Τι να κάνετε αν μπουν διαρρήκτες στο σπίτι σας

Τον Αύγουστο του 1997, έγινε στην Αθήνα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Εκείνη την εποχή, δούλευα σε ένα μαγαζί, όπου, μεταξύ άλλων, σύχναζε και ο αστυνομικός διευθυντής που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια των αθλητών.

Επειδή εκείνη την εποχή, υπήρχαν πολλές διαρρήξεις σε διαμερίσματα της περιοχής, είχαμε ανοίξει κουβέντα για το θέμα.

Ο αστυνομικός -με τον οποίο, εν τω μεταξύ, είχαμε γίνει φιλαράκια- μου είχε πει το εξής:

“Αν μπουν κλέφτες στο σπίτι σου, θα κάνεις πως κοιμάσαι και θα περιμένεις να φύγουν. Αν μπουν και σε βρουν όρθιο ή σε ξυπνήσουν, θα τους δώσεις ό,τι έχεις, θα πέσεις στα γόνατα, θα βάλεις τα κλάματα και θα τους πεις πως έχεις έξι παιδιά να ταΐσεις. Επίσης, να θυμάσαι πως ο ληστής μπορεί να είναι πιο τρομοκρατημένος από εσένα.”.

Θεώρησα απόλυτα λογικά αυτά που μου είχε πει ο αστυνομικός.

Άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους πως, αν μπουν ληστές το βράδυ στο σπίτι σου, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να προσποιηθείς πως κοιμάσαι.

Βέβαια, είναι πιο εύκολο να λες πως θα κάνεις τον κοιμισμένο -αν μπουν ληστές στο σπίτι σου-, παρά να τον κάνεις με τους ληστές δίπλα σου και το παιδί σου στο διπλανό δωμάτιο.

Με αφορμή την υπόθεση του 88χρονου που πυροβόλησε τους δυο ληστές που μπήκαν στο σπίτι του στην Γλυφάδα, η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε τις εξής οδηγίες:

*προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι και να είστε προσεκτικοί σε επικίνδυνες ή απειλητικές καταστάσεις
*προσπαθήστε να θωρακιστείτε μέσα στην κρεβατοκάμαρά σας
*αν είναι δυνατόν προσποιηθείτε ότι κοιμόσαστε
*καλέστε την «Άμεση Δράση» και προσπαθήστε να αφήσετε τη γραμμή ανοιχτή
*αν αρχίσουν πυροβολισμοί πέστε στο έδαφος και καλυφθείτε. Θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ζωή σας που οφείλετε να προστατέψετε
*παρατηρήστε τη φυσική εμφάνιση των ληστών και άλλες λεπτομέρειες π.χ. ρούχα, οδό διαφυγής, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος κ.λπ. έτσι ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε την Αστυνομία να εντοπίσει τον δράστη ή τους δράστες
*μην αγγίζετε τους χώρους όπου κινήθηκαν οι δράστες μέχρι να έρθει η Σήμανση, τυχόν εργαλεία διάρρηξης ή άλλα αντικείμενα που άφησαν οι διαρρήκτες πίσω τους
*ο ένοπλος διαρρήκτης δεν είναι σχεδόν ποτέ μόνος. Υπάρχει τουλάχιστον ένας ακόμη ένοπλος για κάλυψη. Οπότε πιθανή επίθεση του θύματος σε έναν ληστή να προκαλέσει αντίδραση του άλλου
*ο σκοπός των διαρρηκτών δεν είναι ποτέ ο φόνος. Ο φόνος προκύπτει στον πανικό που προκαλείται από την αντίδραση των θυμάτων (χτυπήματα εκφοβισμού) ή από την προσπάθεια των ληστών να περιορίσουν το θύμα (φίμωση, δέσιμο, κλπ) που προκαλεί το θάνατο του. Οι ληστές αδιαφορούν αν το θύμα που χτυπούν για εκφοβισμό η δένουν για περιορισμό έχει προβλήματα υγείας
*αν τα χρήματα και τα κοσμήματα δεν είναι πολλά τότε θα επιμείνουν, αν γνωρίζουν ότι είστε πλούσιοι, και θα αρχίσουν να βρίζουν και να εκνευρίζονται διότι η λεία τους είναι μικρή και ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Μείνετε ήρεμοι και εξηγήστε τους ότι αυτά υπάρχουν ενώ τα άλλα είναι στην τράπεζα
*σε ένοπλη ληστεία μην επιχειρήσετε να τους βγάλετε την κουκούλα ή να τους αναγνωρίσετε. Ίσως χάσετε τη ζωή σας αφού οι ληστές δεν θέλουν να αφήσουν μάρτυρες πίσω τους
*μην αρχίσετε να ουρλιάζετε γιατί η πρώτη κίνηση τους είναι να σας ρίξουν αναίσθητο (ή νεκρό) ή να σας φιμώσουν (ορισμένοι πνίγονται!)
*σταθείτε ήρεμος και πέστε τους ότι δεν πρέπει να φοβούνται θα τους δώσετε ότι πολύτιμο έχετε αρκεί να μην κάνετε κακό σε κανένα. Να πάρουν ότι θέλουν και να φύγουν χωρίς βία
μόλις φύγουν μην τους καταδιώξετε αμέσως διότι μπορεί να σας πυροβολήσουν.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτές οι οδηγίες είναι σωστές, ψύχραιμες και λογικές.

