Σήκω χόρεψε συρτάκι

Τι είναι η ΔΕΘ;
Μια διεθνής έκθεση λένε, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στην Θεσσαλονίκη.
Και τι πράγματα εκθέτονται ρε καρντάσια στην ΔΕΘ;
Βασικά πολιτικοί!

Πολιτικοί που διατηρούν ή θέλουν να συνάψουν σχέσεις με την εξουσία.

Η ΔΕΘ δεν έχει πια, εδώ και δεκαετίες άλλωστε, καμία σχέση με την πραγματική οικονομία.

Μια πασαρέλα των πολιτικών είναι, ένα πάλκο πάνω στο οποίο αγορεύουν και πωλούν στο πόπολο την πραμάτεια τους.

Δηλαδή;

Κατά βάση πωλούν αυτό που το πόπολο ευχαριστιέται να τρώει. Σανό!

Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο αριστερός απατεώνας σε ρόλο πρωθυπουργού.

Σήμερα σειρά είχε ο ηλίθιος αρχηγός της δεξιάς παράταξης, πλαισιωμένος από όλους τους ακροδεξιούς που επανδρώνουν την πρώτη γραμμή του κόμματος του.

Το παιδί από την Μενεμένη, είπε ο πανύβλακας, θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες με το παιδί από το Πανόραμα αν δουλέψει σκληρά!

Ναι, να ζει με τα εκατό από τα τετρακόσια ευρώ που κερδίζει και τα υπόλοιπα τριακόσια να τα επενδύει στο χρηματιστήριο ή να τα αποταμιεύει.

Ποιος ξέρει, ίσως σε μερικά χρόνια να είναι σε θέση να αγοράσει την επιχείρηση που κληρονόμησε από τον μπαμπά του το παιδί από το Πανόραμα.

Ίσως και να παντρευτεί την αδερφή του και να βγουν όλοι μαζί στο προαύλιο του εργοστασίου και να χορέψουν αγκαλιασμένοι συρτάκι.

Μπορεί κιόλας από το παράθυρο του τρίτου ορόφου να τους παρακολουθεί ευχαριστημένος κι ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και να τους βαράει παλαμάκια.

Είπε ακόμα στην ΔΕΘ το ζαβό παιδί του Δράκουλα ότι θα καταργήσει τον φόρο επιτηδεύματος και ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Θα δημιουργήσει επίσης 700.000 νέες θέσεις εργασίας και θα μετατρέψει την Ελλάδα από καρπαζοεισπράκτορα του Βερολίνου σε ισότιμο μέλος της ΕΕ.

Μονάχα το πώς θα μαζεύει τα πλεονάσματα για να πληρώνει τα χρέη στους δανειστές δεν είπε, αν και άφησε να εννοηθεί σαφώς πως τα επιπλέον χρήματα θα τα φέρει η ανάπτυξη.

Όσο για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την κυβέρνηση του, μάλλον θα προκύψουν από τους επόμενους 700.000 που θα δραπετεύσουν από την χώρα-κάτεργο μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τις καλοπληρωμένες θέσεις των 400 και των 500 ευρώ που εκείνοι θα εγκαταλείψουν θα παρουσιάσει ως επιτυχία δική του ο ζαβός γουρλομάτης.

Άσε που, όταν ο αριθμός των Ελλήνων που φεύγουν εις τας Ευρώπας ως οικονομικοί μετανάστες ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο ψυχές, η ανεργία στο προτεκτοράτο μπορεί και να κατέβει σε μονοψήφιο νούμερο.

Μια ακόμα επιτυχία για το πολιτικό σύστημα που εξακολουθεί να διαφεντεύει την μοίρα της χώρας.

Πάντως, όποιος σκέφτεται στα σοβαρά να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα –Βασίλη για σένα χτυπάει η κουδούνα– υπάρχουν ακόμα περιθώρια για να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Αρκεί να σκεφτεί χαλαρά και σοβαρά το πόσο πολύ στην «απέξω» ήταν πριν πάρει των ομματιών του και φύγει και το πόσο περισσότερο στην «απέξω» θα είναι στην σημερινή Ελλάδα όταν επιστρέψει.

Αρκεί να σκεφτεί ποιοι ήταν στα «πράγματα» τότε και ποιοι είναι σήμερα.

Στην ουσία, είναι οι ίδιοι.

Αρκεί να σκεφτεί το πόσο έχουν αλλάξει οι συμπολίτες του νοοτροπίες και συμπεριφορές από την εποχή που έφυγε μέχρι σήμερα που σκέφτεται να επιστρέψει.

