Στον κήπο των γήινων απολαύσεων

Οι άνθρωποι της Δύσης, κατά πλειοψηφία, δεν θέλουν να να απαγκιστρωθούν από μια ανεπανάληπτη ευμάρεια που επιτεύχθηκε χοντρικά τον τελευταίο αιώνα, που ακόμη και τη φτώχεια να πάρουμε σαν ένα δείκτη κοινωνικής αστάθειας και αποσύνθεσης, η Δύση, τουλάχιστον στην θεμιτή εμβέλειά της, είχε καταφέρει να βάλει “μαξιλάρια” στα προσκεφάλια των κοινωνιών, στέγη και τροφή για την πλειοψηφία των ανθρώπων.

Το κράτος πρόνοιας είχε στη θαλπωρή του ένα όχι αμελητέο ποσοστό ανθρώπων στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες.

Το καζίνο των banksters ξαφνικά αποφασίζει να τζογάρει στα κεκτημένα των ανθρώπων και των αγώνων τους and all hell breaks lose.

Αν θα μπορούσαμε να έχουμε μια light έκδοση της εκπλήρωσης της αποκάλυψης του Ιωάννη ή των χριστιανικών προφητειών -έτσι για να δικαιωθούν και αυτοί οι καημένοι μια φορά, ε;- είναι και θα είναι σ’αυτόν τον αιώνα, νούμερο 21.

Μια χαρά μου κάθεται στο στομάχι ο Trump ή το android-Μακρόν και η αγία Μέρκελ, σαν αξιόπιστες εκδοχές μετουσίωσης της νέμεσης ενάντια στη φύση και τον άνθρωπο.

Οι χίμαιρες και οι λερναίες ύδρες αντικαθίστανται από την υπερπληροφόρηση, το διαδικτυακό αχανές κατεστημένο και την απάθεια-ανικανότητα να αντλήσουμε πραγματική και ανατρεπτική γνώση και σοφία από το παρελθόν, την Ιστορία, το τέλος της Ιστορίας.

Έχω την εντύπωση πως μετά από τους δίδυμους πύργους σαν να ξεκίνησε η Αρχή του τέλους της Ιστορίας, σαν να μην έφτανε να ηττηθούν οι “κακοί” κομουνιστές, μπήκε στο στόχαστρο και ο υπόλοιπος “κακός” και ύποπτος κόσμος, εντός και εκτός των συνόρων της αυτοκρατορίας.

Υπερνίκηση της φύσης, επέκταση, υποταγή, κέρδος με οποιοδήποτε κόστος, πλήρης και αμετάκλητη εξουσία είναι η φλογερή επιθυμία πολλών καθικιών, ανθρώπων που μάλλον δεν γ@μιούνται ποτέ ή μάλλον το κάνουν παγωμένα και στα μουλωχτά.

“Ανθρώπων που δεν θα γνωρίσουν ποτέ την απλή ευτυχία του να αφήνεις και να αφήνεσαι.”

Ανθρώπων που πλέον θα έπρεπε να το είχαν βουλώσει έτσι σκατά που τα κάνανε.

Δεν την έχω διαβάσει την Αποκάλυψη του Ιωάννη, θυμάμαι να την ξεφυλλίζω στο δημοτικό, αλλά συσχετίζω στο μυαλό μου αδρά κάποιες εικόνες βιβλικών καταστροφών με τους τυφώνες, πάγους λιωμένους, τσουνάμι, επιδημίες, πολέμους του σήμερα, εμποτισμένο με πάρα πολύ αίμα και θεία δίκη .

Δεν ξέρω αν στο φημισμένο πίνακα του Bosch, στον κήπο των γήινων απολαύσεων, εν τέλει, ο ζωγράφος απλά θέλησε να τρολάρει τους Χριστιανούς ή να υποδείξει τις συνέπειες των απολαύσεων χωρίς φραγμούς, σαν μια καμπύλη δηλαδή, που μετά την άνοδο ακολουθεί πάντα η πτώση.

Ίσως να ήθελε απλά να μας κεντρίσει στον κήπο, να παραμείνουμε στις εφήμερες απολαύσεις και ηδονές πριν αποχωρήσουμε από τον πίνακα, οδηγούμενοι προς τα δεξιά του πίνακα, την Κόλαση;

Δεν γνωρίζω, αυτός ο κόσμος μπορεί να φλέγεται μέχρι η φύση να μας αποτελειώσει για να δημιουργήσει εκ νέου κάτι καλύτερο, λιγότερο ελαττωματικό και φοβισμένο.

Ίσως μόνο αν η Δύση γίνει στάχτη, να αναγεννηθεί από μέσα ο φοίνικας που θα σημαδέψει ένα καινούργιο σημείο στον ορίζοντα.

Ίσως μετά να είμαστε “Ανατολή-Δύση” όταν θα επικαλείται ο όρος σε διαλέξεις και γραπτά, ίσως να είναι απλά ο κόσμος, ένας ή πολλοί, μακριά, πολύ μακριά σίγουρα από όλα αυτά τα άρρωστα και αυτοκαταστροφικά περιβάλλοντα που έχουμε δημιουργήσει μέσα μας και γύρω μας, μακριά εκεί που οι αρετές και οι ηθικές ήταν καύσιμη ύλη για την ανθρώπινη πορεία έως τώρα, είναι αναποδογυρισμένες και ξηλωμένες από τον αργαλειό τους, εκεί που το ταξίδι του ενός θα είναι πώς να καθοδηγήσει την πορεία του, αυτόνομα και αυτόδικα, μέσα στον Κόσμο και τη ζωή που του χαρίστηκε.

“Είναι δικαίωμα του καθενός να ζήσει όπως θελήσει.”

Καλη λευτεριά και δύναμη σε όλους εκεί έξω .

ΜτΛ.

(Αγαπητέ φίλε, μας έτυχε να ζήσουμε στην πρωτόγονη περίοδο της ανθρωπότητας. Δεν το ξέρουμε -νομίζουμε πως με εμάς ξεκίνησαν και θα τελειώσουν όλα- αλλά η ανθρωπότητα δεν ξεκίνησε με εμάς και δεν τελείωσε με εμάς. Οπότε, αισιοδοξία για την ανθρωπότητα στην οποία ανήκουμε κι εμείς. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.