Bitcoins και τα μυαλά στα κάγκελα
Η ξανθιά κοπέλα που φοράει τη άσπρη σεμιζιέτα, και με νάζι ποζάρει μπροστά στο διαφημιστικό stand ενός συνεδρίου, θα μπορούσε να είναι μία οποιαδήποτε υπάλληλος υποδοχής του τμήματος Marketing μιας μεγάλης εταιρείας που προβάλλεται σε εγχώρια έκθεση ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Δίπλα της, έτσι γίνεται συνήθως, θα στεκόταν ένας κομπιουτεράς, που θα έλυνε τις τεχνικές απορίες των υποψηφίων πελατών και μία άλλη, πιθανόν υφιστάμενή της, η οποία θα σέρβιρε καφέδες στους επισκέπτες του περίπτερου.
Δεν είμαι όμως έτσι, ακόμη και εάν έτσι νομίζετε.
Η κοπέλα είναι η Ευρωβουλευτής μας Εύα Καϊλή και το stand είναι του 4ου διεθνούς συνεδρίου ψηφιακών νομισμάτων, που έλαβε χώρα στην Νέα Υόρκη.
Στη Νέα Υόρκη, και όχι σε κανένα εκθεσιακό κέντρο της Παλλήνης, είχε μεταβεί πριν από κάποιους μήνες η συμπαθής σε όλους μας Εύα, αφού συμπεριλαμβάνεται σε μια κλειστή ομάδα 10 ευρωβουλευτών, που δίνουν τον δικό τους αγώνα, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες με FinTech εφαρμογές, όπως του Blockchain, οι οποίες, όπως αυτοί λένε, θα έχουν ευεργετικές συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών της Ευρώπης.
Για να είμαι ειλικρινής με τους αναγνώστες, δέκα κομπιουτεράδες ρώτησα να μου πουν με δικά τους λόγια, τι είναι αυτό το γαμημέvο το Blockchain και από κανένα δεν κατάλαβα τι είναι.
Λάθος μου, βέβαια. Πρώην τηλεπαρουσιάστρια ειδήσεων, παράνομου τηλεοπτικού σταθμού που έκλεισε λόγω χρεών, έπρεπε να ρωτήσω.
Αυτή θα μου εξηγούσε ότι το blockchain είναι ουσιαστικά μία σειρά καταχωρήσεων, που αφορούν συναλλαγές.
Οι συναλλαγές καταγράφονται σε ένα δημόσιο κατάστιχο (ledger) και κάθε καινούρια ομάδα καταχωρήσεων -ένα «block»- συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία «αλυσίδα» καταχωρίσεων, δηλαδή ένα «blockchain”.
Η τηλεπαρουσιάστρια αυτή, σαν μέλος μιας επιτροπής Ευρωπαίων σοφών, θα μου ανέλυε ότι τα blocks συνδέονται μονοσήμαντα μεταξύ τους, ως μαθηματικό αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ονομάζουμε «proof of work» και μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η αλγοριθμική επίλυση ενός «δύσκολου» υπολογιστικού προβλήματος, βασισμένου στις αρχές της κρυπτογραφίας.
Και βασίζεται στην κρυπτογραφία, προκειμένου η πρόσβαση στην πληροφορία για μια συναλλαγή, να καθίσταται απαγορευτική σε τρίτα πρόσωπα.
Επειδή θεωρία χωρίς παράδειγμα είναι καφές χωρίς τσιγάρο, η συναλλαγή στην πραγματική οικονομία, για την αγορά ενός υπολογιστή από το e-shop της Amazon π.χ., γίνεται με ένα εικονικό περιουσιακό στοιχείο, το κρυπτονόμισμα, για το οποίο, εάν κάνετε λίγο υπομονή και διαβάσετε το κείμενο με ζήλο, θα δείτε παρακάτω και πώς παράγεται.
Τα ίχνη ενός κρυπτονομίσματος δεν εμφανίζονται σε κανένα τραπεζικό λογαριασμό.
Αυτά τα παραπάνω, λίγο-πολύ, τα είπαν οι innovators της νέας τεχνολογίας και αυτά που θα ακολουθήσουν, σας τα λέει ένας φίλος της ευρηματικότητας των απατεώνων του λευκού κολλάρου και των μαφιόζων.
Ε λοιπόν, η απόκρυψη της συναλλαγής, το ατού της νέας αυτής τεχνολογίας, από τα μάτια οιουδήποτε τρίτου, είναι ο βασικός λόγος που τα κρυπτονομίσματα είναι το αγαπημένο μέσο συναλλαγής σοβαρών ναρκέμπορων, εμπόρων τέχνης ή αρχαιοτήτων, λαθρέμπορων πετρελαίου σε εμπόλεμες ζώνες, Ουκρανών διακινητών λευκής σάρκας και, φυσικά, φοροφυγάδων.
To κρυπτονόμισμα είναι το πιο ισχυρό απορρυπαντικό για το ξέπλυμα κάθε παράνομης συναλλαγής, μπροστά στο οποίο οι κάτοχοι των παναμέζικων offshore θεωρούνται νοσταλγοί του παρελθόντος.
Η λειτουργική του απλότητα καταργεί τις απαρχαιωμένες τριγωνικές σχέσεις εικονικών αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων μέσω εξαγοράς θυγατρικών ή ανταλλαγής μετοχών μέσω offshore, οι οποίες δάνειζαν η μία την άλλη με χρήματα που δάνειζε ο ένας τραπεζίτης στον άλλον.
