Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να σώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μετά την επιβολή δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες -και τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «Η Ευρώπη μπορεί να είναι σημαντική μόνο όταν είναι ενωμένη», είπε η Καγκελάριος και τόνισε ότι η απάντηση στο «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι το «Πρώτα η Γερμανία», αλλά το «Πρώτα η Ευρώπη».

Κανονικά, η Άνγκελα Μέρκελ θα έπρεπε να είχε φάει το κράξιμο της ζωής της για αυτή την δήλωσή της αλλά, περιέργως, δεν ακούγεται κιχ.

Είναι ποτέ δυνατόν η Άνγκελα Μέρκελ που συμβολίζει την γερμανοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μιλάει για ενωμένη Ευρώπη απέναντι στους δασμούς των ΗΠΑ στα γερμανικά αυτοκίνητα;

Δηλαδή, η Ελλάδα τι έχει να χάσει;

Αφού τα έχει χάσει ήδη όλα.

Και η Ελλάδα τα έχασε όλα επειδή η Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ την ξέσκισε.

Από τις ειρωνείες και τα ρατσιστικά σχόλια σε βάρος των Ελλήνων από τα γερμανικά ΜΜΕ -που μπήκαν και στα στόματα Γερμανών πολιτικών- μέχρι τις απειλές κατά των Ελλήνων πολιτικών και των εκλεγμένων ελληνικών κυβερνήσεων, η στάση της Γερμανίας ήταν αντιευρωπαϊκή και χυδαία.

Πώ μπορεί να ξεχάσει κάποιος τα όσα προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος αλλά και τα όσα ακολούθησαν;

Και φυσικά, δεν είναι μόνο η Ελλάδα.

Σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι εκλογές είναι πια διακοσμητικές και έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία, επαναλήφθησαν -σε βάρος των Ιταλών πολιτών αυτή τη φορά- τα ίδια χυδαία σχόλια που λέγονταν και γράφονταν για τους Έλληνες, ενώ η κυβέρνηση στην Ιταλία δημιουργήθηκε με εμπόδια.

Βέβαια, σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ ένιωσε την ανάγκη να μας ενημερώσει πως -στο περιθώριο της G7- συναντήθηκε με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και, μεταξύ άλλων, του πρότεινε συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.

Μπα, τι μου λες;

Η Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ πλουτίζει, επί χρόνια, σε βάρος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και οδηγεί στη μετανάστευση τους νέους των χωρών αυτών, αλλά τώρα -που απειλούνται οι εξαγωγές της στις ΗΠΑ- την πλημμυρίζει η αλληλεγγύη για αυτές τις χώρες.

Είναι η Γερμανία που ευθύνεται για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και των εθνικιστών στην Ευρώπη, όπως και για το Brexit.

Τα πράγματα είναι απλά:

Βρέθηκε δυνατότερος παίκτης από την Γερμανία και φάνηκε αμέσως τόσο η γύμνια της Γερμανίας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσο περίεργο και να φαίνεται, η πολιτική οικονομικού προστατευτισμού που ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ -για να ικανοποιήσει συγκεκριμένα συμφέροντα στις ΗΠΑ-, μπορεί να αποβεί σε όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γερμανία τρώει τις σφαλιάρες της από τις ΗΠΑ και συνειδητοποιεί πως, για να αντιδράσει, έχει ανάγκη και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δηλαδή, από κει που η Γερμανία αποφάσιζε και επέβαλε την θέλησή της στις άλλες χώρες, τώρα ανακαλύπτει πως “η Ευρώπη μπορεί να είναι σημαντική μόνο όταν είναι ενωμένη”.

Υποθέτω πως όλοι βλέπουμε μια κάποια αλλαγή στην στάση της Γερμανίας.

Κάνει θαύματα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να σώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρκεί, βέβαια, να αντιληφθούν όλοι, έστω και τώρα, πως ήταν πολύ κακή ιδέα να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Γερμανία.

Πάντως, το 2012, ήταν ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, ο Χέλμουτ Σμιτ, που είχε δηλώσει πως «η Γερμανία δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη εξαιτίας του Χίτλερ και του Άουσβιτς».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μια από τις δυνάμεις που έσωσαν την Ευρώπη από την έξαλλη Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μπορεί να το κάνουν ξανά.

Ακόμα και αν δεν είναι αυτή η πρόθεσή τους.

(Η αμηχανία που προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ με τις κινήσεις του στους εχθρούς της παγκοσμιοποίησης, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Αν τις κινήσεις του Τραμπ τις είχε κάνει κάποιος άλλος, θα τον αποθέωναν.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.