Ο πιτσιρίκος στις παραλίες της Καλόγριας και της Στούπας

Στο πλαίσιο της εξάμηνης τσάρκας που ρίχνω από νησί σε νησί, σκέφτηκα να πάω και στην Πελοπόννησο που είναι ένα πολύ μεγάλο νησί. Και επειδή είμαι άνθρωπος των Γραμμάτων και των Τεχνών -στην Ελλάδα είναι άλλο πράγμα τα Γράμματα και άλλο οι Τέχνες- πετάχτηκα μέχρι τη Στούπα και την Καλόγρια, για να δω πού πέρασε δυο χρόνια της ζωής του ο Νίκος Καζαντζάκης. Ο Καζαντζάκης έχει την θάλασσα πίσω του για να μην βλέπει τον ορίζοντα. Τον έχουν βάλει τιμωρία. Γιατί ήταν άθεος.

Τα βλέπετε αυτά τα όμορφα σπιτάκια εκεί κάτω με τις άσπρες σκεπές; Δεν είναι σπιτάκια. Είναι ομπρέλες.

Στην παραλία της Καλόγριας, πίσω από τις ομπρέλες, αφήνουμε λίγο “ελεύθερο” διάστημα, για να παίζουν οι αθληταράδες της παραλίας -που κάπου πρέπει να δείξουν τα σώματα που έχτισαν τον χειμώνα στα γυμναστήρια- και να πρέπει να περάσεις εσύ ανάμεσά τους, για να φτάσεις στην θάλασσα. Πολύ έξυπνο. Αντί να είναι πίσω οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες, οι ομπρέλες είναι σχεδόν πάνω στην θάλασσα. Η θάλασσα είναι πολύ τυχερή που δεν της άλλαξαν θέση. Ακόμα.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους οδηγούς που δεν άφησαν τα αυτοκίνητά τους δίπλα στην ομπρέλα τους.

Μπροστά από τις ομπρέλες, υπάρχουν και άλλες ομπρέλες. Χωρίς ομπρέλα δεν σε δέχονται σε αυτή την παραλία.

Στην παραλία δεν είχε πολύ κόσμο. Ήταν σαν την Ερμού την παραμονή των Χριστουγέννων. Αλλά με πιο πολλές ομπρέλες. Την φωτογραφία την τράβηξα μετά την αποχώρηση των μεγάλων μαζών, γιατί βαριόμουν να ασπρίζω τις μούρες τους, για να μην φαίνονται οι σκατόφατσές τους.

Εδώ ξάπλωσε ο πιτσιρίκος. Αυθαίρετα πάνω στην άμμο. Νοικιάσαμε και τα διπλανά, για να μη μας ενοχλούν οι γείτονες. Πρώτη φορά πλήρωσα ΕΝΦΙΑ σε ξαπλώστρα. Μου είπαν πως αυτά τα κρεβάτια τα έχει βάλει ο ιδιοκτήτης στο Airbnb. Ωραία ήταν. Αν δεν είχαν χαλάσει και τα κλιματιστικά, θα ήταν τέλεια. Πάντως, το ψυγείο, η κουζίνα, ο απορροφητήρας, το πλυντήριο, τα δυο laptop και οι τρεις τηλεοράσεις δούλευαν κανονικά.

Εδώ βλέπετε κάτι παλιά στρώματα, κάτι τραπεζάκια και μια πολυθρόνα που τα έβγαλαν οι κάτοχοί τους στον δρόμο για να τα πάρουν τίποτα φτωχοί. Ένας καλός άνθρωπος τα έφερε στην παραλία, για να ξαπλώνουν οι λουόμενοι που είναι πτώματα από το κωλoβάρεμα. Γενικά, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις παραλίες σαν τα σαλόνια τους και τις κρεβατοκάμαρές τους. Βέβαια, τους τα χαλάει η άμμος. Διαφορετικά, θα είχαν βάλει και πατάκια.

Εδώ, στην Στούπα, στο ελεύθερο μέρος της παραλίας, υπάρχει και η πιο τεράστια ομπρέλα της παραλίας. Μόνιμα. Χτισμένη στην άμμο. Τι γιατί; Γιατί έτσι γουστάρω. Λογαριασμό θα σου δώσω;

Σε αυτό το σημείο, βρήκα ένα κρυφό πέρασμα ανάμεσα στις ομπρέλες -γύρω στις 8 το βράδυ- και κατάφερα να μπω στην θάλασσα. Εδώ θέλω να βάλετε την προτομή μου. Να κοιτάει προς τις ομπρέλες.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.