Δύο κειμενάκια για την παραλία

Πιτσιρίκο, η Σλοβακία μπορεί να δεχτεί αρκετές δεκάδες ορφανά παιδιά από τη Συρία, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού της Peter Pellegrini στο Reuters, σπάζοντας έτσι το μέτωπο των άλλων χωρών της κεντρικής Ευρώπης που αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Η μαζική είσοδος αιτούντων ασύλου από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική πριν από τρία χρόνια, προκάλεσε βαθύ διχασμό ανάμεσα στις χώρες, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, τη Γερμανία που ήταν ο βασικός προορισμός για τους περισσότερους πρόσφυγες και τα πρώην κομμουνιστικά κράτη στην ανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία).

Η Σλοβακία συντάχθηκε αρχικά στο πλευρό των άλλων τριών χωρών της κεντρικής Ευρώπης και κόντρα στο σύστημα ποσοστώσεων της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Σε μία συνέντευξή του, όμως, ο Pellegrini δήλωσε ότι η Σλοβακία είναι αρκετά πλούσια χώρα για να φιλοξενήσει 10, 20, 30 παιδιά, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε προσφυγικό καταυλισμό στην Ελλάδα.

«Είμαστε πολιτικοί αλλά, όταν κοιτάζουμε τον πόνο των ορφανών από τη Συρία που τώρα βρίσκονται σε ένα άλλο κράτος-μέλος, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο ανθρώπινοι» ανέφερε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

«Η οικονομία της Σλοβακίας, η κοινωνία της Σλοβακίας, ο πολιτισμός της Σλοβακίας δεν μπορούν να απειληθούν από μερικές δεκάδες ορφανά, που θα μπουν στα σπίτια των παιδιών μας» συμπλήρωσε ο Pellegrini.

H Σλοβακία είχε πάρει κατά καιρούς μερικούς αιτούντες ασύλου, συμπεριλαμβανομένων και εκατοντάδων από τη γειτονική Αυστρία, τους οποίους φιλοξένησε προσωρινά.

Αλλά από την κεντρική ας περάσουμε στη βόρεια Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Δανία, όπου θα κατασκευαστεί ένα νησί ανοιχτά της παραλιακής και δημοφιλούς πρωτεύουσας Κοπεγχάγης για να μείνουν 35 χιλιάδες άνθρωποι, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το νησί που θα λέγεται Lynetteholmen θα έχει στόχο να ανταγωνιστεί και την Κοπεγχάγη, η οποία διαθέτει δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σαν τη Μικρή Γοργόνα και την όπερα.

Θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2035 και το κόστος (3 δισ. δολ.) των έργων, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2070, θα καλυφθεί από την πώληση γης.

Ο δήμαρχος Frank Yensen είπε ότι η νέα περιοχή που θα είναι γεμάτη παραλίες και θα διαθέτει γραμμή του μετρό, θα βοηθήσει στο στεγαστικό πρόβλημα της Κοπεγχάγης, που βιώνει μία σημαντική αύξηση του πληθυσμού της, εν μέσω ιστορικά χαμηλών επιτοκίων.

Δημογραφικές προβλέψεις αναφέρουν ότι μέχρι το 2045 θα έχουν μετακομίσει στην πρωτεύουσα της Δανίας 170 χιλιάδες άνθρωποι για να επωφεληθούν από τις καλοπληρωμένες δουλειές, τα γκουρμέ εστιατόρια και το αποτελεσματικό δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών.

Το νέο νησί θα προστατέψει επίσης την Κοπεγχάγη από θύελλες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος γιατί τα επισυνάπτω όλα αυτά. Μα, για να έχουμε κάτι να διαβάζουμε στην ακρογιαλιά.

Αν και το Σάββατο μετρημένα στα δάχτυλα ήταν τα άτομα στην παραλία με τις ομπρέλες που αποσύρθηκαν πια -αλλά η μία καντίνα σερβίρει καφέ τα ΣΚ-, την αγαπημένη μου ακτή και τη μεγάλη αμμουδιά.

Κακώς, γιατί όσο το μελανούρι κολυμπάει, το καλοκαίρι καλά κρατάει.

Και τα μελανούρια ήταν πολλά και αυτή τη φορά. Παρέα με τα φιλαράκια τους τα άλλα ψάρια, χταπόδια, καβούρια και τα λοιπά, αλλά και τα αμέτρητα σκουπίδια που στολίζουν τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, χτες το βράδυ, ένας Γερμανός, διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλη γερμανική εταιρία, μου έλεγε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χωριστεί στα δυο. Στο ένα μέρος να είναι οι παραδοσιακές ευρωπαϊκές χώρες και στο άλλο οι πρώην ανατολικές. Το ενδιαφέρον είναι πως δεν τις χωρίζει ανάλογα με τις οικονομίες τους και το πόσο δυνατές είναι. Το επιχείρημά του ήταν πως οι πρώην ανατολικές χώρες δεν είναι δημοκρατικές και πως αυτό φαίνεται από τις ρατσιστικές τους απόψεις. Ρατσιστές υπάρχουν σε όλες τις χώρες αλλά, όντως, υπάρχει ένα θέμα με το ρατσισμό στις πρώην ανατολικές χώρες. Ο ίδιος Γερμανός μου είπε -πολύ σοβαρά και όχι επειδή εγώ είμαι Έλληνας και είμαστε στην Ελλάδα- πως η μεγαλύτερη αξία της Ευρώπης είναι ο ανθρωπισμός και πως -στο θέμα των προσφύγων- οι μόνοι που ήταν πραγματικά ανθρωπιστές ήταν οι Έλληνες. Τις απόψεις του συμμερίζονταν και οι άλλοι τρεις Γερμανοί που ήταν στην παρέα. Να είστε καλά που γράφετε ιστορίες για να διαβάζουμε στην παραλία. Και σήμερα έχει μια υπέροχη μέρα, ιδανική για μπάνιο. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.