Την εποχή που η ψηφιακή οικονομία θα έχει για τα καλά ωριμάσει και το bitcoin, το ether και το Litcoin θα έχουν για τα καλά μπει στην συναλλακτική μας πρακτική, οι μεταβιβάσεις ακινήτων του Δημοσίου στην Εκκλησία μέσω ανταλλαγής λιμνών με βοσκοτόπια, οι χορηγίες φαρμακευτικών εταιρειών σε συνέδρια, με διοργανωτές εταιρείες που ανήκουν σε συζύγους τραπεζιτών ή υπουργών, και οι εκχωρήσεις διαφημίσεων από ΚΕΕΛΠΝΟ σε sites των πεντακοσίων αναγνωστών, θα αποτελούν γραφικές αναμνήσεις από τα χρόνια της χαμένης οικονομικής αθωότητας.
Θα έχουν γεράσει οι εκδότες και οι καναλάρχες που θα διηγούνται στα εγγόνια τους με περηφάνεια πόσο δύσκολο ήταν τα παλιά χρόνια το ξέπλυμα από τους εκβιασμούς επιχειρήσεων, το προμοτάρισμα άχρηστων πολιτικών, η αγιογραφία μαφιόζων σαν εθνικών ευεργετών και η προβολή διανοούμενων του Facebook.
Θα ακούν τα νέα παιδιά, ότι οι παππούδες τους κουβαλούσαν τα εκατομμύρια σε σακ βουαγιάζ και τα πήγαιναν με τα πόδια στην τράπεζα για να τα καταθέσουν στα γκισέ, και δεν θα τους πιστεύουν.
Θα μαθαίνουν οι φοιτητές της Νομικής ότι έπαιρνε στους δικαστές δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, για να καταλάβουν πως κινήθηκαν μίζες και προμήθειες σε ένα δομημένο ομόλογο διακοσίων ογδόντα εκατομμυρίων, που είχε φτιάξει μια χρηματιστηριακή εταιρεία και το αγόρασαν αφελείς διοικητές -φυσικά όλοι τους αθώοι – και θα σκέφτονται ότι οι μεν χρηματιστές θα μπορούσαν κάλλιστα να φτιάξουν ψηφιακό ομόλογο, οι δε δικαστές να απαλλάξουν όλους τους εμπλεκόμενους από την πρώτη στιγμή λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.
Και αυτό, γιατί οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων δεν αποτυπώνονται πουθενά.
Θα θυμούνται οι δύο χιλιάδες φοροφυγάδες της λίστας Lagarde πόσο ταλαιπωρήθηκαν μέχρι να βγάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση της διαγραφής των προστίμων, που τους έβαλε η Εφορία, και θα λένε ότι στην εποχή τους άκουγαν κεντρικούς τραπεζίτες που τους έλεγαν να βγάλουν τα χρήματά τους έξω και αναγκάζονταν να τα μεταφέρουν από λογαριασμό σε λογαριασμό, μέχρι να τα στείλουν στην Ελβετία.
Στην Νέα Υόρκη, βέβαια, στο Coindesk του Consensus 2018, εκεί που κάθισε και η Εύα, αμφιβάλλω αν άγγιξαν καθόλου το θέμα του ξεπλύματος με τα εργαλεία της κρυπτογραφίας.
Καμία εντύπωση δεν μου κάνει, αφού σε αυτές τις συγκεντρώσεις έρχονται τραπεζίτες που χειραγωγούν τα διατραπεζικά επιτόκια, πολυεθνικοί όμιλοι που αλλοιώνουν λογισμικό μέτρησης εκπομπών ρύπων και κολοσσοί του internet που φοροδιαφεύγουν μέσω εξωχώριων εταιρειών.
Είναι οι μελλοντικοί παίκτες της οικονομίας των ψηφιακών νομισμάτων.
Συμπαίκτες με τον υδραυλικό και τον ταβερνιάρη που θα τσεπώνει στο ηλεκτρονικό του πορτοφόλι κάποια υποδιαίρεση του bitcoin, χωρίς να φοβάται μην του την έχει στήσει έξω από το μαγαζί ο εφοριακός και του ζητήσει απόδειξη της ταμειακής.
Νέες τεχνολογίες, λοιπόν, από νέους, φυσικά, ανθρώπους.
Και άλλους ανθρώπους τους ξεφυτρώνουν από εκεί που δεν τους σπέρνουν και άλλους τους σπέρνουν εκεί που μπορούν να φυτρώσουν καινοτομίες για το καλό της ανθρωπότητας.
Την γλυκύτατη μας Εύα, την έσπειραν στο εύφορο έδαφος της Ευρωβουλής προκειμένου να ανθίσουν οι καρποί της νέας τεχνολογίας.
Πριν, όμως, μπούμε στο κυρίως αντικείμενο της ψηφιακής οικονομίας, να σας ρωτήσω κάτι;
Καταλάβατε, τι είναι το blockchain;
Θα μου απαντήσετε: «Εσύ, που τα γράφεις, τα καταλαβαίνεις αυτά που γράφεις;».
Όχι, δεν τα καταλαβαίνω σε βάθος. Το πιάνω επιφανειακά το θέμα, κι ας έκανα μάθημα θεωρίας αλγορίθμων στο δεύτερο έτος του Πολυτεχνείου.
Εντάξει, αν είσαστε computer freak, θα έχετε καταλάβει τι είναι το blockchain, αλλά πιστεύετε στα σοβαρά ότι θα το καταλάβαινε μια οποιαδήποτε κοπέλα που ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία σαν δημοτικός σύμβουλος, την συνέχισε σαν τηλεπαρουσιάστρια και την ολοκλήρωσε σαν σύμβουλος επικοινωνίας φαρμακευτικών εταιρειών;
Αν η εύλογη σας απορία, είναι: «Μα, πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος, ακόμη και πανεπιστημιακές γνώσεις αν έχει, να ασχολείται με θέματα τεχνολογίας που δεν άπτονται του αντικειμένου των σπουδών του ή των προηγούμενων επαγγελματικών του απασχολήσεων», το επιτυχημένο παράδειγμα ενός οικονομικού επιτρόπου, του Ντάισεμπλουμ με πλαστό μεταπτυχιακό στους γαλακτοκομικούς συνεταιρισμούς, καταδεικνύει, ότι στους μεγάλους Οργανισμούς ή Θεσμούς επιπλέουν οι φελλοί.