Επίσης, είναι οδηγίες που προέρχονται από εμπειρία δεκαετιών σε τέτοιες υποθέσεις.

Αν ο επιχειρηματίας στην Κηφισιά δεν είχε προσπαθήσει να αντισταθεί, οι διαρρήκτες δεν θα τον είχαν πυροβολήσει.

Βέβαια, μόνο και μόνο η σκέψη πως άγνωστοι άνθρωποι είναι μέσα στο σπίτι σου, είναι ικανή να σε κάνει να φερθείς με τον εντελώς λάθος τρόπο. Εγώ νομίζω πως θα έβαζα τις φωνές.

Επίσης, ξαναλέω πως όλα αλλάζουν όταν το παιδί σου είναι στο διπλανό δωμάτιο και νιώθεις την ανάγκη να το προστατεύσεις.

Επειδή διαπιστώνω πως υπάρχει υστερία με τις εγκληματικές ενέργειες -και κάποιοι προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν προς όφελός τους-, θέλω να πω πως η Ελλάδα είναι μια από τις ασφαλείς χώρες του κόσμου.

Παρά την χρεοκοπία της χώρας το 2010, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει εξαιρετικά χαμηλή εγκληματικότητα.

Η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους δείκτες δολοφονιών στην Ευρώπη με 0,74 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο δείκτης δολοφονιών ξεπερνάει το 5%, ενώ υπάρχουν πολιτείες που ξεπερνάει το 10%.

Βέβαια, υπάρχει και η Κούβα που έχει σχεδόν μηδενική εγκληματικότητα αλλά δεν σας αρέσει η Κούβα. Μου θέλετε αμερικανιές και Χόλιγουντ.

Θεωρώ ηλίθιους όσους υποστηρίζουν την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως, αν επιτραπεί η οπλοκατοχή, ο δείκτης δολοφονιών θα ανέβει δραματικά.

Φανταστείτε να βρεθούν με όπλο στο σπίτι όλοι αυτοί οι χέστηδες που είδατε στη διάρκεια της στρατιωτικής σας θητείας, που όχι μόνο φοβόντουσαν να κάνουν βολές με το όπλο αλλά έτρεμαν να τους κάνει μια ένεση ο γιατρός, και καθόταν ένα ολόκληρο τάγμα και περίμενε πότε θα ξεπεράσει το φόβο του για τη βελόνα ο μαντράχαλος από το Ψυχικό.

Επίσης, ετοιμαστείτε να δείτε παππούδες να πυροβολούν τα εγγόνια τους, επειδή είχαν ξεχάσει πως είχαν τα κλειδιά του σπιτιού τους και τα πέρασαν για ληστές.

