Θερίζει η κατάθλιψη στην Ελλάδα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια

Σοκ έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια, αφού οι περισσότεροι Έλληνες είχαν μάθει να ζουν με τα Μνημόνια και δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ήδη, υπάρχουν δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν πέσει σε κατάθλιψη και παίρνουν τα χάπια με τις χούφτες.

Ο γνωστός ψυχολόγος, κ. Φιλελέρας, δήλωσε πως η φράση που ακούει συνέχεια από τους ασθενείς του είναι “δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς μνημόνιο”.

Θεωρητικά, οι Έλληνες ήταν κατά των Μνημονίων αλλά στην ουσία τα αγαπούσαν γιατί τους έδιναν το τέλειο άλλοθι για κάθε αποτυχία τους.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλελέρα, τα Μνημόνια αποτελούσαν μια πολύ καλή δικαιολογία για εκατομμύρια Έλληνες, ώστε να μην κάνουν απολύτως τίποτα για να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Ό,τι και να τους συνέβαινε, από πρόβλημα στην δουλειά μέχρι εγκατάλειψη από τον σύντροφό τους, οι Έλληνες το έριχναν στο Μνημόνιο.

Τώρα το Μνημόνιο δεν υπάρχει και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις αποτυχίες τους.

Με τη χώρα να πετάει προς την ανάπτυξη και το ελατήριο της οικονομίας να εκτινάσσεται, όποιος αποτυγχάνει, δεν μπορεί να κατηγορήσει πια παρά μόνο τον εαυτό του.

Πρόβλημα έχουν και οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό γιατί μπορούσαν να λένε πως έφυγαν εξαιτίας των Μνημονίων αλλά τώρα δεν υπάρχουν πια Μνημόνια, οπότε αυτοί που έφυγαν είναι οι αποτυχημένοι που δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν στην Ελλάδα της ανάπτυξης.

Ο κ. Φιλελέρας δήλωσε πως θα έπρεπε να υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, 5 με 10 χρόνια, ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση των Ελλήνων από τα Μνημόνια στη μεταμνημονιακή εποχή.

Παράλληλα, συστήνει στους συγγενείς και στους φίλους των ανθρώπων που έχουν πάθει στερητικό Μνημονίου, να τους παρηγορούν, λέγοντας τους πως τα Μνημόνια είναι ακόμα εδώ και πως θα έρθουν μέρες με ακόμα περισσότερα Μνημόνια.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε κάποιους δήμους της χώρας, όπου θα ισχύουν τα Μνημόνια, ώστε να μπορούν να καταφεύγουν εκεί οι νοσταλγοί της μνημονιακής εποχής.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.