Η Εύα, βέβαια, φελλός δεν είναι, και τις βασικές αρχές της θεωρίας αλγορίθμων, πάνω στην οποία βασίζονται οι τεχνολογίες της ψηφιακής οικονομίας, πιστεύω ότι θα της παίζει στα δάχτυλα.
Γιατί το πιστεύω;
Γιατί ή ίδια έχει θεμελιώσει τον όγδοο, άλυτο μέχρι σήμερα, αλγοριθμικό γρίφο: «Πώς τον παππού της, που γεννήθηκε μετά την λήξη του εμφυλίου, τον έσφαξαν οι εγκληματίες κομμουνιστές μέσα στον εμφύλιο, σε μια επιδρομή στο χωριό της γιαγιάς της, το οποίο είχαν κάψει οι κομμουνιστές πριν τον εμφύλιο».
Ο αλγόριθμος αυτός, τέθηκε για πολιτική επίλυση προ έτους, και για μία ολόκληρη βδομάδα απασχόλησε τον κόσμο.
Δεν μπορούσε να καταλάβει τι εννοούσε το κορίτσι.
Μπορεί η προτασιακή μαθηματική λογική να αποφαίνεται ότι από βλάκα ακούς βλακεία, από φαιδρό φαιδρότητα και από σαχλό σαχλαμάρα, αλλά η ιστορία των Μαθηματικών βρίθει από αναπόδεικτες εικασίες ή γρίφους.
Ένα τέτοιο γρίφο μας έβαλε η Εύα, και όλοι ψάχνονταν για το πότε πέθανε ο παππούς της.
Το δισεπίλυτο του γρίφου Καϊλή έκανε τον Μπογιόπουλο, που ανέλυσε τα χρονολογικά δεδομένα του προβλήματος, να αναφωνήσει: «Τίνος εγγονή είσ’ εσύ παιδάκι μου»;
Το παιδάκι αυτό, όχι στο μυαλό, είναι σήμερα μια Ευρωβουλευτής, και οι προτάσεις που θα καταθέσει, σαν Πρόεδρος μιας επιτροπής τεχνολογίας και μέλλοντος, θα γίνουν αντικείμενο μελέτης για την δυνατότητα χρήσης των ψηφιακών νομισμάτων στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Ναι, πολύ σωστά ακούσατε.
Keynes, εσύ που σκέφθηκες πριν από ογδόντα χρόνια το παγκόσμιο νόμισμα, τ’ ακούς;
Ο Keynes, όπως όλοι οι πεθαμένοι, δεν ακούει τις μ@λακίες κανενός.
Η Εύα, λοιπόν, και οι υπόλοιποι Ευρωβουλευτές, αντί να κάθονται στα καφέ της Place du Luxembourg και να κωλοβαράνε, κάθονται σε panels και συζητούν για τα κρυπτονομίσματα και το μακροπρόθεσμο μέλλον μιας ψηφιακής νομισματικής κυκλοφορίας, δικαιολογώντας τα είκοσι χιλιάδες ευρώ που σκάνε κάθε μήνα οι Ευρωπαίοι.
Δεν γ@μιέται θα πει κάποιος.
Τόσα και τόσα δίνουμε σε άχρηστους γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εικοσαχίλιαρα που παίρνουνε επτακόσιοι νοματαίοι της πολιτικής, που τους έστειλαν στις Βρυξέλλες, για να μην τους έχουν στα πόδια τους οι επαγγελματίες πολιτικοί των ευρωπαϊκών χωρών και τους ζαλίζουν με τις μ@λακίες τους, μας πείραξαν;
Στα τόσα χρόνια που λειτουργεί το Ευρωκοινοβούλιο, έχετε εσείς δει τίποτα καλό στη ζωή σας από την δουλειά όλων αυτών των πολυάριθμων επιτροπών;
Βγάζουν ψηφίσματα που οι Κυβερνήσεις γράφουν στα @ρχίδια τους, εγκρίνουν νομοθετικές πράξεις της ΕΕ που δεν εναρμονίζονται με τις εγχώριες νομοθεσίες και εκτελούν χρέη εκλογικού αντιπρόσωπου σε εκλογές χωρών με πολίτες που στην πλειοψηφία τους σιχαίνονται να πιάσουν στο χέρι τους εκλογικά ψηφοδέλτια γεμάτα με φασίστες κάθε πολιτικής απόχρωσης.
Με λίγα λόγια, θα έλεγε κανείς ότι οι Ευρωβουλευτές ξύνονται.
Η Εύα, όμως, είναι η εξαίρεση του κανόνα.
Όχι μόνο δεν ξύνεται ή δεν κάθεται στα αυγά της, αλλά έχει πάρει και στα σοβαρά τον ρόλο της.
Έτσι, λοιπόν, σήμερα, μπορεί και την ώρα που διαβάζετε το κείμενο, η Εύα θα είναι η κεντρική ομιλήτρια του εκπαιδευτικού event μιας κοινότητας start uppers.
Δηλαδή, άριστων καινοτόμων επιχειρηματιών.
Start uppers μαζεύονται σε αυτούς του είδους τις παραεπιχειρησιακές κοινότητες, «Startup Grind» ονομάζεται η Κοινότητα αυτή.
