6 Αυγούστου 1945

Αγαπημένε αδερφέ πιτσιρίκο,
Το καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να εκτίθεσαι στην καφρίλα του κάθε ιδιώτη, αλλά είναι τρανταχτή απόδειξη πως κάνεις κάτι καλά.
Ίσως να μη τη χρειάζεσαι, αλλά είναι τιμή να σε κράζει η λουμπεναρία.

Θα είμαι σύντομος.

Χθές ήταν ημέρα μνήμης για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο πόλεμος είναι έγκλημα από μόνος του.

6η Αυγούστου 1945, η μέρα που έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, εξολοθρεύοντας χιλιάδες άμαχους μέσα σε δευτερόλεπτα.

Βλέποντας την ανείπωτη καταστροφή που προκάλεσε η βόμβα, οι κάφροι που την έριξαν αποφάσισαν ότι δεν ήταν αρκετή και έριξαν άλλη μια 3 μέρες μετά σε μια άλλη πόλη άνευ στρατιωτικού ενδιαφέροντος, τη πόλη Ναγκασάκι, εξαϋλώνοντας χιλιάδες ακόμα αμάχους.

Η ημέρα αυτή είναι μια μέρα ντροπής για την ανθρωπότητα.

Είναι μια μακάβρια επέτειος του τέρατος που κρύβεται μέσα σε όλους τους ανθρώπους.

Είναι μια μέρα που πρέπει να υπενθυμίζεται σε όλες τις νέες γενιές, ως προειδοποίηση για την αλαζονεία και τον μηδενισμό, για την ευθύνη της ισχύος.

Το καλό και το κακό ενυπάρχουν μέσα σε όλους μας. Η διαφορά έγκειται στο ποιο από τα δύο αποφασίζεις να καλλιεργείς.

Αν η ηθική και η φιλοσοφία έχουν οποιοδήποτε νόημα και σκοπό σε έναν παράλογο κόσμο, είναι στο να θέσουν όρια στις ανθρώπινες πράξεις, στον ανθρώπινο παραλογισμό, κάνοντας τρόπο ζωής τις ιδέες εκείνες που εκφράζουν ό,τι είναι ευγενές και όμορφο στη ζωή.

Ένας άνθρωπος χωρίς ηθική, είναι ένας άνθρωπος δίχως όρια.

Τα πυρηνικά που έχουμε σήμερα κάνουν τις ατομικές βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι να μοιάζουν με πυροτεχνήματα.

Το τέρας συνεχίζει να μεγαλώνει.

Η δυναμική του πυρηνικού οπλοστασίου παγκοσμίως είναι ικανή να καταστρέψει τον πλανήτη 1.000 φορές.

Λες και μία φορά δεν είναι αρκετή.

Μακρυά από το Αμστελόδαμο, σε μια ξεχασμένη παραλία, με αγάπη,

Κώστας

(Αγαπητέ Κώστα, το ωραίο είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες που έριξαν τις ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία -και έχουν αιματοκυλίσει τον πλανήτη- κατηγορούν και απειλούν το Ιράν που δεν θυμάμαι να έχει ξεκινήσει και πολλούς επιθετικούς πολέμους μετά τον Ξέρξη. Λένε πως οι πιλότοι που έριξαν την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα τρελάθηκαν μετά, όταν συνειδητοποίησαν τι έκαναν. Σήμερα, οι πιλότοι είναι τρελοί από πριν. Και δεν είναι οι μόνοι. Να είσαι καλά, Κώστα. Την αγάπη μου. Πάνω από τριάντα η θερμοκρασία στην Ολλανδία αυτές τις μέρες.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.