Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφει τον πλανήτη και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι

Πιτσιρίκο, η Tanya Steele από το WWF τα είπε όλα με μία φράση: “Είμαστε η πρώτη γενιά του πλανήτη που γνωρίζει ότι τον καταστρέφει και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για να τον σώσει”.

Γιατί η άγρια ζωή πεθαίνει σήμερα με ταχύτερο ρυθμό από ποτέ και υπολογίζεται ότι, μέχρι το 2050, μόνο το 10% του πλανήτη θα έχει μείνει ανεπηρέαστο από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ ήδη 9 στα 10 θαλασσοπούλια έχουν πλαστικό στα στομάχια τους.

Επίσης, οι πληθυσμοί της άγριας ζωής στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έχουν μειωθεί κατά 89% από τη δεκαετία του 1970 και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι τα υψηλότερα εδώ και 800 χιλιάδες χρόνια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των θαλασσοψιττακών (θαλάσσιοι παπαγάλοι) συρρικνώνεται, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας μειώνουν και τα αμμόχελα με τα οποία τρέφονται.

Από την άλλη, υπάρχουν φόβοι ότι οι σκαντζόχοιροι σχεδόν θα εξαφανιστούν τις επόμενες δεκαετίες και οι επιστήμονες έχουν την ίδια ανησυχία και για άλλα είδη, καθώς βρίσκουν εκατοντάδες άρρωστα και λιποβαρή ζώα κάθε χρόνο και προειδοποιούν όλο τον κόσμο να πάρει σοβαρά το θέμα και να κάνει κάτι για να βοηθήσει.

Όλα τα παραπάνω με δικαιώνουν που τα χώνω στους ψαράδες και τους ψαροτουφεκάδες, οι οποίοι αποδεκατίζουν με τη σειρά τους την ιχθυοπανίδα.

Την Τρίτη έτοιμος ήμουν για καυγά με έναν όντως περίεργο τύπο, που κάτι κυρίες ισχυρίζονταν ότι ήταν ηδoνοβλεψίας ή κλέφτης, από αυτούς που έρχονται καμιά φορά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Μπορεί να μην ίσχυε, βέβαια, τίποτα από όλα αυτά. Και το παιδί να ήταν μια χαρά.

Πήγαινε με το μηχανάκι του πάνω – κάτω στην παραλία, έκανε 2-3 φορές τον γύρο της καντίνας -και την ανάγκη του στο ύψωμα πάνω από εμάς- και έφυγε μόνο για λίγο, όταν τον πέρασα δύο φορές ξυστά με το αμάξι, κορνάροντας δυνατά.

Όπως και όταν σκίζω τα δίχτυα των ψαράδων για να απελευθερώσω αθώα ψάρια, καβούρια, χταπόδια και σουπιές έχω έτοιμη τη δικαιολογία αν με πιάσουν, αφού σε τέτοια περίπτωση θα πω ότι μπλέχτηκα και τα έσκισα για να σωθώ, έτσι και τώρα αν μου ζητούσε τον λόγο, θα απαντούσα ότι του κόρναρα για να προσέχει μην τον χτυπήσω.

Ο τύπος έφυγε με κατεύθυνση προς Παλαιά Φώκαια, αλλά μετά από 100 μέτρα έκανε αναστροφή και γύρισε στην αγαπημένη μου ακτή.

“Τεράστια, τεράστια είναι” φώναζα εκείνη τη στιγμή.

Αφού μόλις είχα δει την πρώτη θαλάσσια χελώνα από τις 23 Σεπτεμβρίου 2017.

Kαι επέστρεψε και πάνω στην ώρα.

Γιατί κατέβηκε κι ένας άλλος εύσωμος κύριος για να δει τη χελώνα, έγινε ένας μικρός χαμός και ο περίεργος τύπος έγινε καπνός.

Γιατί δεν κάθισε κι αυτός να δει τη θαλάσσια χελώνα; Μήπως θα έχει ξαναδεί και ποτέ;

Με τη χάρη και την αρμονία που τη διακρίνει στο νερό, η θαλάσσια χελώνα είναι σαν να πετάει στον βυθό.

Σε αντίθεση με την αδεξιότητά της όταν βγαίνει στη στεριά.

Μόνο οι θηλυκές βγαίνουν για την ακρίβεια για να γεννήσουν τα αυγά τους, ενώ μία ενήλικη χελώνα μπορεί να αντέξει κάτω από την επιφάνεια για 4-5 λεπτά.

Αυτή ήταν και η πρώτη θαλάσσια χελώνα που είδα και φωτογράφισα μετά από 13 μήνες και μία βδομάδα.

Πάνω που έλεγα ότι δεν θα μας επισκεφτεί φέτος το θαυμάσιο αυτό πλάσμα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται τον εαυτό τους σαν μέρος της φύσης. Βλέπουν τη φύση σαν να είναι ντεκόρ, για να βγάζουν ωραίες σέλφι. Οπότε, δεν τους νοιάζει ιδιαίτερα για τα ζώα. Αδιαφορούν και για την χλωρίδα και για την πανίδα. Το καλοκαίρι στα νησιά, βλέπεις πάρα πολλούς σκαντζόχοιρους πατημένους από τα αυτοκίνητα. Συνήθως, οι θαλάσσιες χελώνες είναι πολύ φοβιτσιάρες και εξαφανίζονται, όταν βλέπουν ανθρώπους. Το ξέρω από τη Ζάκυνθο που έχει πάρα πολλές. Μόνο μια φορά έχω πετύχει θαλάσσια χελώνα με έντονη διάθεση να γίνουμε φίλοι. Δεν ξέρω τι ήταν ο παράξενος τύπος στην παραλία, τέλη Οκτωβρίου. Πάντως, το καλοκαίρι, στα νησιά, ο παράξενος τύπος που κόβει βόλτες στην παραλία όχι για να κάνει μπάνιο, συνήθως ψάχνει για …παρέα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.