Όμιλοι, κοινότητες, φυτώρια, εκκολαπτήρια, σωματεία η όπως αλλιώς λένε αυτές τις οικονομικές γιάφκες, είναι οι ΜΚΟ του ΣΕΒ και των τραπεζών.
Ζουν και συντηρούνται από χορηγίες πολυεθνικών εταιρειών, τραπεζικών ομίλων και άλλων επιχειρήσεων που ψάχνουν να βρουν λαβράκι μέσα στη μαρίδα των καινοτόμων, που πιστεύουν ότι είναι οι νέοι Bezos και Zuckerberg.
Στους καινοτόμους μέσα, δεν μπαίνουν, ή σπάνια μπαίνουν για να είμαστε ακριβείς, οι παραγωγοί της πραγματικής οικονομίας.
Μπαίνουν αυτοί που μπορούν να αξιοποιήσουν τους παραγωγούς με μια εφαρμογή, που το 99% αποτυγχάνει στην πορεία σαν άχρηστη, και οι αεριτζήδες της χρηματιστικής οικονομίας.
Κριτήριο καινοτομίας είναι η αύξηση της κερδοφορίας μιας επιχείρησης, μέσα από τεχνολογίες ελέγχου, αξιολόγησης η εντατικοποίησης της μισθωτής εργασίας, και το ηλεκτρονικό μεσιτιλίκι στο τομέα των υπηρεσιών.
Η Taxibeat, που έκανε τους ταξιτζήδες μπάτλερ και τους επιβάτες ρουφιάνους, και η Airbnb που μετέτρεψε τους νοικοκυραίους σε μικροξενοδόχους, είναι τα επιτυχημένα πρότυπα των top επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Ο σύγχρονος startupper δεν έχει καμία σχέση με τον αυτοδημιούργητο γιάπη της γενιάς του ’80. Δεν φοράει κουστούμι, δεν είναι αγέλαστος και -το κυριότερο- έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
Μια φωτογραφία είναι όσο χίλες λέξεις, και στις φωτογραφίες από τα συνέδρια αυτών των κοινοτήτων, θα δείτε πάντα τους entrepreneurs να πανηγυρίζουν με σηκωμένα τα χέρια.
“Μα καλά, βλαμμένα είναι και σηκώνουν όλοι μαζί τα χέρια τους;» θα αναρωτηθεί ό περίεργος που τους βλέπει να χαριεντίζονται και να χασκογελάνε.
Βλαμμένα μπορεί να μην είναι, ονειροπαρμένα, όμως, είναι.
Έχουν, φαίνεται, και τα ίδια πιστέψει ότι είναι οι άριστοι της νέας οικονομίας και οι κυρίαρχοι των επιχειρήσεων του μέλλοντος.
Δείχνουν, ή θέλουν να δείξουν, ότι διαφέρουν από την πλέμπα των κατσουφιασμένων μισθωτών που την βγάζουν με ένα τετρακοσάρι το μήνα.
Και αν προβληματίζεστε γιατί οι περισσότερες εφαρμογές τους έχουν να κάνουν με το πώς θα περικόψουν και άλλο αυτό το τετρακοσάρι ενός μισθωτού, σε όφελος αυτών που θα τους πάρουν σαν υπάλληλους των χιλίων ευρώ, και όχι πώς θα καλυτερέψουν την ζωή των συνανθρώπων τους, είναι γιατί το χρόνιο πουσάρισμά τους με τις ιδέες της αριστείας, τους έχει καταστρέψει τα αντισώματα του κωλοπαιδισμού.
Σε μια τέτοια κοινότητα entrepreneurs που θα καθίσουν σήμερα στα θρανία, θα είναι ομιλήτρια η Εύα.
Τους entrepreneurs, η Εύα τους γνωρίζει από πρώτο χέρι.
Είτε είναι παλιάς κοπής που την φορτώνουν με λουλούδια, είτε νέας κοπής, που στήνουν ηλεκτρικές εταιρείας από το τίποτα, οι άνθρωποι αυτοί θα την έχουν στα σίγουρα μυήσει στα μυστικά της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Και η επιχειρηματικότητα της εποχής μας είναι τα ψηφιακά νομίσματα.
Θα είχα πεισθεί ότι η ιστορία με τα κρυπτονομίσματα είναι πατέντα ενός genius κομπιουτερά, που θέλει να τα οικονομήσει και δεν κρύβει κανένα μελλοντικό κίνδυνο, εάν στο παιγνίδι δεν έμπαιναν οι τράπεζες και τα hedge funds.
Τώρα που σιγά-σιγά μπαίνουν και αυτοί στο κόλπο -αυτοί πάντα ψάχνουν για μ@λάκες-, είμαι σίγουρος ότι το μπαλόνι θα αρχίσει να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει ανάλογα με τα κέφια των παιχτών.
To Bitcoin που ξεκίνησε από κάτι cents έφτασε στα 20.000$ και έπεσε στα 7.000$.
Οι ταύροι, αυτοί που γαμούv την αγορά -ψάχνοντας μ@λάκες που θα αγοράσουν- το στοιχηματίζουν στα 30.000$ και οι αρκούδες, αυτοί που τζογάρουν στους απελπισμένους, που θα δουν τα χρήματα τους να γίνονται αέρας και θα τρέξουν να πουλήσουν στα 1.000€.
Ποια λογική επικρατεί στους μεν και τους δε;
Κατ’ αρχάς, καμία.
Αλλά, εν πάση περιπτώσει, οι ταύροι βασίζονται στην απληστία των τζογαδόρων και στις φήμες ότι οσονούπω όλο και περισσότεροι θα μπουν να παίξουν, οπότε θα ανέβει η τιμή, και οι αρκούδες στην εκτίμηση ότι θα μπουν και άλλα κρυπτονομίσματα μέσα στην αγορά, οπότε η τιμή αυτών που κυκλοφορούν θα πέσει.
