια πολύ ωραία φιλελέ παρένθεση μερικών μηνών, οπότε οι νοικοκυραίοι θα φωνάζουν “φέρτε πίσω τον Τσίπρα!”.

Εγώ δεν φοβάμαι ομάδες. Δεν το έχουμε με τις …συλλογικότητες.

Σκέφτομαι πως ο ένας Έλληνας θα ξεσπάσει τυφλά στον άλλον.

Σε όποιον βρεθεί μπροστά του. Στον διπλανό του.

Επίσης, είναι ιδανική εποχή για προβοκάτσιες και ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να αναλαμβάνει την ευθύνη για κάθε χτύπημα και θα μπορεί να στοχοποιείται και να κατηγορείται ο οποιοσδήποτε.

Και ποια είναι η λύση για τη βία;

Το έγραψα δεκάδες φορές όλα αυτά τα χρόνια:

Η μόνη απάντηση στη βία είναι η Δικαιοσύνη.

Δικαιοσύνη δεν πρόκειται να αποδοθεί -ανεξάρτητη Δικαιοσύνη σε απόλυτα εξαρτημένο προτεκτοράτο είναι ανέκδοτο-, οπότε όλοι ξέρουμε ποια θα είναι η συνέχεια και ας μην κάνουμε τους έκπληκτους που πέφτουν από τα σύννεφα.

Όλα αυτά με γυρίζουν σε ένα απλό ερώτημα που με απασχολούσε πάντα.

Από παιδί αναρωτιόμουν πού βασίζεται η βεβαιότητα αυτών που έχουν τα πάντα πως αυτός που δεν έχει τίποτα -και ξέρει πως ποτέ στη ζωή του δεν θα έχει την ευκαιρία να έχει κάτι- θα σεβαστεί την περιουσία τους.

Πειστική απάντηση δεν πήρα ποτέ από κάποιον.

Οπότε, η απορία μου παραμένει.

Ξέρω καλά πως δεν είναι καθόλου έξυπνο να δημιουργείς απελπισμένους και χαμένους.

Δεν έχουν τίποτα να χάσουν και μπορούν να σε καταστρέψουν.

(Αυτή είναι μια καλή εποχή να μην έχεις ιδιοκτησία και περιουσία. Βέβαια, θέλει πάντα και λίγη τύχη. Καλή τύχη!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.