Αρκεί να σκεφτεί το πόσο πιθανή ή απίθανη είναι μια ακόμα –κατά πολύ χειρότερη από την προηγούμενη– χρεοκοπία μέσα στην επόμενη τριετία.

Σε αντίθεση με ό,τι πολλοί από εμάς πιστεύουμε ή πιστεύαμε, το παιγνίδι για την Ελλάδα δεν χάθηκε επειδή οι Έλληνες δεν αντέδρασαν όπως οι Ισλανδοί.

Ποτέ οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να αντιδράσουν όπως οι Ισλανδοί μπροστά στην χρεοκοπία της χώρας τους.

Και ο λόγος είναι απλός: Ποτέ η πολιτική δεν είχε την ίδια έννοια στην Ισλανδία και στην Ελλάδα.

Από την δημιουργία του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, η πολιτική στην Ελλάδα ήταν αλισβερίσι, συναλλαγή κάτω από το τραπέζι και εξαγορά.

Στην Ελλάδα δεν υπήρξαν ποτέ πολίτες.

Μονάχα μέλη κομμάτων, συντεχνιών και διαφόρων οικογενειών μαφιόζων που πολεμούσαν μεταξύ τους για τον έλεγχο της παραοικονομίας.

Δεν είναι μονάχα άδικο, είναι ταυτόχρονα κι ανόητο να περιμένουμε πως και οι Έλληνες πολίτες θα αντιδράσουν όπως οι Ισλανδοί.

Από πού κι ως πού;

Όπως είναι επίσης ανόητο να νομίζουμε ότι το παράδειγμα της Ισλανδίας δίνει «πόνο» στους Νεοέλληνες.

Δεκάρα δεν δίνουν οι Νεοέλληνες για το παράδειγμα της Ισλανδίας.

Άλλωστε, όποιος δεν νοιώθει ντροπή, δυσκολεύεται να νιώσει πόνο από την επιτυχία του άλλου στην επίλυση ενός παρόμοιου προβλήματος.

Η χώρα βαδίζει προς μια τεράστια καταστροφή, με τον τρόπο που ο ελληνικός στρατός προσέγγιζε τον Σαγγάριο βαδίζοντας για την Άγκυρα για να καταλήξει τελικά στην Σμύρνη.

Η καταστροφή που έρχεται είναι τόσο προφανής που σχεδόν όλοι αρνούνται να την δουν.

Είναι σαν κάποιος να φεύγει από την Πομπηία λίγες βδομάδες πριν την έκρηξη του Βεζούβιου και να επιστρέφει πίσω για να δει τι τελικά θα συμβεί.

Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, κατεστραμμένη και υποθηκευμένη, με ένα δυσθεώρητο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, με πολιτική ηγεσία και πολίτες κυριολεκτικά για τον πoύτσο και σε ένα διεθνές περιβάλλον που μυρίζει μπαρούτι και θειάφι.

Όμως μην ανησυχείτε! Θα χορέψουμε όλοι μαζί στο προαύλιο συρτάκι λίγο πριν πέσει η αυλαία του έργου.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Το ζαβό παιδί του Δράκουλα είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να προσυπογράψει την συμφωνία των Πρεσπών και κατουρήθηκαν πάνω τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Από τα γέλια!

(Φίλε Ηλία, το ζαβό παιδί του Μητσοτάκη είναι ο ιδανικός πρωθυπουργός για τη σημερινή Ελλάδα. Σκέψου οι Έλληνες εννιά χρόνια μετά την χρεοκοπία της χώρας να κάνουν πρωθυπουργό του προτεκτοράτου τον ζαβό γιο. Ούτε οι Μόντι Πάιθον δεν θα το σκέφτονταν. Τον περιμένω πώς και πώς τον Μητσοτάκη. Αλλά έχω την εντύπωση πως οι δανειστές δεν τον θέλουν. Ο Τσίπρας την κάνει καλύτερα την δουλειά τους. Σε παρακαλώ να έρθεις από την Ελβετία να ψηφίσεις Μητσοτάκη. Πρέπει να τον βγάλουμε πρωθυπουργό. Ηλία, ο Βασίλης επιστρέφει στην Ελλάδα για επιστημονικούς λόγους. Θα κάνει πειράματα με τους Νεοέλληνες, θα ανακαλύψει το γονίδιο του ραγιαδισμού και της εθελοδουλείας, και θα πάρει το Νόμπελ Ιατρικής. Και θα πανηγυρίζουν οι προσκυνημένοι εθελόδουλοι πως πήραν το Νόμπελ. Να είσαι καλά, Ηλία. Φιλιά!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.