Ταύροι, όμως, και αρκούδες κάνουν αμφότεροι την παλαβή, περνώντας σε ψιλά γράμματα ότι η παραγωγή κρυπτονομισμάτων, η λεγόμενη εξόρυξη, απαιτεί κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αφού εργάζονται νύχτα-μέρα υπολογιστές για την επίλυση των αλγορίθμων της κρυπτογραφίας.
Δεν είναι δηλαδή χαρτί, που τυπώνει μια Κεντρική Τράπεζα και πλημμυρίζει τις υπόλοιπες τράπεζες με τζάμπα χρήμα.
Είναι υπολογιστές που μπορεί να τους δουλέψει ο καθένας, ακόμη και μια νοικοκυρά, με ένα απλό λογισμικό εξόρυξης και ένα server.
Η ισχύς της κεντρικής μονάδας είναι αυτή από την οποία εξαρτάται η παραγωγή της εξόρυξης.
Με απλά λόγια, ο οιοσδήποτε μπορεί να γίνει miner η σκαφτιάς κρυπτονομισμάτων.
Για τους άσχετους, να διευκρινίσουμε ότι τα bitcoins -ας έχουν την κατάληξη coin- κατά την εξόρυξη, δεν είναι κέρματα να βγαίνουν από καμία σχισμή του server, αλλά αποθηκεύονται με την συμπλήρωση ορισμένου χρόνου λειτουργίας -και με σημαντική κατανάλωση ρεύματος- σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι.
Σας το λέω αυτό, για να μη νομίσετε ότι ο server-τσάπα είναι κανένας κουλοχέρης που κατεβάζει νομίσματα μόλις λύσει τον αλγόριθμο.
Τέλος, εάν τον εγκαταστήσετε και τον βάλετε να δουλέψει, δεν χρειάζεται αγιασμό για να πάει καλά.
Τριφασικό ρεύμα θέλει και υποσταθμό της ΔΕΗ, αν πάτε σε σοβαρή εγκατάσταση.
Αν είστε χασομέρηδες και θέλετε να παίξετε, Κινέζοι και Ταιβανέζοι έχουν κατακλύσει την αγορά με προϊόντα και λογισμικό σε τιμές Lidl.
Με τη μόνη διαφορά ότι, αυτό που βγάζεις σε bitcoins, δεν σε φτάνει να πληρώσεις ούτε το ρεύμα που καις.
Οι αφελείς που τα αγοράζουν, είναι οι ραβδοσκόποι της νέας γενιάς.
Τα διαδικτυακά πακέτα προσφοράς θυμίζουν τους παλιούς ανιχνευτές χρυσού, με τους οποίους εφοδιάζονταν όσοι έψαχναν θαμμένες σε λαχανόκηπους λίρες ή τους ανιχνευτές νερού που ψώνιζαν από τα καταστήματα της Ευρυπίδου, εκείνοι που ήθελαν να ανοίξουν πηγάδι στην αυλή τους.
Είναι παντελώς άχρηστα, και θα κλαίτε όχι μόνο το πεντακοσάρικο που θα δώσετε, αλλά και το χρόνο που θα χάσετε, ψάχνοντας ψύλλο στα άχυρα.
Μα, καλά» μπορεί να ρωτήσει κάποιος, «αφού λειτουργεί σαν κανονικό νόμισμα γιατί το λένε κρυπτονόμισμα;».
Φίλη, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας είναι, δεν είναι κάνενα σαχλοξέκωλο να μιλάει αριστερά και δεξιά για πράγματα που όχι μόνο δεν γνωρίζει αλλά και δεν τα καταλαβαίνει ακόμη κι αν της τα εξηγήσουν, μου ανέλυσε ότι, σύμφωνα με ορισμό του Φερντινάν ντε Σωσσύρ, το πρόθεμα «κρύπτο» πριν από μία λέξη είναι το σημαινόμενο μιας ιδιότητας που εκφράζει η επακόλουθη του «κρύπτο» λέξη, χωρίς να αποσιωπεί το σημαίνον που είναι η πραγματικότητα.
Η καλή φίλη δεν στέκεται μόνο στο γλωσσικό ορισμό μιας λέξης, αλλά φροντίζει με απτά παραδείγματα να μου εξηγεί κάθε φορά την χρηστική αξία μιας λέξης.
Γνωρίζει πολύ καλά ότι υστερώ στην κατανόηση αφηρημένων εννοιών.
-Κρυπτοπoύστης, Αλέξη, για παράδειγμα είναι αυτός που ενώ ντύνεται και συμπεριφέρεται σαν κανονικός άντρας, κανένας δεν πιστεύει ότι είναι άντρας.
«Πες και άλλα, ρε Πόπη» την παρότρυνα. «Θέλω να μπω βαθιά μέσα στην έννοια του προθέματος».
-Να, κρυπτοφιλελές είναι ο αριστερός, με ένσημα στη ΔΗΜΑΡ η το ΠΟΤΑΜΙ, που γυρίζει από ραδιοφωνικό σταθμό σε σταθμό και τα χώνει στο ΣΥΡΙΖΑ για να χωθεί ό ίδιος στα ψηφοδέλτια του Κυριάκου.
«Κατάλαβα» της απάντησα, «κάτι σαν τον Ψαριανό».
-Τίποτα δεν κατάλαβες. Μπερδεύεις τους κρυπτοφιλελέδες με τους κρυπτοφασίστες.
