Ο μύθος του Αισώπου με τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα έπεσε θύμα της κλιματικής αλλαγής

Κάτι που δεν έχει σχολιαστεί είναι πως η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλούν τον μύθο του Αισώπου με τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα.

Σύμφωνα με τον μύθο του Αισώπου, στην διάρκεια του καλοκαιριού, το μυρμήγκι ξυπνούσε από τα χαράματα, εργαζόταν σκληρά και έκανε προμήθειες για τον χειμώνα, ενώ ο τζίτζικας ξυπνούσε αργά, έτρωγε κάτι πρόχειρα και όλη μέρα τραγουδούσε, με αποτέλεσμα το χειμώνα να μην έχει τροφή ενώ το μυρμήγκι είχε γεμάτη την αποθήκη και την περνούσε φίνα.

Με τα νέα δεδομένα στο κλίμα, θα είναι συνέχεια καλοκαίρι, οπότε τα τζιτζίκια θα τραγουδούν όλο τον χρόνο και θα την περνάνε τζάμι, ενώ τα μυρμήγκια θα μαζεύουν προμήθειες για ένα χειμώνα που δεν θα έρχεται ποτέ.

Εν τω μεταξύ, κανείς δεν έχει ενημερώσει ακόμα τα τζιτζίκια και τα μυρμήγκια για την υπερθέρμανση του πλανήτη, με αποτέλεσμα τα τζιτζίκια να τερετίζουν σαν να μην υπάρχει αύριο, ενώ τα μαλακισμέvα τα μυρμήγκια να έχουν ξεσκιστεί να μαζεύουν προμήθειες.

Κάποιος πρέπει να πει στα τζιτζίκια πως θα τερετίζουν και τα Χριστούγεννα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα δίνουν όλα στο τραγούδι, ενώ θα πρέπει να πει και στα μυρμήγκια να χαλαρώσουν λίγο και να απολαύσουν το καλοκαίρι γιατί δεν χρειάζονται προμήθειες, αφού δεν θα έρθει ποτέ ο χειμώνας· χώρια που θα λήξουν και οι ημερομηνίες όλων αυτών που μαζεύουν και θα σαπίσουν και δεν θα τρώγονται.

Ο μύθος του Αισώπου έπεσε θύμα της κλιματικής αλλαγής.

Το πρότυπο πια δεν θα είναι ο μέρμηγκας αλλά ο τζίτζικας.

Στο μύθο του Αισώπου, το παράδειγμα προς μίμηση ήταν ο μέρμηγκας και το συμπέρασμα του μύθου ήταν πως “των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”.

Στον νέο μύθο του Αισώπου, όπως τον διασκεύασε ο πιτσιρίκος -εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής-, το παράδειγμα προς μίμηση είναι ο τζίτζικας και το συμπέρασμα του μύθου είναι “ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κώλoς μας”.

(Όσοι διαβάζετε στα παιδιά σας τον μύθο του Αισώπου με τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα, καλό θα είναι να λάβετε υπόψη σας τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Γιατί δεν θα αργήσει η ώρα που το πιτσιρίκι σας θα σας κολλήσει στον τοίχο με μια φράση του στιλ “καλά, ρε πατέρα, αυτός ο μέρμηγκας πόσο βλαμμένος είναι που κάθεται και μαζεύει προμήθειες για τον χειμώνα, όταν πια και τον χειμώνα σκάει ο τζίτζικας;”.

(Η ιδέα για αυτό το κείμενο, μου ήρθε στην διάρκεια του σημερινού podcast, καθώς μιλούσα για την κλιματική αλλαγή περιτριγυρισμένος από εκατομμύρια τζιτζίκια. Μου γράφουν διάφοροι φίλοι πώς μου έρχονται όλα αυτά που γράφω και λέω. Και να φανταστείτε πως δεν τα γράφω όλα, ούτε τα λέω όλα. Τα καλύτερα τα λέω στις παρέες μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.