Η γυναίκα ήταν η δεύτερη γκάφα του Θεού

Αίσθηση προκαλεί έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που δείχνει πως οι Έλληνες πιστεύουν πως ο πιο σημαντικός ρόλος για μια γυναίκα είναι να φροντίζει το σπίτι της, ενώ ο πιο σημαντικός ρόλος ενός άνδρα είναι να βγάζει λεφτά.

Βέβαια, αν αυτό συμβαίνει σε όλα τα ζευγάρια, τα ομόφυλα ζευγάρια γυναικών θα έχουν πρόβλημα, αφού θα είναι και οι δυο τύπισσες αραχτές στο σπίτι και θα πεθάνουν της πείνας, ενώ τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών θα είναι ζάπλουτα και δεν θα ξέρουν τι να κάνουν τα λεφτά τους, αλλά δεν θα είναι κανείς στο σπίτι τους, οπότε θα μπουκάρουν οι κλέφτες και δεν θα αφήσουν Χριστό.

Κάποιοι θεωρούν πως είναι προοδευτικό να δουλεύει η γυναίκα αλλά η αλήθεια είναι πως δεν πρέπει να δουλεύει ούτε η γυναίκα, ούτε ο άνδρας.

Αυτές οι έρευνες είναι πολύ ύπουλες γιατί αφενός εμφανίζουν τους άνδρες και τις γυναίκες ως ανταγωνιστές και αφετέρου παρουσιάζουν ως εντελώς φυσιολογικό το να δουλεύουν οι άνθρωποι, αν και η δουλειά είναι πολύ μεγάλη ανωμαλία.

Παράλληλα, αυτές οι έρευνες φέρνουν σε κόντρα τους άνδρες με τις γυναίκες για το ποιος πρέπει να δουλεύει πιο πολύ, αν και το σωστό είναι άνδρες και γυναίκες να είναι στις παραλίες και να λιάζουν τα αποτέτοια τους.

Από την άλλη, οι γυναίκες είναι εντελώς ηλίθιες γιατί δεν τους άρεσε που ήταν αραχτές όλη μέρα στο σπίτι αλλά ήθελαν να δουλεύουν κι αυτές -σαν τους άνδρες- για να γίνουν κι αυτές σκλάβες.

Αντί οι γυναίκες να απαιτήσουν να μην δουλεύουν και οι άνδρες, πήγαν και έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά, για να γίνουν δουλάρες.

Οι γυναίκες θεώρησαν χειραφέτηση το ότι δούλευαν κι αυτές, αλλά πρέπει να είσαι εντελώς καθυστερημένη για να θεωρείς χειραφέτηση το γεγονός πως όχι μόνο συνεχίζεις να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού και να ξεσκατίζεις τα παιδιά, αλλά δουλεύεις κι από πάνω σαν το ζώον.

Το ακόμα καλύτερο είναι ότι οι γυναίκες που θεωρούν πολύ φεμινιστικό το να δουλεύουν προσλαμβάνουν άλλες γυναίκες, για να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, ενώ κάποιες, για να κάνουν καριέρα, παρκάρουν τα παιδιά τους στον παππού και στην γιαγιά, ώστε αφενός να μην πάρουν ποτέ ανάσα στη ζωή τους οι έρμοι οι γέροι, και αφετέρου να μεγαλώσουν τα παιδιά με τις αρχές της Ελλάδας του 1950, οπότε δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση πως υπάρχουν σήμερα τόσα βλαμμένα παιδιά που σταυροκοπιούνται έξω από τις εκκλησίες, λες και τα έχουν ταμένα.

Παράλληλα, άνδρες και γυναίκες απορούν γιατί οι σχέσεις τους πάνε κατά διαόλου και αισθάνονται βαριά δυστυχία, αλλά δεν τους περνάει από το μυαλό η αλλοτρίωση που προκαλεί η δουλειά στους ανθρώπους και το πόσο τους αποξενώνει από τη φύση τους, αν και ο Μαρξ τα έχει γράψει αυτά από τον προπερασμένο αιώνα.

Η θέση της γυναίκας και του άνδρα δεν είναι ούτε στο σπίτι, ούτε στη δουλειά.

Η θέση του άνδρα και της γυναίκας είναι να κυνηγιούνται μέσα στα λιβάδια με τις παπαρούνες και να κουτουπώνονται αβέρτα, χωρίς μικροαστικά ταμπού και προκαταλήψεις.

(Ο τίτλος είναι του καλού συναδέλφου Φρίντριχ Νίτσε.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.