-Οι κρυπτοφασίστες είναι πρώην αριστεροί που έγιναν δεξιοί και ουρλιάζουν σήμερα, πιο πολύ από τον Άδωνη και τον Βορίδη που είναι οι original φασίστες. Οι κρυπτοφιλελέδες, αντίθετα, έχουν ένα επίπεδο. Δεν χυδαιολογούν. Είναι ευγενικοί. Να, ρε παιδί μου, κάτι σαν την Μάρκου, τον Αμυρά ή τους παλιούς εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ. Κατάλαβες;
“Ρε, Πόπη” της είπα, “εδώ οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν τι είναι, και θα καταλάβω εγώ; Πες κάτι πιο εύπεπτο με το πρόθεμα ‘κρύπτο’ για να το πιάσω με τη μία;”
-Κρυπτοπουτάvες, Αλέξη. Ξέρεις ποιες είναι αυτές;
-Έλα, ρε Πόπη, τι με πέρασες για αγράμματο; Φυσικά και ξέρω. Είναι μοντέλα, τηλεπαρουσιάστριες και Instagrammers που ανεβαίνουν σε σκάφη και τραβάνε selfies ή γυρίζουν video που τις δείχνουν στην αρχή μπρούμυτα στις ξαπλώστρες και αμέσως μετά να σηκώνονται και να βουτάνε στη θάλασσα.
«Μου αρέσει, Αλέξη, που είσαι καλλιεργημένος” μου απάντησε και την αποστόμωσα λέγοντας της, ότι μπαίνω κάθε μέρα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που πλασάρει celebrities για sex symbols.
Για την γένεση και την χρήση των κρυπτονομισμάτων η φίλη μου είχε παντελή άγνοια.
Της εξήγησα, με απλά λόγια, βέβαια, πώς λειτουργεί και για να αστειευτώ, της είπα ότι την επόμενη φορά θα την πληρώσω για τις προσφερόμενες γλωσσολογικές της υπηρεσίες σε bitcoins.
«Να βγάλεις εσύ λεφτά και να πληρώσεις; Αποκλείεται, ρε τσιγκούναρε» μου είπε γελώντας, «τα καβούρια που έχεις στη τσέπη, θα μετακομίσουν στον server σου».
Το θέμα, όμως, του παρόντος δοκιμίου δεν είναι, ούτε οι τεχνικές λεπτομέρειες της εξόρυξης, ούτε φυσικά η γλωσσολογική ερμηνεία του προθέματος που χαρακτηρίζει το νέο χρήμα.
Τα οφέλη που μπορούν να έχουν, όσοι συναλλάσσονται με κρυπτονομίσματα, είναι το ουσιαστικό που πρέπει να απασχολήσει ένα σοβαρό αριστερό αναλυτή.
«Δεν μπορεί» σκέφτηκα, «αφού ασχολείται η Εύα και οι υπόλοιποι εννιά της Ευρωβουλής, κάτι καλό θα είναι».
Και μόνο ότι από το σκαμπανέβασμα της τιμής τους μέσα σε ένα εξάμηνο κάποιοι κέρδισαν -και κάποιοι φυσικά έχασαν- 640 δισ. δολάρια, δείχνει ότι το νέο νόμισμα δεν θα μας στερήσει τις συγκινήσεις που απλόχερα μας προσφέρει το σημερινό καζίνο του Χρηματιστηρίου.
Δεν είναι κακό νούμερο, εάν κανείς σκεφτεί ότι οι σοβαροί τζογαδόροι είναι μέσα στο παιγνίδι για λιγότερο από χρόνο.
Και είναι αυτό που ανησύχησε τον Γενικό μας, που διάβασε για την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή κερδοσκοπικών κεφαλαίων στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.
«Πάλι εμείς θα πληρώσουμε τον τζόγο τους» είπε. «Όταν διαβάζεις για ευκαιρίες της ψηφιακής οικονομίας, μάζευε χρυσό. Ο χρυσός ποτέ δεν πέφτει. Ήταν μεγάλο λάθος η κατάργηση του κανόνα του χρυσού».
Ο αθεόφοβος, τον θυμόταν τον κανόνα από την εποχή της παλιάς Εμπορικής Σχολής, της οποίας είναι απόφοιτος.
«Έλα εδώ, παιδί μου Μάκη» φώναξε ο Γενικός μας τον συνάδελφο μου, «εσύ που έχεις κάνει διδακτορικό στην Χαϊδελβέργη, μπορείς με απλά λόγια να μάς πεις, τι είναι αυτό το κρυπτονόμισμα; Μη μας πεις, όμως, πράγματα ακαταλαβίστικα.”.
Το περιμέναμε ότι θα έφτανε η μέρα που ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας μας, μεγάλης ηλικίας άνθρωπος, θα ρωτούσε για αυτό το νέο νόμισμα.
“Ελάτε εδώ ρε και εσείς, να ακούσετε, να ξεστραβωθείτε λίγο” φώναξε και εμάς τους υπολοίπους.
«Να διαβάσετε μια εισήγηση της Καϊλή, Κύριε Γενικέ» του είπε ο Μάκης, που προφανώς αδυνατούσε να τα εξηγήσει με τη φυσικότητα που τα εξηγεί μια επαγγελματίας πολιτικός.
«Θα καταλάβετε, ότι κατάλαβε και εκείνη» είπε. «Είναι Πρόεδρος της επιτροπής Τεχνολογίας και μέλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα διαπιστώσετε ότι το μέλλον μας επιφυλάσσει εκπλήξεις».
– Να αφήσεις την Καϊλή στην ησυχία της. Θέλω να μας τα πεις εσύ, με τα δικά σου λόγια.