Όταν υπάρχουν όπλα, θα χρησιμοποιηθούν. Είτε σκόπιμα, είτε κατά λάθος. Αυτό είναι νόμος.

Δείτε τους νομούς της Ελλάδας με τα περισσότερα όπλα (Ρέθυμνο κλπ). Εκεί υπάρχουν και οι υψηλότεροι δείκτες ανθρωποκτονιών.

Ας πάψει λοιπόν η υστερία για τα εγκλήματα.

Άλλωστε, η υστερία δεν είναι καινούργια στην Ελλάδα.

Σε έρευνα που είχε γίνει το 2003, για την εγκληματικότητα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είχε την χαμηλότερη εγκληματικότητα από όλες τις χώρες αλλά οι Έλληνες είχαν την υψηλότερη ανασφάλεια και εγκληματοφοβία από τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης.

Αν μπουν διαρρήκτες στο σπίτι σας, κάντε πως κοιμάστε.

Καλύτερα, να παίρνετε και υπνωτικά χάπια, πριν κοιμηθείτε, για να είναι βέβαιο πως δεν θα ξυπνήσετε με τίποτα.

(Τώρα για κλοπές τσαντών, πορτοφολιών και κινητών στο δρόμο, ας μην το συζητάμε. Σε χρεοκοπημένη χώρα ζεις. Πολλοί δεν έχουν μια. Το βλέπεις. Το ξέρεις. Άσε να σου τα πάρουν. Λεφτά είναι, δεν είναι άνθρωποι. Εμένα πέρσι μου έκλεψαν το πορτοφόλι στο μετρό, και τους ευχαρίστησα κιόλας γιατί με γλίτωσαν από κάτι ηλίθιες συνεργασίες που ήμουν έτοιμος να κάνω. Με έσωσαν οι άνθρωποι, δεν το συζητάω. Να ‘ναι καλά, όπου είναι.)

(Εννοείται πως, αν η διάρρηξη στην Κηφισιά είχε γίνει στο Ζεφύρι και οι διαρρήκτες είχαν καθαρίσει μια οικογένεια τσιγγάνων, δεν θα ήταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις αλλά μονόστηλο σε κάποια μέσα σελίδα. Μην ανησυχείτε, το ίδιο γίνεται και με τους μαύρους στις ΗΠΑ.)

(Και μια ιστορία, που την θυμήθηκα, με αφορμή το περιστατικό στην Κηφισιά: Πριν από μερικά χρόνια, πριν την χρεοκοπία της χώρας, μια γνωστή μου κοιμόταν με τον άνδρα της στο σπίτι τους σε ένα βόρειο προάστιο, που δεν θέλω να γράψω το όνομά του. Ξαφνικά, άκουσε θόρυβο και αντιλήφθηκε πως μέσα στο σπίτι ήταν κάποιοι άγνωστοι. Σκούντησε τον άνδρα της και αποφάσισαν να κάνουν τους κοιμισμένους, αν και το ένα από τα δυο παιδιά τους κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο του πολύ μεγάλου και πλούσιου σπιτιού τους. Οι διαρρήκτες πήραν ό,τι ήταν να πάρουν, και έφυγαν, χωρίς να τους ενοχλήσουν. Επειδή το ζευγάρι είχε πολύ καλές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία -που ήταν κυβέρνηση τότε- έφτασαν μέχρι τον υπουργό για την διάρρηξη. Τότε, ένας καλός άνθρωπος τους είπε να μην το ψάχνουν πολύ το θέμα γιατί στην διάρρηξη εμπλέκεται και η αστυνομία της περιοχής. Όχι, για να μη νομίζετε πως διεφθαρμένοι αστυνομικοί υπάρχουν μόνο στις αμερικάνικες σειρές του Netflix. Αθώοι μου άνθρωποι. Πολύ θα ήθελα να μάθω τη συνέχεια από την διάρρηξη με απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Κηφισιά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.