-Μα, και η Εύα με δικά της λόγια τα λέει. Τι νομίζετε, ότι άλλοι της τα υπαγορεύουν;
-Δεν με ενδιαφέρει τι κάνει η Καϊλή. Και να της τα υπαγορεύουν άλλοι, με γεια της με χαρά της. Μήπως όλοι οι πολιτικοί που μιλάνε, ξέρουν για τι μιλάνε. Έλα, ξεκίνα και άσε τις φλυαρίες.
Μη νομίζετε, ότι την σκαπουλάραμε.
Ακούσαμε από το φίλο μου τον Μάκη, όλα αυτά που διαβάσατε και εσείς παραπάνω.
Δυο ολόκληρες ώρες εξηγούσαμε τo blockchain, τους αλγόριθμους, την κρυπτογραφία, το ρεύμα που καταναλώνουν, πρότεινε, μάλιστα, να μπούμε και εμείς στο παιγνίδι, αφού η δουλειά μας είναι αξιοποιούμε απόβλητα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για να μην πολυλογούμε, ο Γενικός μας ενθουσιάστηκε.
«Και όλα αυτά που μας ανέλυσες, εσύ Μάκη» είπε στο φίλο μου, «τα ξέρει και η Καϊλή, και τα γράφει στις εισηγήσεις της;»
-Βέβαια, Κύριε Γενικέ. Αλίμονο. Αν δεν γνωρίζεις την θεωρία, πώς μπορείς να φτάσεις στην πράξη της υλοποίησης των εφαρμογών της νέας τεχνολογίας; Με τα λόγια; Στα panels αναλύουν την στρατηγική εισόδου στο τραπεζικό σύστημα, τις ευκαιρίες και τις τυχόν επιπτώσεις. Είναι σαν τα reports που σας ετοιμάζουμε εμείς και τα παρουσιάζετε εσείς στους ξένους μετόχους.
-Μωρέ μπράβο! Κάνει τέτοια πράγματα το κορίτσι; Και είχα παρεξηγήσει τους πρώην δημοτικούς συμβούλους. Είχα μείνει με την εντύπωση ότι οι άντρες ασχολούνται με την αποκομιδή των απορριμμάτων και οι γυναίκες με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
-Η Καϊλή εξελίχτηκε, Κύριε Γενικέ. Δεν έμεινε στάσιμη. Έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, σπούδασε σε εργαστήριο δημοσιογραφία και έγινε δημοσιογράφος. Πήγε στο ΜEGA και έλεγε τις ειδήσεις τα Σαββατοκύριακα που είχε ρεπό η Τρέμη και ο Πρετεντέρης.
-Μεγάλο σχολείο αυτό το κανάλι.
“Ναι, Κύριε Γενικέ» απάντησε ο Μάκης. «Kαι κρίμα που έκλεισε. Εάν ήταν ακόμη ανοιχτό δεν θα είχε ανάγκη να παίρνει δάνεια σε ευρώ με εγγύηση αέρα. Θα δανειζόταν σε bitcoins, με εγγύηση ρεύμα που θα της προμήθευαν της ENERGA τα παιδιά. Ξέρετε, η εταιρεία ενός παλιού φίλου της Εύας».
-Το παρελθόν της κάθε κοπέλας δεν μας ενδιαφέρει, παιδί μου. Κάθε κορίτσι μπορεί να έχει μια ατυχή σχέση στην ζωή της. Θα την καταδικάσουμε; Η καριέρα και το μέλλον της μας ενδιαφέρει.
-Αν είναι έτσι, αλλάζει. Έχετε δίκιο. Η καριέρα της Εύας, Κύριε Γενικέ, μετά το πέρασμα της από το MEGA, εκτοξεύτηκε στα ύψη. Στην αρχή την φωνάζανε σε talk shows με την Ράπτη, τότε που πλακώνονταν οι Πασόκοι με τους Νεοδημοκράτες, μετά βγήκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, το 2012 που πάτωσε το ΠΑΣΟΚ έμεινε για δύο χρόνια έξω, αλλά δεν την άφησαν αναξιοποίητη, την έκαναν πρόεδρο σε Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών του Υπουργείου Εσωτερικών, το 2014 βγήκε με την Ελιά στην Ευρωβουλή, γιατί το ΠΑΣΟΚ άλλαξε όνομα και ΑΦΜ, και από το 2015 και μετά που βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε να πλακώνεται με τους Συριζαίους.
-Μα ο ΣΥΡΙΖΑ, ρε Μάκη είναι το παλιό ΠΑΣΟΚ. Με τους συντρόφους της τα βάζει;
-Όχι, Κύριε Γενικέ. Γιατί η Εύα σήμερα είναι στο ΚΙΝΑΛ. Είναι το κόμμα που έχει τον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο. Πώς να σας το εξηγήσω;
-Δεν χρειάζεται, παιδί μου, το κατάλαβα. Το ΚΙΝΑΛ είναι το κρυπτοκόμμα της δεξιάς.
«Κάπως έτσι είναι» του απαντήσαμε για να κλείσει η συζήτηση.
Βιαζόμαστε, άλλωστε, να φύγουμε νωρίτερα από το γραφείο.
Έπρεπε να κατέβουμε στο Μοσχάτο. Στα γραφεία μιας BeFinnovative, στην οδό Πειραιώς, ένα τετράγωνο απόσταση από τα γραφεία της ΝΔ.
Εκεί θα ήταν speaker η Εύα, και το site των entrepreneurs μας πρότεινε να καθίσουμε στα θρανία και να ξεστραβωθούμε.
Ήταν Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου και σε λίγο θα άρχιζε το μάθημα της Εύας.
Θα ήταν ποτέ δυνατόν να το χάσουμε;
Γ.Κ
Υ.Γ.1 Σαν έγκριτος στοχαστής των σύγχρονων οικονομικών τάσεων, στα κρυπτονομίσματα θα πιστέψω μόνο αν μπει στο κόλπο της εξόρυξης και των συναλλαγών η Εκκλησία. Ζω για τη στιγμή που η Αρχιεπισκοπή θα πάρει κανένα server θηρίο, θα τον εγκαταστήσει σε κανένα παροπλισμένο ολυμπιακό ακίνητο και θα κάνει αγιασμό για να βγάζει όσο πιο πολλά bitcoins μπορεί. Περιμένω την ώρα που θα αρχίσει να τα μεταφέρει ηλεκτρονικά σε θυγατρική της ΜΚΟ
-σήμερα είναι η Αποστολή, παλιότερα ήταν η «Αλληλεγγύη», αύριο κανένας δεν γνωρίζει με τι όνομα θα κυκλοφορεί στην αγορά- η ΜΚΟ να αγοράζει με bitcoins ιδιοπαραγωγής και επιχορηγήσεων από το Υπουργείο, ληγμένα κατεψυγμένα κοτόπουλα από φιλάνθρωπο ευεργέτη του Πατριαρχείου για ανθρωπιστική βοήθεια στη Ζιμπάμπουε, τα κοτόπουλα να επιστρέφονται ως ακατάλληλα ακόμη και για ζωοτροφή, το Υπουργείο να ζητάει πίσω τα λεφτά του σε bitcoins, η Αρχιεπισκοπή για να μην ξεφτιλιστεί να δανείζεται από ιδιώτη εφοπλιστή κρυπτονομίσματα και να επιστρέφει στο Υπουργείο την επιχορήγηση, το Υπουργείο, με το πού θα παίρνει πίσω την επιχορήγηση, να δίνει νέα ισόποση επιχορήγηση σε άλλη θυγατρική της Αρχιεπισκοπής, για να στείλει πουλερικά στο Ιράκ αυτή τη φορά, και η Αρχιεπισκοπή με το πού θα παίρνει τα bitcoins της επιχορήγησης να εξοφλεί τον δανειστή-εφοπλιστή.
Σας φαίνεται περίεργη μια τέτοια συναλλαγή και γελάτε; Κακώς.
Γιατί όλα αυτά, με την ίδια ακρίβεια, έγιναν στην προ χρόνων πραγματικότητα της επιχειρηματικής δράσης της εκκλησιαστικής αυτής ΜΚΟ, με τον παλιό τρόπο διακίνησης πολλών εκατομμυρίων από λογαριασμό σε λογαριασμό. Η μπίζνα αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τα μεν κοτόπουλα, που θα πήγαιναν στο Ιράκ, να μείνουν στα ορνιθοτροφεία -επειδή κοιμήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, πέθανε δηλαδή, και το πρόγραμμα ήταν υπό την προστασία του- ο δε ευεργέτης εφοπλιστής να ξοφληθεί με τα λεφτά της δεύτερης επιχορήγησης. Όσο για τα ποσά της αρχικής επιχορήγησης, αυτά ακόμη αγνοούνται.
Για τον ιστορικό του μέλλοντος, ο κατηγορούμενος αρχηγός της συμμορίας που εκτέλεσε με επιτυχία αυτό το μαφιόζικο σχέδιο εξαέρωσης μιας επιχορήγησης 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, στην απολογία του, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ανέφερε ότι τα προγράμματα επιχορήγησης τα έφερνε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος.
«Αυτός είχε τον πρώτο λόγο» ισχυρίστηκε.
Μα, δεν ντρέπονται να λένε τέτοια πράγματα για τον μακαριστό; Τι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος; Κανένας προϊστάμενος γραφείου μελετών να πηγαινοέρχεται στο Υπουργείο και να τσιμπάει προγράμματα ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
Υ.Γ.2 Επειδή συχνά στα κείμενά μου αναφέρονται τα μοντέλα σαν παράδειγμα αφέλειας ή κενότητας, να πω ότι διαβάζοντας το περιστατικό από το τηλεοπτικό σκουπίδι «Νext top model» με ένα εικοσάχρονο κορίτσι, που το ξεφτίλισε μια μεταλλαγμένη από τα botox παρουσιάστρια, πρώην μοντέλα φυσικά και η ίδια, κάνοντάς του μάθημα υγιούς ανταγωνισμού, μου ήρθε πραγματικός εμετός.
Ο λόγος; Η διαγωνιζόμενη για να πιάσει τα standards, είχε κάνει πλαστική στήθους και είχε φουσκώσει λίγο τα χείλη της.
Μου ήρθε εμετός, όχι γιατί το νεαρό κορίτσι, που ήταν και πανέμορφο, πείραξε τον εαυτό του στην προσπάθειά του να πιάσει ένα ψεύτικο όνειρο. Και ούτε, γιατί η αθλιότητα ενός καναλιού, στην προσπάθεια να τσιμπήσει ακροαματικότητα και διαφημίσεις, δεν περιορίζεται στην εμφάνιση κριτών που σιχαίνεσαι να βλέπεις. Ήταν η μπόχα από τα σαπισμένα πτώματα του lifestyle, που βγήκαν από τις κάσες τους να κάνουν μαθήματα ζωής, που με έκανε να ξεράσω. Και υπόσχομαι ότι εφεξής για μοντέλα μόνο καλά λόγια θα γράφω. Κι ας είναι όλη μέρα στο Facebook. Κι ας μη ανοίγουν και κανένα βιβλίο. Αρκεί να κλείσουν μια και καλή την πόρτα σε όλους αυτούς που εμπορεύονται τα νιάτα τους και την ομορφιά τους. Χίλιες φορές να παραμείνεις μια όμορφη χαζογκόμενα παρά να καταλήξεις μια αδίσταχτη πουτάvα πολυτελείας.
(Αγαπητέ φίλε, είστε θεός! Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.